25 / 04 / 2024

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 295 OSB arsasına el koydu!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 295 OSB arsasına el koydu!

‘Yatırım yapacağım' diyerek devletten bedava arsa alan 295 işadamı çivi bile çakmadı. Bunun üzerine Sanayi Bakanlığı, tahsis edildiği halde yatırım yapılmayan bu arsaları yeni Teşvik Yasası çıkmadan önce geri aldı



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yeni teşvik paketi öncesinde ‘arazi temizliği’ operasyonu başlattı. Bakanlık ‘yatırım yapacağız’ diyerek devletten bedava arsa alan iş adamlarını mercek altına aldı. Yapılan incelemede, birçok iş adamının, devletten aldığı bedava arsalara çivi bile çakmadığı belirlendi. Bunun üzerine, tam 49 organize sanayi bölgesinde, 295 yatırımcıya tahsis edilen arsalar bakanlık tarafından geri alındı.

En fazla iptal Bor’da

Bölge           iptal edilen arsa

Niğde-Bor              51

Balıkesir-2. kısım    30

Eskişehir              17

Kırşehir                16

Bolu-Gerede        16

Sinop                   13

Uşak (Deri)          10

Uşak (Karma)        8

Çorum                   6
 

Bakanlığın, ‘arazi temizlik operasyonu’, yatırımcılardan gelen çok sayıda şikayet üzerine başlatıldı. Gelen şikayetlerde, yıllar önce yatırım yapmak için devletten bedava arsa alan bazı iş adamlarının, arsaları spekülasyon amaçlı kullandığı öne sürüldü. İhbarlar üzerine, bakanlık tüm il valiliklerine yazı göndererek, illerinde bulunan OSB’lerde iş adamlarına tahsis edilen ancak çivi bile çakılmayan arsaların tespit edilmesini istedi. Valiliklerden gelen listeler değerlendirmeye alınarak, üzerinde hiçbir işlem yapılmayan arsa tahsisleri iptal edildi. Bu kapsamda, bugüne kadar 49 organize sanayi bölgesinde 295 arsaya el konuldu. En çok el konulan arsalar ise Niğde-Bor, Balıkesir ve Eskişehir’de bulunuyor.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Star’a yaptığı açıklamada, OSB’lerde ‘yatırım yapacağım’ diyerek uzun yıllar çivi bile çakmamış yatırımcıların bulunduğunu hatırlatarak, bu arsaların geri alınacağını söyledi. Ergün “Valiliklere bu konuda gerekli talimatları verdik. Bu tür istismarlara göz yummamız mümkün değil. Bu konudaki denetimi ve OSB yönetiminin arazi tahsisi uygulamasını yakından izlemeye devam edeceğiz. Atıl duran parselleri geri alıp yatırım yapana vereceğiz” dedi.

HÜSEYİN ÖZAY/Star


Geri Dön