19 / 04 / 2024

Beton fiyatları kriz yarattı! İnşaatlar durma noktasında!

Beton fiyatları kriz yarattı! İnşaatlar durma noktasında!

Başta Denizli ve Bursa olmak üzere bazı illerde hazır beton firmalarının, maliyet artışlarını neden göstererek, aldıkları siparişleri iptal edip fiyatlarda güncelleme talebinde bulunması, inşaatçılardan tepki almasına neden oldu.



İnşaat sektöründe maliyetlerin artması, akaryakıt ve elektrik fiyatlarındaki artış malzeme temininde sorunlar yaratırken, ticari hayatta da sorunlar yaşanmasına neden oluyor. Denizli ve Bursa başta olmak üzere bazı illerde, hazır beton firmalarının maliyet artışını gerekçe göstererek sözleşmelerini yeni fiyattan güncelleme talebi tepkiyle karşılandı.

 

Denizli Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (DESİAD) Başkanı İbrahim Şenel, fiyat artışlarının inşaat sektörünü zorladığının altını çizdi. Şenel, “Denizli’deki beton üreticileri yeni bir zam yaptı. Daha ilginç olan daha önce bağlantı yapmış olan müteahhitlere bu bağlantıları fesih edeceklerini ve yeni fiyattan sözleşme yenilemek istemeleri. Çünkü sektörde firmalar inşaata başlarken fiyatları sabit tutabilmek adına demir ve beton emtialarının bağlantılarını yaparak ödemelerini gerçekleştirir. Hesabını buna göre yapar. Bağlantısı yapılmış, çekleri kesilerek ödene planı yapılmış sözleşmeye uymamak etik değil.  Hepimiz aynı gemideyiz. Bu genel ticaret normlarına uymayan bir davranış” diye konuştu.

“Oyun devam ederken kural değiştirilmez”

Kendisi de inşaat sektöründe olan Denizli Genç İş İnsanları Derneği (DEGİAD) Başkanı Hakan Urhan, “C30 beton kasım ayında 380 lira iken bugün 1000 lira. C40 beton kasım ayında 450 lira iken şimdi 1200 liraya yükseldi. Beton fiyatlarındaki yüksek fiyat artışlarına şimdi de beton firmalarının sözleşmeleri iptal edip, yeni fiyattan güncelleme talebinde bulunmaları eklendi. İnşaat firmaları fizibilitelerini yapıp, maliyetlerinin büyük kısmını oluşturan beton fiyatını sabitlemek için sözleşme yapıyor. Oyun devam ederken, oyunun kuralını değiştirilmez. Yaptıkları uygulamadan beton firmalarının en kısa sürede geri dönmesini bekliyoruz” dedi.

Dün çimento ve betona yüzde 20 zam yapılması ile birlikte Bakanlık harekete geçti. Bakanlık fahiş fiyatlardaki artışı ele alarak inceleme başlattı. Fahiş fiyatları tekrar gündeme getiren Denizli Ticaret Odası Başkanı şunları söyledi...

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön