25 / 04 / 2024

Beş Divanlı Rıza Bey Konağı'nın restorasyonu tamamlanıyor!

Beş Divanlı Rıza Bey Konağı'nın restorasyonu tamamlanıyor!

Kentteki restorasyon çalışmalarına devam eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Beş Divanlı Rıza Bey Konağı'nın restorasyonunu tamamlıyor.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Derince Tahtalı Mahallesi’nde yer alan tarihi ahşap yapıyı özgün haline göre yeniden inşa ediyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, yapılışı Kurtuluş Savaşı yıllarına uzanan eski yapı, bugün yörede Beş Divanlı Rıza Bey Konağı ismiyle biliniyor. Taş duvarlı zemin kat üstü ahşap bir kat şeklindeki konak, Rıza Bey’in babası Kocabaşoğlu Yusuf Ağa tarafından inşa ettirildi. Çalışmaları devam eden yapının son olarak doğrama montajı yapıldı.

RESTORASYON HIZLA DEVAM EDİYOR


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Beş Divanlı Rıza Bey Konağı’nın iç sıva zımpara işlemi devam ediyor. Tavan ahşap kaplama imalatları tamamlanırken, pasa ve profil imalatlarına da başlanacak. Döşeme kaplamaları montajı da başlayan tarihi binanın, merpen karkası yapılıyor. Binanın ayrıca iç ve dış geleneksel sıva imalatları tamamlanırken tek kat astar boya atılmış doğrama ve dış pervaz montajı yapıldı.

218 METREKARE


Tarihi Konak, 1999 yılında yaşanan Marmara Depremi’ne kadar konut olarak işlev görmüş, depremden sonra kullanılamaz olduğundan boşaltılmış. Konak, zemin ve üst kat olmak üzere iki katlı mimari özelliğe sahip dört cepheli bir yapı. Yapının ahır ve samanlığın olduğu zemin kat kısmı 109 metrekare, birinci kat 109 metrekare olmak üzere toplam 218 metrekare alana sahip.

YAPI ÖZELLİKLERİ


Asıl yaşam odalarından meydana gelen üst katta orta sofanın etrafında dört köşede bulunan kareye yakın dikdörtgen şekilli odalar konumlandı. Güneydoğu cephesinde sofaya açılan balkon bulunuyor. Balkon gömme balkon tipinde. Balkonun sağ ve sol tarafında konumlanan odalarda ortada ocak, ocağın bir yanında yüklük, diğer yanında gusülhane bulunuyor.


Geri Dön