26 / 04 / 2024

Boşanırken mal paylaşımı 2015!

Boşanırken mal paylaşımı 2015!

Evlilik birliğini sonlandıran eşlere, boşanma sürecinde hangi rejimin uygulanacağı evlilik tarihlerine bağlı oluyor. Peki, boşanırken hangi mallar kime kalır? İşte boşanırken mal paylaşımı 2015...



Boşanırken mal paylaşımı 2015!

Evlilik birliğini sonlandıran eşlere, boşanma sürecinde hangi rejimin uygulanacağı evlilik tarihlerine bağlı oluyor. 1 Ocak 2002’de 4721 sayılı yeni Medeni Kanun’un yürürlüğe girmesinden önceki dönemde yapılan evlilikler için mal ayrılığı sistemi uygulanıyor.


Buna göre, bir evlilik 1 Ocak 2002’den önce başlamışsa ve evlilik sözleşmesi de yapılmamışsa, evliliğin bu döneminde eşlerin adına kayıt ettirdikleri mal varlıkları kimin adına kayıtlı ise onun oluyor.


Buna karşın, tapusu veya ruhsatı kimin üzerine olursa olsun, resmi nikâhlı birlikteliklerde 1 Ocak 2002 tarihinden sonra edinilen mallar yarı yarıya bölüşülüyor.


Mal sözleşmeleri:

Eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanması asıldır. Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kanunda belirlenen diğer rejimlerden birini kabul edebilirler.


Edinilmiş mallara katılma rejimi, edinilmiş mallar ile eşlerden her birinin kişisel mallarını kapsıyor.


Mal ayrılığı rejiminde eşlerden her biri, yasal sınırlar içerisinde kendi malvarlığı üzerinde yönetim, yararlanma ve tasarruf haklarını korur.


Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminde eşlerden her biri, yasal sınırlar içerisinde kendi malvarlığı üzerinde yönetim, yararlanma ve tasarruf haklarını korur.


Mal ortaklığı rejimi ise, ortaklık malları ile eşlerin kişisel mallarını kapsıyor.


Boşanmadan önce eşim malları başkasına devretti ne yapmalıyım?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön