26 / 04 / 2024

Bodrum'a 20 yeni villa projesi geliyor!

Bodrum'a 20 yeni villa projesi geliyor!

Mandarin'den Jumeriah'a kadar dünyaca ünlü otel markalarının üssü haline gelen Bodrum, gayrimenkul devlerinin de ilgisini çekmeye başladı. Yörenin emsalsiz koylarında art arda lüks villa projeleri yükseliyor.



Mandarin'den Jumeriah'a kadar dünyaca ünlü otel markalarının üssü haline gelen Bodrum, gayrimenkul devlerinin de ilgisini çekmeye başladı. Yörenin emsalsiz koylarında art arda lüks villa projeleri yükseliyor. Sanko'dan Altınbüken'e, Varhbaş'tan Gülman Group'a kadar değişik şirketlerin imzasını taşıyan bu projeler, yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da satışa sunuluyor. 


Geçmişte Halikarnas Balıkçısı olarak da tanınan yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın sürgün yeri olarak bilinen Bodrum, bugün Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinin başında geliyor. Şöhreti dünya üzerinde de hızla artıyor. Mandarin'den Jumeriah'a kadar dünya jet sosyetesinin tercih ettiği lüks otel zincirleri tarafından keşfedilmesiyle popülerliği artan bu tatil cenneti, Palmarina ile birlikte lüks yatların da uğrak yeri haline geldi. 


Bodrum ve yöresi son yıllarda gayrimenkul projelerine de ev sahipliği yapıyor. Bodnım'un dünya çapında artan cazibesini fark eden Sanko Grubu'ndan Ofton înşaat'a, Varlıbaş Holding'ten Gülman Group'a kadar Türkiye'nin önde gelen gruplan birbiri ardına villa ve otel projeleri geliştirmeye başladı. Bodrum'un merkezinden Gündoğan'a, Tilkicik Koyu'ndan İçmeler Koyu'na kadar her yerde projeler geliştiriliyor. Fiyatlar ise yerine ve projesine göre değişmekle birlikte 75 bin Euro'dan başlayıp 3,5 milyon Euro'ya kadar çıkıyor. 


Kimler yatırım yapıyor? 

Bodrum'da iş dünyasının farklı alanlarında hizmet gösteren yatırımcıların yaptıkları yatırımlar dikkat çekiyor. Eski bir Bodrum ailesi olan Zen Grubu, Zen Bodrum projesini geliştirerek doğduğu topraklara modern tasarımlı villalar yaptı, işadamı Serdar Bilgili, Bodrum Bodrum projesi ile Bodrum'a yatırım yapan yatırımcılar arasında yerini aldı. Opet markasının sahibi Öztürk Ailesi, Bodrum'daki 25 villalık projelerine bir de 10 odalı butik otel eklemeyi planlıyor. Fikret Orman, Gündoğan'daki tartışmalı otelinin iznini sonunda alarak bu yıl açmayı başardı. Sanko Grubu da Vicem Yalıları projesiyle Bodrum'da süper lüks proje geliştiren bir diğer yatırımcı. 


Ekonomist olarak Bodrum'daki değişimi mercek altına aldık. Yaptığımız araştırmaya göre, Bodrum'da şu anda inşaatı devam eden, bitme aşamasına gelen veya planlama aşamasında bulunan 20 lüks villa ve otel projesi var. 


YENİ PROJELER 

Tüm yatırımcılann yer arayışında olduğu Bodrum'da, Mar Yapı'dan Altunbüken Holding'e kadar proje geliştirmek üzere gün sayan yatırımcılar da bulunuyor. Mar Yapı'nın Bodrum'da Yalıkavak-Dazlaktepe, Gündoğan-Kızılburun ve Milas-Tuzla'da üç arazisi bulunuyor. Dazlaktepe'de konut projesi planlanırken, Kızılburun'daki 87 bin metrekare ve Tuzla'daki 14 bin 500 metrekare arsa için proje çalışmaları yürütülüyor. 


Altunbüken Holding'in Bodrum Mazı'da yer alan 150 dönümlük arazisinde Relux Marina & Spa adıyla 120 yat bağlama kapasiteli bir marina, yaklaşık 200 yataklı bir otel ve 110 adet villadan oluşan ultra lüks bir projenin inşaatına birkaç yıl içinde başlanması planlanıyor. Altunbüken Holding ve Relux Yönetim Kurulu Başkanı Cem Altunbüken, Bodrum'da çok özel ve lüks bir proje geliştireceklerini, bunun için de arsa bedeli hariç 200 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını söylüyor. Bodrum Mazı'da yer alan arsalarının çok özel bir koya sahip olduğuna dikkat çeken Altunbüken, "Türkiye'nin en özel yerlerinden biri olan Bodrum Mazı'da gelenlerin akıllarında yer edecek ve tekrar gelme konusunda istek yaratacak özel bir proje yapacağız" diyor. 


YURTDIŞINDA PAZARLANIYOR 

Bodrum'da geliştirilen villa projeleri, yerli yatırımcıların yanı sıra, Rusya'dan İngiltere'ye, Almanya'dan Kazakistan'a kadar dünyamn çeşitli ülkelerindeki yatırımcılara da tanıtılıyor. 


MYC Partners, Bodrum'da satın aldığı 650 metrelik sahil şeridine sahip olan 81 dönümlük arazi üzerine Mila's Daphne Penninsula adıyla konut ve otel projesi inşa ediyor. MYC Partners Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akdoğan, toplam 72 daire ve 122 yataklı otelin yer alacağı proje için 60 milyon dolar yatırım yapacaklarını söylüyor. Özel koya sahip olan Mila's Daphne Penninsula projesinde yer alan 72 dairenin Mayıs 2017'de teslim edilmesi planlanıyor. Daire fiyatlarının 545 bin dolardan başladığı proje, İngiltere ve Rusya pazarında da tanıtılacak. 


ÇEKİCİLİĞİ BOZULMAMALI 

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Bodrum'un iklimi, tarihi ve doğal güzellikleri, güzel yapılaşması ile avantajlı olduğunu belirtiyor. Ancak Yazıcı, "Hava ve denizden kolay erişilebilmesi avantaj yaratırken, altyapısının nüfusunun gelişimine paralel ilerleyememesi, imar düzenlemesinin de gelişim hızına yetişememesi risk faktörleri. Bodrum'un doğal coğrafyasını ve çekiciliğini bozmadan büyümeye ve yenilenmeye ihtiyacı var" diye de ekliyor. 


Cansel Turgut Yazıcı, Bodrum'un yazın Türkiye'nin birçok metropolünden daha fazla ekonomi yaratan bir ilçe olduğunu söyleyen ve zaman içinde şehir statüsü kazanabileceğini öngörüyor. Yazıcı, Üçüncü Havalimanı ile birlikte kolay ulaşımın sağlanmasıyla Ortadoğulu ve Uzakdoğulu turistlerin bölgeye ilgisinin artabileceğini belirtiyor. 


CANNES MODELİ 

Arthur & Miller Bodrum Temsilcisi Ertuğ Tutal, son yıllarda popülerliği giderek artan Bodrum'un bir turizm beldesi olmasının yanı sıra altyapısı, sağlık ve eğitim olanaklan, kolay ulaşımıyla da neredeyse istanbul'un yeni bir semti haline geldiğini söylüyor. Tutal, uluslararası yatırımcıların büyük otel ve rezidans yatırımlarının merkezi haline gelen Bodrum'da vizyonlu Türk girişimcilerin de yükselen arsa fiyatları ve artan talebe karşın katma değerli projelerle talepleri karşılama eğiliminde olduklarını belirtiyor.


TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Bodnım'un Fransa'nın Cannes kentinin Türk versiyonu olarak planlanan bir alan olduğuna dikkat çekerek, geliştirilen projelerin de bu çerçevede şekillendiğini söylüyor. Bodrum'un Yalıkavak'ta Giimbet'e kadar farklı kesimlere hitap edebilen yapısıyla popülerliğini koruduğuna dikkat çeken Maya, doğaya zarar verilmesi halinde bu popülerliğin ortadan kalkabileceğine vurgu yapıyor. Maya, atıl kalabilecek konutların bölgede orta ve uzun vadede köhneleşmeyi beraberinde getirme riskini doğurduğunu da söylüyor. 


ZENGİNLERE ÖZEL! 

Mandarin ve Jumeriah gibi uluslararası lüks otel zincirlerinin Bodrum'da açılmasının Bodrum için yaratılmak istenen hikayeye ıkatma değer sağladığına işaret eden Maya, şöyle devam ediyor: "Dünyaca ünlü ve zengin ailelerin Bodrum'a bir günlüğüne de olsa geldiklerini sık sık duyuyoruz. Bu kesimin ihtiyaçlarını karşılayacak markaların da bölgeye gelmeleri tesadüf değil. Bazı villa projelerinde otellerin yer alması da, proje içinde lüks bir otel markası ile birlikte bulunmak ve istenildiğinde otelden hizmet almak bakımından konutlara artı değer yaratabiliyor."


Ekonomist 


Geri Dön