25 / 04 / 2024

Kocaeli'deki Rıza Bey Konağı tamamlanıyor!

Kocaeli'deki Rıza Bey Konağı tamamlanıyor!

Kentteki çalışmalarına hız kesmeden devam eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Rıza Bey Konağı'nı aslına uygun olarak yeniden inşa ediyor.




Marmara Depremi’nde hasar gören Beşpanlı Rıza Bey Konağı’nın mülk sahipleriyle konuşan ve ‘’kamu yararına’’ kullanılması üzere bedelsiz olarak bağışlanmasını sağlayan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, konağı aslına uygun olarak yeniden hayata geçiriyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, rekonstrüksiyon çalışmaları hızla süren konağın dış cephesi tamamlanırken iç kısımda gerçekleştirilen çalışmalar hummalı şekilde sürüyor.

KONAK YIKILACAKTI


Çalışmalar başlamadan önce inceleme yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, 2 katlı Rıza Bey Konağı'nın temelinin güçsüz olduğunu ve birinci katın da yıkılmak üzere olduğunu Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na bildirdi. Bu süreçten sonra ise tarihi konağın daha sağlıklı olabilmesi için rekonstrüksiyon çalışması yapılması uygun görüldü. Çalışmalara hızla başlayan ekipler, konağın dış cephe işlerini tamamladı ve iç kısımdaki detaylı işlere geçti.

KALEMİŞLER VE İNŞA KİTABESİ KORUMA ALTINDA


Marmara Depremi ve tabiat şartları nedeniyle zamanla metruk duruma gelen tarihi konak, Büyükşehir Belediyesi tarafından; rölöve, restitüsyon, rekonstrüksiyon projeleri, statik raporları hazırlandı. Kocaeli Büyükşehir ayrıca, kalem işi süsleme konusunda uzman olan koruma uzmanlarıyla da işbirliği yaparak konağın günümüze ulaşabilen kalemişleri çizimlerini yaptırdı ve mulajlarını da aldırarak uygun bir ortamda muhafaza edilmelerini de sağladı. 

 


Geri Dön