26 / 04 / 2024

Borusan ve Vestas rüzgara 346 milyon dolar yatıracak!

Borusan ve Vestas rüzgara 346 milyon dolar yatıracak!

Alman enerji devi Vestas Türkiye’ye güven duyduklarını ve yatırım için çok iyi bir bölge olduğunu açıkladı ve Borusan ile 346 milyon dolarlık Avrupa’nın en büyük rüzgar enerjisi yatırımına imza attı...




Alman enerji devi Vestas Türkiye’ye güven duyduklarını ve yatırım için çok iyi bir bölge olduğunu açıkladı ve Borusan ile 346 milyon dolarlık Avrupa’nın en büyük rüzgar enerjisi yatırımına imza attı.


1-) Yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren Borusan EnBW Enerji, beş ilde toplam 346 milyon dolar değerindeki 207 MW'lık rüzgar santralı yatırımı için rüzgar türbinleri üreticisi Vestas ile anlaşma imzaladı. Portföylerinin yüzde 62’sini rüzgar enerjisinin oluşturduğunu söyleyen Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, "Toplam 207 MW’lık bu atılımımız Avrupa’nın en büyük karasal, rüzgar enerjisi yatırımlarından biri olacak" dedi. 2007 yılında giriş yaptıkları enerji sektöründe bugüne kadar 460 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla ise, "2015 yılında tamamlayacağımız bu yatırımımızın toplam tutarı 300 milyon doların üzerindedir. 2020 yılında 2.000 MW'lık üretim potansiyeline sahip bir portföye ulaşma hedefimizle çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu. 


TÜRKİYE'YE GÜVENİMİZ TAM

Almanya ve Avrupa’nın dev enerji şirketlerinden olan EnBW A.G. CEO’su Dr. Frank Mastiaux, Türkiye’ye duydukları güvenin yatırımlarına yansıdığını ifade etti. Mastiaux Türkiye yenilenebilir enerji pazarındaki yüksek potansiyeli görerek Borusan ile ortaklık kurduklarına dikkat çekti ve sektördeki hedeflerini şöyle açıkladı; "Türkiye pazarında 2013 yılsonu itibarıyla 245 TWh olarak gerçekleşen elektrik talebinin 2023 yılına kadar yaklaşık iki katına çıkacağı öngörülüyor. Bu rakam Türkiye’yi Avrupa’da elektrik tüketimi açısından ön sıralara taşıyacaktır. Borusan ortaklığımızla bu hızla büyüyen enerji gereksinimine sürdürülebilir kaynaklar ağırlıklı olmak üzere bir yanıt vermek üzere yatırım yapıyoruz. 


2-) İNGİLİZ CEO'LAR YENİ FIRSATLAR İÇİN GELİYOR

17 dev İngiliz şirketinin yöneticileri İstanbul'u ziyaret ederek yatırım fırsatlarını inceleyecek.

17 İngiliz şirketinin yöneticileri, Türkiye'de işbirliği fırsatlarını değerlendirmek üzere 10 Şubat'ta İstanbul'a gelecek. Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Ajansı (UKTI) öncülüğünde, İngiliz Başkonsolosluğu ve İngiliz Ticaret Odası işbirliğinde organize edilen ziyaret, İngiliz şirketlerle Türk şirketlerin Türkiye pazarına yönelik yeni işbirlikleri kurmalarına fırsat sağlayacak. İngiltere'nin Londra ve güneydoğu bölgesinde faaliyet gösteren şirketler, ziyaret esnasında Türk yetkililer, sektör ve piyasa uzmanları ve ajanslarıyla görüşecek.  


HUKUKTAN MİMARLIĞA KADAR HEPSİ VAR 

HEYETTE yer alacak olan firmalar şunlar: Airbox Sampling Product (teknoloji); Burrel Architects (mimarlık); Concorde International (eğitim); designLSM (mimarlık); Eseye (enerji); EXUS Software (yazılım); Hill Dickinson (hukuk); Lawrence Grant Chartered Accountants (mali müşavirlik); Matrica (danışmanlık); Mediplus (medikal); Valinor Finishes Limited/Metall-FX (kaplama); Best English Business (eğitim); Shopper Trak (perakende); Talent Boutique (insan kaynakları); Whyte Chemicals (medikal) ve The Wine and Spirit Trade Association (şarap).


3-) 3 MİLYAR EUROLUK TEKLİF

17 Aralık operasyonunda gözaltına alınıp serbest bırakılan Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun patronu Ali Ağaoğlu da, tam da o günlerde Almanya'dan dev bir yatırım teklifi aldı. 3 milyar euroluk Alman CPBAU, Türkiye'ye ve Türk firmalarına güvendiğinin sinyalini vererek, Ağaoğlu'na yeni köprü ve yenilenebilir enerji alanında işbirliği teklif etti. Ali Ağaoğlu ise, teklif sonrası Türkiye'nin dışarıdaki güçlü görünümüne dikkat çekerek, görüşmelere başlayacaklarını açıkladı. 


4-) İSPANYOL DEVİ ÇEPAŞ'A ORTAK OLDU

ÇEPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fazlı Erdoğan, İspanyol demir çelik firması Gonvarri'nin yüzde 51 hisseyle şirkete ortak olduğunu açıkladı. Erdoğan, Gonvarri'nin yaptığı yatırımla Türkiye'ye 32 milyon euro kaynak sağlandığını vurgulayarak, özellikle yenilenebilir enerji sektöründe birlikte büyük projelere imza atmayı hedeflediklerini söyledi. Erdoğan, bu ortaklıkla aylık 5 bin ton olan üretimlerinin 9 bin tona ulaşacağını söyledi.  


5-) FRANSA'DAN 22 YIL SONRA İLK ZİYARET

FRANSA Cumhurbaşkanı François Hollande beraberinde kalabalık bir iş adamı heyetiyle 27 Ocak'ta Türkiye'ye iki günlük tarihi bir ziyaret gerçekleştirdi. 22 yıl aradan sonra yapılan ilk ziyaret olması dolayısıyla büyük önem taşıyan görüşmelerde Hollande ekonomi ön plana çıktı. Hollande Türkiye ile olan ticaret hacminin potansiyelin çok altında olduğunu ve bunun iki katına yani 20 milyar euroya çıkarılması için çalışacaklarının da altını çizdi.


 

Akşam


Geri Dön