19 / 04 / 2024

Bodrum’da yapılacak liman projesine tepki!

Bodrum’da yapılacak liman projesine tepki!

Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan Turgutreis Mahallesi'ndeki Günbatımı plajına Sahil Güvenlik Komutanlığı'nca yapılacak dört katlı bina ve liman projesine çevreciler tepki gösterdi...



Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan Turgutreis Mahallesi'ndeki Günbatımı plajının ortasına Sahil Güvenlik Komutanlığı'nca yapılacak dört katlı bina ve liman projesine çevreciler tepki göstererek, sahilde yürüyüş düzenledi.

Sözcü Gazetesi'nden Yaşar Anter'in haberine göre, Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Turgutreis Mahallesi Bahçelievler mevkiindeki Günbatımı halk plajının ortasına, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yapılması planlanan dört katlı bina ile 750 metre uzunluğundaki liman projesine, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) ve Turgutreis Kültür ve Dayanışma Derneği üyeleri tepki gösterdi.

Marmaris, Güllük, Milas, Datça, Muğla, Gökova ve Fethiye ile Bodrumlu çevrecilerin de katıldığı yürüyüşe Turgutreis limanında toplanan yaklaşık 150 kişi 1 kilometre uzaklıkta, yapımı bir süre önce başlayan plaj içindeki sahil güvenlik binası inşaatının önüne kadar yürüdü.

Çevrecilerin eylemlerine vatandaşlar da alkışlarla destek verdi. Ardından MUÇEP Bodrum Sözcüsü Güney Şirin basın açıklamasında bulundu. Şirin yaptığı açıklamada, “Projenin yapılmasına değil projenin yerine karşıyız. Burası Turgutreis mahallesinin ortasında halkın tek denize girebileceği halk plajıdır. Burada suyun derinliği çok azdır. Burada liman yapabilmeleri için bir milyon tona yakın çamur çıkarmak zorundalar. Hem halk sağlığı, hem doğal ortam, olumsuz etkilenecektir. Oldu-bittiye getirilerek bu projenin hayata geçirilmesine çalışıyorlar. Ancak tüm gücümüzle buna insanlık adına doğa adına karşı koymaya devam edeceğiz. Yarımadada bir sürü ıssız yer var. Böyle bir meskun mahal içine, yaklaşık yedi bin yatağın bulunduğu bir turistik alana ve Turgutreis gibi yine eko sistemin, denizin temiz olduğu bir alana devasa bir liman yapılması, hele bir de bunun böyle emniyet, güvenlik açısından düşünülerek yapılması aslında gerçekten büyük bir ironi” şeklinde konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 21 Mayıs 2018'de tartışılan alanda plan değişikliliğine gitti ve alanı “Askeri Yasak ve Güvenlik Bölgesi” kullanımına çevirdi. Bakanlık 14 Ocak 2019 tarihli yazı ile bu defa 370 ada 10 parselin deniz cephesinde bulunan 141 dönüm alanda “Askeri Liman Amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı” teklifine ilişkin belediye görüşü talep etti. Bodrum Belediyesi ise 31 Ocak 2019 tarihinde planlama alanı yakınında ulusal ve uluslararası sularda faaliyet gösteren, yat limanı işletmesi bulunduğu, planlama alanının kara cephesi boyunca kamuya açık sahil yolu bulunduğu, bu nedenle teklifin konaklama tesis alanlarını, kamuya açık alanları ve deniz üstü siluetini etkilemeyecek büyüklükte tutulmasının uygun olacağını belirtti. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 28 Mayıs 2019 tarihli yazısı ile “Askeri Liman Amaçlı” planı onaylayarak 25 Eylül 2019 tarihinde Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkardı. Yaklaşık dört ay önce de alanda inşaat faaliyetleri başlatıldı.

Bodrum’da kaçak yapıların yıkımı devam ediyor!

Bodrum Küdür Yarımadası'ndaki plaj işletmeleri kaldırılıyor! 


Geri Dön