19 / 04 / 2024

Boukoleon Sahil Sarayı açık hava müzesi olacak!

Boukoleon Sahil Sarayı açık hava müzesi olacak!

Bizans dönemine ait tarihi Boukoleon Sahil Sarayı restore ediliyor. İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne sunulan Restorasyon Projesi’ne göre Boukoleon Sarayı, Açık Hava Müzesi olacak.



Gayri Menkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun, 10 Eylül 1982 tarihli kararıyla, tescil edildiği Bizans dönemine ait bin 600 yıllık Boukoleon Sahil Saray restore ediliyor. Mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait sarayın restorasyonu için, Fatih Belediyesi’ne muvafakat verildi.

Fatih Belediyesi de, İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından sağlanan ödenekle, “Bukoleon Sarayı’nın Rölöve, Restitüsyon, Rekonstrüksiyon, İnşaat, Elektrik, Makine Projeleri ve Çevre Düzenleme Projesi İşi'' ihale edildi.

Koruma Kurulu’na önerilen Restorasyon Projesi’nde, Boukoleon Sarayı, Açık Hava Müzesi olarak fonksiyonlandırılıp,, yapılması önerilen çalışmalar şu şekilde:

-Sonradan yapılmış olan tüm demir imalatlar kaldırılacak. Tüm mermer yüzeyler temizlenip, parça kopması görülen bölümlerde veya yapı elemanlarında onarım yapılacak. Malzeme kaybı olan bölümler tamamlanıp, erime ve aşınma gözlemlenen yerlerde onarım yapılacak. 

-Boukoleon Sarayı ile demiryolu arasında bulunan, üzeri çimento sıvalı moloz taş duvar kaldırılıp, yerine projede belirtilen ölçülerde ferforje korkuluk yapılacak. 

-Faros Kulesi’nin cephelerinde yüzey ve malzeme kaybı olan bölümler, yapının statik durumu da dikkate alınmak suretiyle, aslına uygun şekilde kesme taş ile tamamlanacak. 

-İmparator İskelesi bölümünde büyük kemerlerin altında, toprak altında bulunan özgün cepheye ait mermer paye ve sütunlar, bu bölümlerde arkeolojik kazı yapılarak (sütun ve payeler) açığa çıkarılacak.

- Ana giriş kapısında yerde ters olarak bulunan, ön yüzünde İmparator Justinianus’un monogramının da bulunduğu mermer blok kaldırılarak özgün yerine konulacak.
 


Geri Dön