18 / 04 / 2024

Adana'da konut piyasası şehrin kuzeyinde gelişiyor!

 Adana'da konut piyasası şehrin kuzeyinde gelişiyor!

Adana'da yeni konut gelişim alanları, çoğunlukla şehrin kuzeyinde, Kabasakal, Karahan ve Şambayat ilçeleri çevresinde yer almaktadır



TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş  Adana  Şubesi Değerleme Uzmanı Derman Gökçe Baran, Adana Çukurova bölgesini www.emlakkulisi.com için analiz etti! 

Hızlı bir göç dalgasının görüldüğü Adana’da oldukça yüksek bir nüfus hareketliliği söz konusudur. Sonuç olarak, şehrin demografik yapısı önemli ölçüde değişmiş ve doğal seyrinden uzaklaşmıştır. Şehir nüfusu artmış, aileler de genişlemiştir. Adana’da aynı zamanda uzun yıllardır tamamlanması planlanan metro çalışmaları da tamamlanmıştır.Yeni konut gelişim alanları, çoğunlukla şehrin kuzeyinde, Kabasakal, Karahan ve Şambayat ilçeleri çevresinde yer almaktadır. 

Son yıllarda yaşananan bu hızlı bir değişim süreci kuzeye doğru büyüyen kentimizde bir çok yeni ve markalı konut projesi hayata geçiyor. 80’li yıllarda Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak’ın başkanlığında başlatılan 'Yeni Adana' projesi beklentilerin üstüne çıktı. Bu yoğunlaşmaya paralel olarak ikiye bölünen Seyhan İlçesi’nin güneyi yine Seyhan olarak anılırken,  artık kuzeydeki yeni konut bölgesi Çukurova olarak isimlendiriliyor. 

Çukurova İlçesin’de yeni yaşam alanları açılıyor. Bölgede uzun süre ikamet edenler dahi kendi mahallelerinden çıkıp, bu yeni yerleşim alanlarını tercih ediyorlar. Yeni konut projeleri genellikle Kuzey Adana'da, TEM otoyolunun kenarında yoğunlaşırken, Kent Karaisalı yoluna doğru genişliyor. Özellikle göl manzaralı olan bölgelerin yatırım açısından daha revaçta olduğu görülmektedir. 

Kuzey Adana Bölgesin’de ikinci el konutların metrekare fiyatları 800 ile 1200 TL arasında değişiyor. Daha eski yerleşim  bölgesi olan göle yakın yerlerde ise metrekare fiyatları  800 TL'den başlıyor. Adana'da depremden sonra yapılan binalar daha yüksek fiyatlara alıcı bulurken depremden önce yapılan binalarda m² fiyatları  500 – 750 TL aralığında bulunuyor.

Süleyman Demirel ve Turgut Özal Bulvarları’na cepheli konutlar kentteki en değerli konutlar arasında yer alıyor. Ayrıca göl manzaralı konutlarında m² fiyatları 1500 TL'ye kadar çıkıyor. Adana'da konut kiraları yıllık olarak ödeniyor. Ancak son zamanlardaki kira değerlerinin artmasından dolayı kısmen aylık olarak ödenmeye başlandığı gözlenmektedir.  Kentte kira fiyatları 150 m² daireler için yıllık 5.000 ile 8.000 TL arasında değişiyor. 200 m² konutlarda ise kira fiyatları yıllık 7.000 ile 15.000 TL arasında gerçekleşiyor. Villalarda ise kira fiyatları 12.000 TL'den başlıyor.

Adana ekonomik olarak gelişmekte olan bir şehir olduğundan, perakende piyasasındaki yatırımcıların dikkatini çekmektedir. 

Adana’da sokak perakendeciliğinin bu denli popüler olmasının nedeni alım gücü yüksek kullanıcıların şehir merkezi dışına çıkmak istememeleri ve bu bölgede güçlü bir AVM olmayışıdır. Perakende alışveriş Seyhan İlçesinde Atatürk ve Ziyapaşa Caddeleri’nde Çukurova İlçesinde Turgut Özal Bulvarı’nda yoğunlaşmaktadır. Adana’nın tüm sektörlerinde yeni yatırımların ve projelerin tamamlanması ile şehir Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri için ana çekim merkezi haline geleceği tahmin edilmektedir.

*Bu çalışma TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından www.emlakkulisi.com için özel olarak hazırlanmıştır.



Geri Dön