26 / 04 / 2024

Beykoz’a yapılacak 553 villa için ağaç kesme izni istendi!

Beykoz’a yapılacak 553 villa için ağaç kesme izni istendi!

İstanbul Beykoz’daki Kuzey ve Güney Kirazlı ormanlarına yapılması planlanan 553 villa için ağaç kesme izni istendi.




 İstanbul Beykoz’daki Kuzey ve Güney Kirazlı ormanlarına inşa edilmesi planlanan 553 villa için ağaçları kesmek üzere koruma kuruluna izin başvurusu yapıldı. Sözcü gazetesinden Özlem Güvemli'nin haberine göre, yaklaşık 2 milyon metrekarelik ormanlık alanı kapsayan proje sahasında binlerce ağaç yer alıyor.

Tepki çeken proje; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na Beykoz’da toplam 2 milyon 470 bin 186 metrekarelik Kuzey Kirazlı ve Güney Kirazlı özel ormanlarına 481 milyon TL yatırım bedeliyle 553 adet villa yapmak üzere 2018'in Temmuz ayında Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusu yapılması ile gündeme geldi. Villaların inşa edileceği özel orman alanı, eski CHP'li İBB Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden KİPTAŞ'a ait. Merter ailesi ve KİPTAŞ'ın, Özyazıcı İnşaat ile arasında “Taşınmaz Satış Vaadi ve Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi” bulunuyor. Özyazıcı İnşaat'ın sahibi Ahmet Özyazıcı. Özyazıcı, 553 villa projesinin yüklenicisi ZRS İnşaat'ın da yönetim kurulu başkanı yardımcısı. ZRS İnşaat'ın yönetim kurulu başkanı da Turkuvaz Medya Grubu'nun da Yönetim Kurulu Başkanı olan Ömer Faruk Kalyoncu.

Beykoz’a yapılacak 553 villa için ağaç kesme izni istendi!


İNŞAAT SAHASINDA 4 BİN 474 AĞAÇ SAYILDI

Kamuoyunun tepkisine sebep olan villa projesi için hazırlanan tanıtım dosyasına göre ormanda belirlenen “yapılaşma ön izin sahası” içerisinde 11 bin 328 adet, bağlantı yolu alanlarında ise 284 adet olmak üzere toplam 11 bin 612 adet bulunuyor.. Analizler sonucunda inşaatın yapılacağı saha içerisinde 4 bin 474 adet ağaç sayıldı. Saha genelinde sahil çamı, meşe, gürgen, kestane, yalancı akasya ağaç türleri mevcut.

Beykoz’a yapılacak 553 villa için ağaç kesme izni istendi!


AĞAÇ KESMEK İÇİN İZİN İSTEDİLER

Geçtiğimiz sene temmuz ayında başlayan ormana 553 villa projesini inşa etmek çin son olarak 15 Mayıs 2019 tarihinde bir adım daha atıldı ve 553 villa projesinin yüklenicisi ZRS İnşaat 15 Mayıs günü İstanbul 2 No'lu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'na “Ağaçların kesimi, yolların tesviye edilmesi ve zemin etüdü yapılması” için izin başvurusu yaptı. Yapılan başvuru, 12 Temmuz 2019 tarihli kurul toplantısının gündemine alındı. Şu an için kuruldan çıkacak karar bekleniyor.

PLANLAR JET HIZIYLA ONAYLANMIŞTI

Ormana inşa edilecek villa projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 30 Kasım 2018 günü “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir” kararı verdi. 14 Aralık 2018'de de jet hızıyla imar planları hazırlandı. Plana göre özel ormanın bulunduğu parsellere 2 katlı villalar inşa edilecek. Özel orman alanı dışında kalan parseller de yol ve park olarak düzenlenecek. Sit derecesi “Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” olarak tanımlanan alanda yapılaşma yatay olarak yüzde 6'yı da geçemeyecek. Yapı alanları içerisinde kalmak kaydıyla “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanlarında” eğlence ve spor tesisi inşa edilecek. 553 villada, toplam 2 bin 212 kişinin yaşaması planlanıyor.

 

Kalyon İnşaat Beykoz projesinin planları hazırlandı!

Kalyon İnşaat'tan Beykoz'a 553 villa!


Geri Dön