28 / 03 / 2024

Besicilere büyük destek! Resmi Gazetede yayımlandı! Kimler yararlanacak? İşte yanıtı

Besicilere büyük destek! Resmi Gazetede yayımlandı! Kimler yararlanacak? İşte yanıtı

Artan et ve süt fiyatları hükümeti yeni önlemler almaya itti. Sözleşmeli Besiciliğin Desteklenmesine İlişkin Karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşte destekleme tutarları ve yararlanma şartları.



Artan et ve süt fiyatları hükümeti yeni önlemler almaya itti. Sözleşmeli Besiciliğin Desteklenmesine İlişkin Karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gezete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre Et ve Süt Kurumu ile 5 yıl süreyle besicilik sözleşmesi yapan yetiştiricilere 2.5 ile 5 tl arasında destekleme ödemesi yapılacak.

Besicilere büyük destek! Resmi Gazetede yayımlandı! Kimler yararlanacak? İşte yanıtı

Resmi Gezete’de yayımlanan kararda özedle  şunlar kaydedildi:

Madde 1- Bu Karar mevcut besi işletmelerinin atıl kapasitelerinin üretime kazandırılması, kırmızı et üretiminin sürdürülebilirliğiniin sağlanması, üreticinin girdi tedarikinin önceden planlanması ve sektöre model teşkil etmesi amacıyla yayımı darihinden itibaren 5 yıl süreyle uygulanmak üzere hazırlanmıştır.

Sözleşmeli besicilik

Madde 2-  (1) 25/9/2014 tarihli ve 29130 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Et ve Süt Genel Müdürlüğü Ana Statüsünün 5’inci maddesinin ikinci fıkrası kapsamında bu kararın yayımı tarihinden itibaren 5 yıl süre zarfında bekicilik sözleşmesi yapan yetiştiricilere Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından hazırlanacak icmaller karşılığında karkas ağırlığı

  1. 201 – 250 kg olanlara 2,5 TL/kg
  2. 251 – 300 kg olanlara 3,5 TL/kg
  3. 301 kg ve üzeri olanlara 5 TL/kg

Destekleme ödemesi yapılır.

(2) Sözleşme şartları, sözleşme yapılacak şetiştiricilerin taspiti, kesim, sağlık ve karkas kalitesi kriterlerinin belirlenmesi, duyurulmaı, uygulanması, takibi ve yaptırımların yerine getirilmesinin sağlanması ESK tarafından yapılır.

Besicilere büyük destek! Resmi Gazetede yayımlandı! Kimler yararlanacak? İşte yanıtı

(3) Sözleşme yapılan yetiştiriciler en fazla 200 aş sığır için testeklemeden faydalanabilir.

Desteklemeden yararlanamayacak olanlar

Madde 4- (1) Bu karar kapsamındaki desteklemeden kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri yararlanamaz.

(2) Yetiştiriciler sözleşme kapsamına giren hayvanları için Bakanlık ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının aynı konuda verdiği desteklerden yararlandırılmaz.

(3) Sözleşmeden vazgeçen veya sözleşme hükümlerinden herhangi birini yerine getirmeyen yetiştiriciler desteklemeden faydalanamaz

 

Resmi Gazete’de yer alan kararda finansman ve ödemeler konuları ile desteklemeden yararlanamayacak olanlar da sıralandı.

 

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/09/20220906-1.pdf

https://emlakkulisi.com.tr/ispanyada-hayvancilik-sektorunun-gelecegi-risk-altinda/721213

https://emlakkulisi.com.tr/arama.php?kelime=hayvanc%C4%B1l%C4%B1k#google_vignette

 


Geri Dön