28 / 03 / 2024

Boş binalarda çöp vergisi ödenir mi?

Boş binalarda çöp vergisi ödenir mi?

Tüm konut ve işyeri sahiplerinin, gayrimenkullerinin bulunduğu ilçenin belediyesine ödemek zorunda olduğu vergiye çöp vergisi deniyor. Peki, boş binalarda çöp vergisi ödenir mi?



Boş binalarda çöp vergisi ödenir mi?

Tüm konut ve işyeri sahiplerinin, gayrimenkullerinin bulunduğu ilçenin belediyesine ödemek zorunda olduğu vergiye çöp vergisi deniyor. Bu vergi belediyelerin sunduğu temizlik hizmetleri karşılığında tahsil ediliyor.


Verginin mükellefi binayı fiilen kullanan olarak biliniyor. Yani çöp vergisini ödemesi gereken kişi bina sahibi değil, binayı kullanan oluyor. Çöp vergisinin hesaplaması ve ödemesi, işyerlerinde ve konutlarda farklılık gösteriyor.


Meskenlere ait çöp vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanıyor ve belediyeye gitmeden su faturasında yasıtılarak ödeniyor.


İşyeri sahiplerinin vergi ödemeleri için bağlı oldukları belediyeye gitmeleri gerekiyor. Peki, boş binalarda çöp vergisi ödenir mi?


Çöp vergisinin kullanılmayan konut ve işyerinde, muafiyeti söz konusu oluyor. Muafiyetlik için boş bina sahiplerinin belediyeye bir dilekçe ile başvuruda bulunması yeterli oluyor. 


Konutlara ait çöp vergisi neye göre hesaplanır?


Öznru YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön