26 / 04 / 2024

Bingöl'de betondan yapılan evler yıkılmadı!

Bingöl'de betondan yapılan evler yıkılmadı!

Bingöl'de yaşanan 5.7 büyüklüğündeki depremde toprak kullanılarak taştan yapılan ev ve ahırlar yıkılırken, betonarme yapılar yıkılmadı...



Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fay hatlarının kesiştiği noktada yer alan ve birinci derece deprem kuşağındaki Bingöl'de yaşanan 5.7 büyüklüğündeki depremde toprak kullanılarak taştan yapılan ev ve ahırlar yıkılırken, betonarme yapılar ayakta kaldı. 

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; yılın yarısından fazlasını kar altında geçiren yerleşim yerlerinde depremlerden etkilenmemesi için yıllar önce inşa edilen yapılarda kullanılan kerestelerin de zamanla çürüyüp yıkıma sebep olduğu ortaya çıktı. 

Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fay hatlarının kesiştiği noktada yer alan Bingöl, birince derece deprem kuşağında bulunuyor. İsmini geçmişte meydana gelen depremler sonrası oluşan göllerden alan Bingöl'de, pazar günü saat 17:24'te 5.7, bir gün sonra ise 5.6 büyüklüklerindeki orta şiddetli iki deprem yaşandı.

Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Malatya, Muş, Şanlıurfa ve Tunceli'den de hissedilen depremde, en fazla yıkım Karlıova'nın Kaynarpınar ile Yedisu'ya bağlı Elmalı ve Dinarbey köylerinde meydana geldi, birçok ev ve ahır yıkıldı.

Bingöl de betondan yapılan evler yıkılmadı!

KAR ALTINDA KALAN VE ZAMANLA ÇÜRÜYEN KERESTELER YIKIMI KOLAYLAŞTIRDI

Yıkılan ya da ağır hasar gören yapıların tamamının, kirişlerine keresteler konulup, toprak kullanılarak taşlardan yapılan ev ve ahırlar olduğu tespit edildi. Betonarme evlerin neredeyse hiç zarar almadığı bölgenin kırsal yerleşim yerlerindeki yapıların çoğu, kereste ve toprak kullanılarak taşlarla yapıldı. 

Bingöl de betondan yapılan evler yıkılmadı!

Depremlerde taşları tutup, yıkılmayı engellemek için kullanılan kerestelerin, soğuk ve ıslak zemin ile zamanla çürüyüp, deformasyona uğramasının yapıların yıkılmasında etkili olduğu ifade edildi. Uzmanlar, insanların yaşadıkları yerleri güçlendirmek için yıllar önce konulan kerestelerin, zamanla çürümeye başladığını ve sarsıntılarda yapıların yıkılmasını kolaylaştırdığını belirtti. 

15 YAŞINDAKİ 2 EVDEN BETON OLANI SAPASAĞLAM, TAŞTAN YAPILAR YERLE BİR

Depremde en fazla hasarı gören ve taştan yapıların hepsinin yıkıldığı Yedisu ilçesine bağlı Elmalı köyünde 15 yıl önce yapılan iki ev dikkat çekti. Aynı zamanda yapılan ve birbirine komşu iki evden betondan yapılanı sapasağlam ayakta durup hasar görmezken, taş ve toprakla yapılan ev ise yıkıldı. Görenleri hayrete düşüren evler, akıllara 'Deprem değil, bina öldürür' sözünü getirdi.

Bingöl Elmalı'da ağır hasarlı yapılar ikinci depremde tamamen yıkıldı!

Bingöl'de daha büyük depremler olabilir!


Geri Dön