25 / 04 / 2024

Bodrum’da kaçak yapıya geçit yok!

Bodrum’da kaçak yapıya geçit yok!

Bodrum’da kuralsız ve kontolsüz olarak inşa edilen kaçak yapılarla mücadele devam ediyor. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, göreve geldiğinden beri 250 kaçak için yıkım emri verdiğini belirtti.



Türkiye’nin dünya markası turizm kenti Bodrum, yıllar boyunca göz yumulan kuralsız ve kontrolsüz yapılaşmanın ardından yaşadığı erozyonun etkilerinden kurtulmak için mücadele içerisinde. Hürriyet'te yer alan habere göre; 1 Nisan 2019’da Bodrum Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Ahmet Aras, kış nüfusu 200 bine yaklaşan Bodrum’u eski günlerine döndürebilmek için çalışmalarda bulunuyor. Turizm şehri Bodrum’u yeniden bir cazibe merkezi haline getirmek için inovatif tanıtım stratejilerini hayata geçiren Başkan Aras’ın, diğer yandan da turizmi baltalayan görüntü, gürültü kirliliği, işgaliye ve kaçak yapı uygulamalarına müdahale ettiği kaydediliyor. Bir yıllık görev süresi içinde yaklaşık 250 kaçak uygulamanın yıkım emrini veren Başkan Aras, şimdi de Bodrum Kent Konseyi ile birlikte ‘tabela-totem’ kirliliğine savaş açtı.

SORUN DENETİMSİZLİK

Bu zamana kadar yapılan yanlış uygulamaların, denetimsizlik nedeniyle Bodrum’u bu hale getirdiğinden bahseden Belediye Başkanı Aras, “Bodrum’un artık yanlış yapma lüksü ve kaybedecek zamanı kalmadı. Bugün kaçak uygulamalara yaptığımız müdahale nedeniyle benim için ‘yıkan’ başkan diyenler oluyor. Ben yıkan değil, mevzuat ve yasaları eksiksiz uygulayan bir belediye başkanı olarak anılmak isterim” şeklinde konuştu. 

İnşaat sektörüne ya da inşaata karşı olmadığından bahseden Ahmet Aras, “Vatandaşın hakkına müdahale etmek gibi bir durum söz konusu olamaz. Yapılaşma makul seviyede tabii ki devam edecektir. Sadece yanlış olan projelere karşı duruşumuz net” açıklamasında bulundu. Başkan Aras’ın bu çağrısına, Bodrum esnafından da destek geliyor. Esnaf, belediye ekiplerinin tutanakla izlendiği kaçak ve aykırı uygulamalarını, kendi imkanlarıyla yıkıp, Belediye Başkanı Aras’a desteğini gösteriyor.

TABELA ÇÖPLÜĞÜ OLMAYACAK

Bodrum Belediyesi, imara ve mevzuata aykırı uygulamalarda Bodrum’un girişinden bu yana başlayan totem ve tabela enflasyonuna da müdahale ediyor. Kent Konseyi Estetik Çalışma Grubu ile birlikte hareket eden Belediye, Bodrum’un tarihi mekanlarını bile gölgede bırakan totem ve tabela direkleri konusunda esnafa çağrı yaptı. 

Başkan Ahmet Aras, “Avrupa’da sadece kentlerin tabelaları var. Çünkü artık navigasyon herkesin cebinde. Herkes aradığı yeri kolaylıkla buluyor. Bunun da ötesinde işyerlerinin cephelerini kaplayan devasa, estetik yoksunu afişler, ışıklı tabelalar, Bodrum’un o doğal ve mistik yapısını bozuyor. Kentimize hiç yakışmıyor. Yıkalım, yerine zeytin ağaçları dikelim” çağrısında bulundu. 

AKILLI KENT UYGULAMALARI

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, bir taraftan bölgenin etrafını değiştirirken, diğer yandan da inovasyona ağırlık veren projeleri hayata geçiriyor. Bodrum’u ‘akıllı kent’ haline getirmek istediklerini kaydeden Başkan Aras, işe önce belediye hizmetlerinden başladı. Bölgede yaz aylarında turizmin de etkisiyle 1.5 milyona yaklaşan nüfusunun meydana geldiği ‘atık’ sorununa kalıcı çözüm aradığını belirten Başkan Aras, ‘Yeni Nesil Kent Temizliği’ hareketini başlattı. Sensörlü çöp konteynırları Bodrum’un her mahallesine yerleştirilmeye başlandı. Diğer bir teknolojikatırım da kent aydınlatmasıyla ilgili çalışmalar başlatıldı. Bodrum’un ana arterlerine tamamen yapay zeka ürünü bir aydınlatma sistemi kurulması için talimat veren Başkan Aras, “Şu anda kurmaya başladığımız uygulama ile ben kentin tüm aydınlatma sistemini cep telefonum üzerinden kontrol edebiliyorum. Bu sistemle hem enerji tasarrufunu hem de ‘güvenli’ kent olgusunu hayata geçirmiş olacağız. Bodrum’da karanlık tek bir sokak bile kalmasını istemiyorum. Çünkü burası 24 saat yaşayan bir kent” dedi.

Bodrum’da 10 ayda 353 kaçak yapı yıkıldı!


Geri Dön