19 / 04 / 2024

Beyoğlu Hasköy'de inşa edilecek AVM'nin imar planları değişti!

Beyoğlu Hasköy'de inşa edilecek AVM'nin imar planları değişti!

Beyoğlu Hasköy’de bulunan yün iplik fabrikasının yerine inşa edilecek AVM'nin imar planlarında değişiklik yapıldı. Yeni imar planlarında sosyal tesis için iptal kararı alındı.



Beyoğlu'nda Haliç kıyısında 1952 yılında Eluaşvili ailesi tarafından inşa edilen Hasköy Yün İplik Fabrikası’nın arazisinin imarı 2018 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından tartışmalar sonucunda değiştirilmişti.

Sözcü'de yer alan habere göre; Ege Yapı'nın, AVM ve ofis projesi yaptığı yaklaşık 14 dönümlük tarihi fabrika arazisinin imarı, projeye uygun hale sokulması için bugüne kadar birkaç kez güncellenip imar artışı sağlanmıştı. Son olarak İBB Meclisi'nin Temmuz ayı oturumları esnasında Hasköy Yün İplik Fabrikası'nın arazisine yönelik bir plan değişikliği daha gündeme alındı.

“UYGULAMADA GÜÇLÜK ÇIKTI”

Parsellerin tamamının aynı özel mülkiyette olmasına rağmen alanın fonksiyon ve yapılanma şartları yönünden parçacıl olmasının uygulamada güçlüğe sebep olması nedeniyle bu değişikliğin talep edildiği belirtildi.

Mevcut imar planlarındaki  ”emsal:1.65, yükseklik:5 kat” yapılanma koşulları korunarak,  arazi sahibinin isteği ile  ilkokul, park ve  ticaret alanı fonksiyonlarının yerleri revize edildi.

Sosyal tesis iptal edildi

Beyoğlu Belediye Meclisi'nde oy çokluğu ile onaylanarak gereğinin yapılması için İBB Meclisi'ne iletilen değişiklik teklifi ile ilgili İBB Planlama Müdürlüğü önemli tespitler yaptı.

 Beyoğlu Hasköy de inşa edilecek AVM nin imar planları değişti!

Mevcut planda 622 metrekarelik parkın 322 metrekareye indirilmiş olduğu, iptal edilen sosyal tesis alanı yerine ise hizmet ettiği etki alanı içinde yeni bir alan ayrılmadığı ifade edildi.

 

İNŞAAT ALANI 14 BİN 400 METREKARE OLDU

9 bin 738 metrekare olan toplam inşaat alanının teklif plan ile yaklaşık olarak 14 bin 440 metrekareye çıkarıldığı, bölgeye ilave inşaat alanı yapıldığı trafik ve hareketli nüfusun yükseltildiğinin altı çizildi.

2020 yılında yürürlüğe giren değişiklik ile  “Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”na, “parsel bazında nüfus ve yapı yoğunluğunu arttıran plan değişikliği yapılamaz” kuralının dahil edildiğinin altı çizilerek yapı yoğunluğunu yükseltilen bu planın yasaya da aykırı olduğu belirtildi.

Yükselen inşaat alanına bağlı olarak Yeşil Alanlar ve Tesisler Yapım Müdürlüğü'nün ayrılmasını şart olduğu ilave yeşil alana yönelik düzenleme gerçekleşmediği ifade edildi.

Oylamanın öncesinde konuşan CHP'li Meclis Üyesi Süleyman Solmaz “Ranta dayalı imar plan değişikliğinin tipik bir örneği. Burada daha çok rant içeren her talebini karşılarsak İstanbul yaşanmaz hale gelir” diyerek tepkisini dile getirdi.

Beyoğlu'ndaki Hilton Garden Inn Oteli’nin imar planı iptal edildi!


Geri Dön