29 / 03 / 2024

Beş Divanlı Rıza Bey Konağı'nın restorasyonunda sona gelindi!

Beş Divanlı Rıza Bey Konağı'nın restorasyonunda sona gelindi!

Kentteki çalışmalarına son sürat devam eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Beş Divanlı Rıza Bey Konağı'nın restorasyonunu tamamlıyor.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Derince Tahtalı Mahallesi’ndeki tarihi ahşap yapıyı özgün haline göre yeniden hayata geçiriyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, yapılışı Kurtuluş Savaşı yıllarına uzanan eski yapı, bugün yörede Beş Divanlı Rıza Bey Konağı ismiyle biliniyor. Taş duvarlı zemin kat üstü ahşap bir kat şeklindeki konak, Rıza Bey’in babası Kocabaşoğlu Yusuf Ağa tarafından inşa ettirlmiş. Çalışmaları hız kesmeden süren yapının son olarak duvar imalatları ve duvarların iç ve dış sıvaları tamamlandı.

RESTORASYON HIZLA DEVAM EDİYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin restore etttiği Beş Divanlı Rıza Bey Konağı’nın döşeme işleri devam ediyor. Pasa ve profil imalatlarına başlanan yapının döşeme kaplamaları montajları da başladı. Yapının ayrıca merpen karkası yapımı sürüyor. Yapının iç ve dış geleneksel sıva imalatları tamamlanırken tek kat astar boya atılmış doğrama ve dış pervaz montajı da yapılcı. Atölyelerde kapı yapım işlerine de başlayan ekipler, çalışmalarına hummalı şekilde devam ediyor.

218 METREKARE


Tarihi konak, 1999 yılında yaşanan Marmara Depremi’ne kadar konut olarak işlev görmüş, depremden sonra kullanılamaz olduğundan boşaltılmış. Konak, zemin ve üst kat olmak üzere iki kata ve dört cepheye sahip bir yapı. Yapının ahır ve samanlığın olduğu zemin kat kısmı 109 metrekare, birinci kat 109 metrekare olmak üzere toplam 218 metrekare.

 


Geri Dön