28 / 03 / 2024

Birlik Vakfı'nda TOKİ’nin yeni projeleri konuşuldu!

Birlik Vakfı'nda TOKİ’nin yeni projeleri konuşuldu!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan, Birlik Vakfı Ankara Şubesi'nde yaklaşık 700 bin konut ve 8 bine yaklaşan sosyal donatı üretim rakamlarına ulaşıldığını açıkladı.



Birlik Vakfı  Ankara  Şubesi'nde, “Konut Üretiminde TOKİ’nin Yeri ve Yeni Projeleri” konulu sohbet toplantısına katılan  TOKİ  Başkanı M. Ergün Turan, 2002 yılından bu yana geçen 13 yıllık süreçte, yaklaşık 700 bin konut ve 8 bine yaklaşan sosyal donatı üretim rakamlarına ulaşıldığını açıkladı. Turan, “Bugün ülkemizde 3 milyon vatandaşımız TOKİ konutlarında yaşıyor ve bu çabamız aralıksız sürüyor.” dedi.


Turan sözlerini şöyle sürdürdü; Dönemin şartlarında, özellikle dar gelirli vatandaşlar için, ‘acil barınma ihtiyaçlarına’ dönük, düşük bütçeli uzun vadeye yayılmış ödeme koşulları olan, ekonomik açıdan cazip konutlar üretmek esastı. TOKİ insanlarımıza birer yuva sunma idealiyle çalışırken, üretimler de o günün sosyal ve ekonomik şartları doğrultusunda gerçekleşti. O gün yapılan üretimler, kişi başına milli gelirle doğru orantılı olarak üretildi.

“BUGÜN BAŞKA BİR SAFHADAYIZ”

Bugün ise başka bir safhadayız; gelir seviyesi, yaşam beklentisi yukarı taşınmış bir ülke olarak, vatandaşlarımızın da doğaldır ki TOKİ’den beklentileri de farklılaştı, gelişti, daha üst seviyeye taşındı. İnsanlarımız artık sadece “barınma” ihtiyacını gidermek değil, çevre ile etkileşimini artıracağı, kendisine sosyalleşme imkânı sunan sosyal yaşam alanları talep ediyor.

YATAY MİMARİDE KONUT ÜRETİMİ

Birincil hedefimiz alt ve orta gelir gruplarına yönelik nitelikleri artırılmış sosyal konut üretimidir. Yol haritamızdaki en önemli unsurlardan biri 64. Hükümetimizin programında da yer aldığı üzere, başta kadim şehirlerimiz olmak üzere tüm projelerimizde dikey değil yatay bir yapılaşma olacaktır.

“MAHALLE KÜLTÜRÜNDE PROJELER ÜRETİYORUZ”

Huzur bulduğumuz bu geleneksel yaşam kültürünün modern şehirlerimizde hayat bulması için, TOKİ olarak artık, sosyal ihtiyaçlara cevap verecek, mahalle kültürünün oluşmasına imkân tanıyan projeler üretiyoruz. Mesela İstanbul Kayaşehir’de yürütmekte olduğumuz 2.618 konutluk pilot proje, “mahalle kültürü” felsefesinin önemli bir adımıdır. Bu projede, içinden cadde geçen, etrafında tek katlı dükkânların, bisiklet yollarının, spor alanlarının, caminin ve çarşının olduğu; büyük bir meydana açılan, meydanda kafe ve restoranların bulunduğu bir mahalle konsepti yer alıyor. 0-5 yaş okul öncesi çocuk grubundan üniversite gençliğine, kadınlardan erkeklere, tüm nüfus profillerine dönük sosyal ihtiyaçları düşündük.

YEREL MİMARİYE ÖNCELİK

Önemle üzerinde durduğumuz bir diğer unsur ise “Yerel mimariye öncelik vermek”tir. Yeni şehirler inşa ederken, sadece binalar inşa etmiyoruz, bir medeniyet algısının, yerel olanın yansımasını oluşturuyoruz. Mesela Mardin’de kemerleri, Nevşehir’de Kapadokya’nın tüflerden oluşan yöre coğrafyasına ait taşlarını kullanıyoruz.

KALİTESİ VE NİTELİKLERİ ARTTIRILMIŞ SOSYAL KONUT ÜRETİMİ

Temel üretim disiplinlerinden bir diğeri ise Mutlak Kalite yaklaşımıdır. “Kalitesi ve nitelikleri artırılmış sosyal konut üretimi” idaremizin öncelik sıralamasında birinci sıradadır. Kalite kavramını, TOKİ olarak 2023 vizyonuna ulaşabilmemizin temel koşulu olarak kabul ediyoruz.

KONUTLARIN YÜZDE 85’İ SOSYAL KONUT NİTELİĞİNDE

TOKİ sosyal konut üreten bir kurumdur. Kuruluş amacı da esasen budur. Ürettiğimiz konutların %85’i sosyal konut niteliğindedir. Bu konutlar öncelikle dar ve orta gelir düzeyindeki vatandaşlarımıza verilmektedir. Bu grupların içerisinde engelliler, şehit aileleri ve maluller ile emekliler için ayrı bir kontenjan ayırmış durumdayız.

EMEKLİLERİMİZ UYGUN KOŞULLARDA KONUT SAHİBİ OLACAK

64. Hükümet programında da ifade edildiği gibi; emeklilerimizi uygun koşullarla ev sahibi yapacağız. Evi olmayan emekliler için her projeden ayırdığımız konut oranı %25’dir. 240 aya kadar vadeli satış yapılmaktadır. Taksit oranları 250 TL’den başlamakta ve şehirlere göre fiyat aralığı değişmektedir. Ayrıca emekli derneklerinin organize olup Valiliklere başvurması ile emeklilere yönelik konutlar da projelendirilmektedir. Karabük, Ardahan gibi… “Emekliye İkinci Bahar Projesi” olarak ilan ettiğimiz bu hizmet kapsamında ilk aşamada 17 ilde inşa edilecek toplam 4 bin 340 konut için 9-30 Aralık 2015 tarihleri arasında emeklilerin ön taleplerini alacağız.

İNŞA EDECEĞİMİZ KONUTLARIN YÜZDE 40 KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇERİKLİ OLACAK

TOKİ, kentsel dönüşüm kapsamında yerel yönetimlerle birlikte büyük projeler başlatmıştır. 57 şehrimizde yerel yönetimle işbirliği içinde 394 kentsel dönüşüm projesi yürütüyoruz. Bu çalışmalar kapsamında 79 bin konutu tamamladık. İdare olarak bugüne dek 281 bin 587 konutluk gecekondu dönüşüm çalışması projelendirdik. Kentsel dönüşüm çalışmalarını yürütürken savunduğumuz ve uyguladığımız temel prensip ise yerinde dönüşüm. Önümüzdeki süreçte TOKİ olarak inşa edeceğimiz konutların %40’ını Kentsel Dönüşüm içerikli projeler oluşturacak.


TOKİ Haber 


Geri Dön