29 / 03 / 2024

Binadaki eklenti tapuya tescil edilir mi?

Binadaki eklenti tapuya tescil edilir mi?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanılan alanlara ortak alan deniyor. Peki, binaya eklenti yapılırsa ne olur?



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''bina eklenti bölümleri'' konulu soruyu yanıtladı. İşte, Tamer Heper'in yazısı.. 

 

Dört katlı binada çatı dubleksi satın almıştım. Bu binada alt katlarda depo da var. Depolar bazı dairelere ait. Bunlardan ikisi benim tapumda bana ait olarak görülüyor. Ancak yönetim planına baktığımda aynı zamanda 1 nolu daireye ait gibi de görülüyor. Depo 1 nolu bağımsız bölümün tam altında ve dairenin tamamını kaplıyor. Bu durumda depo kime ait, bunu nasıl çözeriz? ● O.E. 

 

Okuyucumun anlattığı durum ilginç, ancak önce bir bilgi aktarayım. Kat Mülkiyeti’ne tabi binalarda bağımsız bölümlerin dışında kullanılabilecek yerler vardır. Bunlar ortak alanlar, tahsisli alanlar ve eklentilerdir. Ortak alanlar, her bağımsız bölüm malikinin yararlanacağı müstakil tapusu olmayan alanlardır. Otopark, sığınak gibi.

 

Tahsisli alanlar, yönetim planı ile tahsis edilir. En çok da bir bağımsız bölüm içinden geçilerek çıkılan teraslar bu dairelere tahsis edilir. Nitelik olarak ortak alandır ancak kendisine tahsis olunan bağımsız bölüm maliki kullanır.

 

ACABA İKİ YER Mİ VAR?
Eklentiler ise bağımsız bölüme bağlı olarak tapuya tescil edilir. Bağımsız bölümle birlikte alınır-satılır. Tapuda kaydı eklenti olarak görülür.

 

Okuyucumun anlattığı tapuda görülen yerler eklentidir. Ancak tam hisse olarak görülen bu yerlerde iki malik olmaz. Okuyucum, yönetim planına baktığını söylüyor. Bence eksik bir inceleme var. Bu yerin bir dairenin altını kapladığını da yazdığına göre sanki projesinde ayrı ayrı iki yer var da biri aradaki duvarı kaldırıp birleştirmiş gibi geliyor. Bu nedenle benim önerim binaya ait tasdikli projenin incelenmesi. Bunu da tapu dairesinden veya belediye imar müdürlüğünden temin edebilirsiniz.


Geri Dön