25 / 04 / 2024

Bingöl'de depremzedeler için çelik konutlar inşa ediliyor!

Bingöl'de depremzedeler için çelik konutlar inşa ediliyor!

Bingöl'de geçtiğimiz sene yaşanan 5.7 şiddetindeki depremde, Erzurum'un Çat ilçesinde 45 mahalle, 33 mezrada konutlar ve ahırlar yıkıldı. Şimdi depremzedelere Sibirya soğuklarına dayanıklı çelik konutlar yapılıyor.



Bingöl'de geçtiğimiz sene yaşanan 5.7 şiddetindeki depremde, Erzurum'un Çat ilçesinde 45 mahalle, 33 mezrada konutlar ve ahırlar yıkıldı. Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre; depremde konutları yıkılan vatandaşlar için çelik konstrüksiyonlu konutlar hayata geçiriliyor. Erzurum Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Selahattin Karslı, Karlıova fay hattındaki ilçede 2 senede bir deprem meydana geldiği için çelik konstrüksiyonlu ev yapımı kararı alındığına, her türlü izolasyonu gerçekleştirilen evlerin Sibirya soğuklarına bile dayanıklı olacaklarına dikkat çekti. 

Bingöl de depremzedeler için çelik konutlar inşa ediliyor!

Depremin ardından gerçekleştirilen incelemelerde 45 mahalle ve 33 mezrada konut ve ahırların yıkıldığı belirlenen bölgede 622 konut ve 443 ahır inşa edilmesine karar verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca  TOKİ  aracılığıyla yapılacak olan konut projesinin ilk etabını meydana getiren 282 konutun ihalesi yapıldı ve geçen ay temeli atıldı. 

Kamulaştırılan alanlara önce su ve ısı yalıtımına uygun olarak atılan temellerin üzerine çelik konstrüksiyonların montesi sürüyor. Kasım'da bitirilmesi planlanan evlerin soğuklar başlamadan teslim edilmesi amacıyla da çalışmalara hızlandırıldı. 

İnşaatı süren konutlarda incelemeler yapan Erzurum AFAD Müdürü Selahattin Karslı, binaların hem depreme hem de soğuğa dayanıklı şekilde inşa edildiğini belirtti. Karlıova fay hattı üzerinde bulunan Çat ilçesinde sık sık depremler olduğuna vurgu yapan Karslı, "Yaşanacak bir depremde konutların daha sağlam olması için Cumhurbaşkanlığı kararıyla çelik konstrüksiyonlu binalar yapılıyor. Binalar, vatandaşlarımızın güvenli olarak yaşayabilecekleri her türlü konfor düşünülerek inşa ediliyor" dedi. 

Bingöl de depremzedeler için çelik konutlar inşa ediliyor!

Projesini TOKİ'nin hazırladığı konutların duvarlarının cam yünü denilen ısı yalıtımıyla kaplandığına dikkat çeken Karslı, "Binanın hem iç hem de dış cephedeki duvarları, tavanları tamamen ısı yalıtımıyla kaplanmış durumda. Bazen bina duvarlarının ince olduğuna dair şikayetleri oluyor vatandaşların. O kardeşlerimize şunu söylüyoruz. Bu çalışma Türkiye Cumhuriyeti firmaları tarafından Sibirya'ya dahi uygulanmış. Dolayısıyla 'kışın soğuk olur' algısı doğru değil. Çünkü her türlü dış mantolamanın yanı sıra temelde dahi hem su yalıtımı hem ısı yalıtımı yapılmış durumdadır. Bu uygulama Türkiye'nin birçok bölgesinde daha başlamamış bile değildir. İlk olarak yöremizde uygulanıyor. Bu da devletimizin milletimize vermiş olduğu önemi gösteriyor" açıklamasında bulundu.

Elazığ'da 15 bin deprem konutunun inşaatı tamamlandı!


Geri Dön