18 / 04 / 2024

Bosna Alaca Cami 4 Mayıs'ta açılacak!

Bosna Alaca Cami 4 Mayıs'ta açılacak!

Bosna'daki savaşta Sırplar tarafından tamamen yıkılan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar neticesinde adeta küllerinden doğan Alaca Camii, 27 yıl aradan sonra açılacak



Bosna Hersek'in doğusundaki Foça şehrinde bulunan ve ülkenin en önemli Osmanlı camilerinden biri kabul edilen Alaca Camii, 4 Mayıs tarihinde yeniden hizmete açılacak.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Bosna'daki savaşta (1992-1995) Sırp askerler tarafından tamamen yıkılan cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde adeta küllerinden doğdu.

"Bosna'nın İncisi" ya da "Foça'nın güzelliği" olarak da nitelendirilen yaklaşık beş asırlık cami, 1992 yılında tamamen yıkılmasının ardından 27 yıl sonra yeniden ibadete açılacak.

Bosna Hersek İslam Birliği'nin yaptığı yazılı açıklamada, Alaca Camii'nin yeniden inşasında sona yaklaşıldığı ifade edilirken, resmi açılışın 4 Mayıs tarihinde yapılmasının planlandığı bildirildi.

Bosna Hersek İslam Birliğinin daha önceki senelerde 7 Mayıs'ı Camiler Günü ilan ettiği hatırlatılan açıklamada, "Bu tarih, sembolik olarak savaşta yıkılan ya da zarar verilen binden fazla camiyi, mescidi ve diğer vakıf eserlerini hatırlatıyor. Bu tarih, bu yıl Alaca Camii'nin açılmasıyla ayrı bir anlam kazanacak. Alaca Camii'nin resmi açılışının 4 Mayıs'ta yapılması planlanıyor." ifadesi yer aldı.

- Alaca Camii

Bosna Hersek'in Foça şehrinde 1549 tarihinde hayata geçirilen Alaca Cami, Bosna Hersek'in koruma altındaki kültür mirası listesinde yer alıyordu. Bosna Hersek'te klasik Osmanlı mimarisi ile yapılan ilk camileri arasında yer alan Alaca Camii, 1992'de Sırp askerler tarafından dinamitlenerek yıkıldı.

Caminin taşları bugünkü yerinden yüzlerce metre uzakta iki farklı yerde bulundu. Caminin kalıntılarının kasıtlı olarak gömüldüğü de tespit edildi. Caminin yıkılması ve tüm kalıntılarının kasten saklanması, Sırpların bölgedeki Müslüman izlerini silmeye çalıştığının en büyük göstergelerinden biri kabul edildi.

Alaca Camii'nin yeniden inşasına 2014 yılında başlanmıştı.

Savaşa kadar Foça şehrinde 12 cami varken, bunların tamamı savaşta Sırplar tarafından yıkıldı. Alaca Camii'nin yanı sıra bugüne kadar Atik Ali Paşa ve Hünkar camileri de yeniden yapılıp ibadete açıldı.


Geri Dön