23 / 04 / 2024

Bingöl'ün ova sınırları belirlendi!

Bingöl'ün ova sınırları belirlendi!

Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Yıldırım, bölgede ova sınırlarının belirtildiğini söyedi. Yıldırım, ''Bingöl-Muş yolundan İçmeler TOKİ konutlarına kadar belirlenen sınırlar var. Yani ova olan bölgenin tamamı'' diye konuştu.



Tarımsal faaliyetler ve eğitim alanı için bir sıkıntı olmayacağını belirten Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Yıldırım, "Ancak tarım dışı faaliyetlerle ilgili bir sınırlama getirildi. Bunun dışında tarım potansiyelimiz yüzde 7, il genelinde toplam alan içerisinde yüzde 7'dir. Bunu da korumamız gerekir ki tarım her zaman lazım. Ülkenin stratejik önemi tarım ve hayvancılıktır. Yatırım yapılması gereken yerlerde yatırım yapılsın, arazinin olduğu yerlerde araziler kurulsun, havyacılık yapılan yerlerde hayvancılık yapılsın. Bu planlama anlamında olması gereken bir iştir. Orada bakanlık tarafından yapıldı. Bingöl-Muş yolundan İçmeler  TOKİ  konutlarına kadar belirlenen sınırlar var. Yani ova olan bölgenin tamamını kapsıyor." 


"OVANIN KENDİSİNE AİT BİR MEVZUATI OLUŞTURULACAK'' 

Kararın tarımsal potansiyeli yüksek yerleri kapsadığını ifade eden Yıldırım, "Tarımsal anlamda faaliyet yapılabilecek arazileri kapsıyor. Yarın Allah korusun bir deprem oldu. Konut alanı ihtiyacı için alternatif olmadığı zaman orada bir kısım ovanın bu amaçla kullanılması gerektiğinde izin verilebilir. Bunun kriterleri farklı. Bakanlıklardan kamu yararı kararı alınır, bu kamu yararı çerçevesinde yine kullanılabilir. Yani el değdirilmez hiçbir şekilde. Kendine has ayrı bir özelliğe sahip. Sit alanı nasılsa, sit alanının kendine göre bir mevzuatı var, bir uygulaması var. Ovanın da kendisine ait bir mevzuatı oluşturulacak. 21 Ocak 2017'de Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi."



Haber 12


Geri Dön