18 / 04 / 2024

Betül Sungurlu kredi tasarrufları hakkında ipuçları verdi!

Betül Sungurlu kredi tasarrufları hakkında ipuçları verdi!

Karşılaştırma sitesi Enuygun.com’un Baş Analisti Betül Sungurlu, internetten karşılaştırma sayesinde, krediden sigortaya, uçak biletinden kaskoya kadar tüketicilerin farklı ürün gruplarında ne kadar tasarruf edebilecekleri hakkında ipuçları verdi...



Türkiye’de her yıl 9 milyona yakın kişinin kredi çektiğini söyleyen Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, kredi almadan önce bankaları karşılaştırmanın 5 bin TL 12 ay vadeli ihtiyaç kredisinde 200 TL’ye; 10 bin TL 24 ay vadeli kredide ise 650 TL’ye varan tasarruf imkânı sunduğunu söyledi. Bankaların fiyatlamalarının zaman içinde değişebildiğini ve tasarruf miktarının bazen daha da arttığını belirten Sungurlu, “Bazen de bankaların Enuygun.com’a özel sunduğu kredi fiyatlamaları tüketiciye daha düşük maliyetle borçlanma imkânı sunuyor. Bankalar arası fiyat farklılıkları olabildiği gibi, aynı bankanın iki kredi seçeneği arasında bile maliyet farkı bulunabiliyor. Kredi alırken daha ucuz maliyetle borçlanabilmek için tüm bunlara dikkat etmek gerekiyor” dedi.


100 bin TL kredide 20 bin TL’ye varan tasarruf


Türkiye’de her ay 1,5 milyon kişinin bankalara konut kredisi taksiti ödediğini belirten Sungurlu, “Yüksek tutarlı ve uzun vadeli krediler olduğu için, konut kredilerinin daha dikkatli karşılaştırılması gerekiyor. Konut kredisinde masraflar ve faizler olmak üzere toplam maliyet üzerinden karşılaştırma yapılmalı. Örneğin, 100 bin TL 120 ay vadeli bir konut kredisinde bankalar arası karşılaştırma yapan tüketicinin 20 bin TL’ye varan tasarruf imkânı bulunuyor. Elbette kazanç miktarları, vade ve tutara ya da hangi bankadan yana tercih kullanıldığına göre değişiyor” dedi.


İç hatlarda 25 TL’ye varan kazanç


Tüketicilerin uçak bileti satın alırken de önemli oranlarda tasarruf edebileceklerini hatırlatan Sungurlu, “Ülkemizde iç hatlarda yıllık yolcu trafiği 130 milyonun üzerinde gerçekleşiyor. Uçak bileti fiyatları ise sezon yoğunluğu, erken rezervasyon, uçuş saati ve havayolu şirketleri fiyatlama farklılıklarına bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Bununla birlikte bazen aynı rota, aynı gün ve aynı saatlerde olan promosyon uçak biletlerindeki fiyat farkı bile 25 TL’den başlıyor. Aile olarak tatile giderken bu küçük farklar önemli tasarruf imkanı sunuyor. Örneğin 4 kişilik bir aile promosyon bilet kullansa da uygun havayolunu seçtiğinde gidiş-dönüş olmak üzere 200 TL daha az ödüyor. Promosyonlu biletlerde kontenjanın dolması gibi fiyatı etkileyen değişkenler var ve fiyat karşılaştırmanın getirdiği kazanç miktarı oldukça değişken. Promosyonsuz biletlerde ise karşılaştırma ile tasarruf imkânı çok daha fazla. Yurtdışı uçuşlarda ise acenteler komisyonlarını serbest bir şekilde belirliyor. Fiyat karşılaştırma ile özellikle yurtdışı uçuşlarda daha uygun fiyatlı uçak bileti almak ve 500 TL’ye varan tasarruf imkânına kavuşmak mümkün” dedi. 


Kasko ve trafik sigortasına dikkat


Kasko fiyatlamalarını serbestçe belirleyen sigorta şirketlerinin, 2008 yılında yürürlüğe giren serbest tarife uygulaması ile zorunlu trafik sigortalarında da alt ve üst limitler dâhilinde fiyatlarını serbestçe belirlemeye başladıklarını söyleyen Sungurlu, “Böylece sigorta şirketlerinin bu sigortadaki fiyatlamaları arasındaki farklar yüzde 100’lere yaklaştı. Ayrıca zorunlu trafik sigortası primlerinde son bir yıl içerisinde yüzde 50’ye varan oranlarda artış yaşandı. 2014 yılından itibaren de sigorta şirketleri fiyatlamada tamamen serbest bırakılıyor. Bu sebeple, kasko ile birlikte bu sigorta türünde de fiyat karşılaştırması yapmadan satın alma yapmamak gerekiyor. Bu sigortalarda karşılaştırma ile tasarruf etme miktarı araca göre değişse de yüzde 100’e varan oranlarda tasarruf imkânları söz konusu olabiliyor ve prim artışları nedeniyle farklar anlamlı rakamlara ulaşıyor” diye konuştu. 




Geri Dön