23 / 04 / 2024

Beyoğlu Cihangir Camisi'nde silüet korkusu!

Beyoğlu Cihangir Camisi'nde silüet korkusu!

İstanbul Beyoğlu'nda yer alan ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde, 1559 yılında Mimar Sinan’ın yaptığı Cihangir Camisi'nde silüet korkusu yaşanıyor. 



İstanbul Beyoğlu'na bağlı Pürtelaş Mahallesi'nde mahkeme kararıyla daha önce ruhsatı iptal edilen inşaat, Kanuni Sultan Süleyman döneminde, 1559 yılında Mimar Sinan’ın yaptığı Cihangir Camisi'nin görüntüsünü etkileyeceği endişesiyle mahalle sakinlerinin tepkisini çekiyor. Mahalle sakinleri Cihangir Camisi'nin siluetinin bozulacağını söylüyor.


Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, bir mahalle sakini “Binanın 6 katlı ve cam bir bina olacağı söyleniyor. Biz Cihangir’i güzelleştirmeye çalışıyoruz derken, tamamen cam bir binanın buraya yapılması, caminin ve bütün Cihangir’in siluetini bozacak" dedi. Cihangir Camisi'nin restorasyon çalışmaları devam ediyor. Devam eden çalışmalar havadan görüntülendi. 

 

Örnek 16/9

Avukat Can Atalay, bölgede yaşayanlar adına hukuki sürecin takipçisi. Avukat Can Atalay, "İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin en önemli camilerinden birisini ve onun siluetini, kentten görünüşünü doğrudan etkileyecek bir inşaat hukuka aykırı olarak tekrar başladı. Muhtemelen ileride tazminat davaları ortaya çıkacak. En iyi bilinen talihsiz örnek Zeytinburnu 16/9 binaları. Dayanak imar planı iptalse, kamunun zarara uğramaması, kent siluetinin zarar görmemesi için ruhsatın iptal edilmesi gerekir. Beyoğlu Belediyesi, kamunun zarara uğramaması için inşaatı durdurmalı" ifadelerini kullandı. 


Geri Dön