20 / 04 / 2024

Bodrum'daki betonlaşma yabancı ziyaretçiyi kaçırıyor

Bodrum'daki betonlaşma yabancı ziyaretçiyi kaçırıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın araştırması, yabancı turistlerin Türkiye'nin en güzel tatil bölgelerinden biri olan Bodrum'a neden ilgisiz kaldıklarını ortaya koydu...



Kentte turizmin zayıfladığı tespitiyle yola çıkan bakanlık, bu duruma karşı önlem almak için bir araştırma yaptı. Tanıtma Genel Müdürlüğü, yurtdışındaki kültürel ateşelikler ile tur operatörleri aracılığıyla bir rapor oluşturarak, ülke ülke yabancı turistlerin şikâyet ve önerilerini ortaya koydu. Çeşitli ülkelerden turistlerin Bodrum'a ilişkin şikâyetleri arasında betonlaşma, yüksek fiyatlar ve esnafın tutumu öne çıktı.

Ülke ülke yabancı turistlerin şikayet ve önerileri

- İngiltere: Gulet turları için yeterli sayıda otel yok. Müstakil havuzlu villa ve butik otel sayısı yetersiz. Beton yapılaşma söz konusu. Marinalarda ücretler yüksek, Dalaman Havalimanı aşırı pahalı.
- Almanya: Sezonun kısalığı, eksik altyapı ve yan giderlerin yüksek oluşu sorun oluşturuyor. Bodrum'un ayrı bir destinasyon olarak yurtdışı tanıtımına ve kente uçak servisinin arttırılmasına ihtiyaç var.
- Rusya: Otellerde daha çok Avrupalı turiste yönelik servis ve hizmet var. Rus pazarına yönelik olarak su parkları, sınırsız yerli-yabancı alkollü içecek gibi hizmetler sunan otel sayısı artırılmalı.
- Hollanda ve Fransa: Hijyen, yiyecek-içecek kalitesi, yabancı dil bilgisi olmayan personel, bazı esnafın ısrarcı tutumu sorunlar arasında. Bazı büyük kentlerden Bodrum'a doğrudan tarifeli uçuşlar konmalı.
- İtalya: Bazı otellerin hizmet kalitesi düşük. Dil ve nezaket konularında sorun yaşanıyor. Tesislere yakın balık çiftlikleri de ayrı bir şikâyet konusu.
- İsrail: Kısa sezon dönemi dışında otellerin çoğu kapalı, açık olanlar yaz sezonu standartlarında hizmet vermiyor. Antalya'ya kıyasla konaklama maliyetleri yüksek ancak tesis ve hizmet kalitesi daha düşük.
- İskandinavya ülkeleri: Esnafın ısrarcı tutumu rahatsız ediyor. Fiyatlar ülke normallerinin üzerinde ve turiste yönelik yüksek fiyat uygulanıyor. Golf tesisleri gibi alternatif ve temalı konaklama tesis türleri artırılmalı.
- ABD: Satın alınan mücevher gibi kimi ürünler vaat edilenden farklı çıkıyor. Kitlesel değil butik tarzı turizm sürdürülmeli.
- Avusturya: Terör nedeniyle güvenlik sorunu yaşanıyor. Pahalılık, çevre kirliliği, doğanın bozulması ve betonlaşma, alışverişte ve havaalanında yaşanan olumsuzluklar, esnafın tutumu diğer sorunlar.
- Ukrayna: Bodrum otelleri indirimleri pratikte uygulanmıyor. Pahalı bir tatil merkezi.
Tutku Ayvaz/ Referans


Geri Dön