28 / 03 / 2024

Buca Zafer Mahallesi'ne imar barışı da çare olmadı!

Buca Zafer Mahallesi'ne imar barışı da çare olmadı!

Buca Zafer Mahallesi’ndeki 20 evin sahibi İmar Barışı’ndan yararlanmak için başvuru yaptı. Mahalle sakinlerine Buca Belediyesi’nden birer uyarı yazısı gönderildi. Yazıda, İmar Barışı’nda bulunulmasına rağmen evlerdeki bazı eklentilerin 31 Aralık 2017 yılından sonra yapıldığının tespit edildiği belir



İzmir Buca’daki Zafer Mahallesi’nde 2017 yılından önce inşa edilen 20 evin sahibi İmar Barışı’ndan yararlanmak için başvuruda bulundu. Başvuru sonrasında gerekli harç ödemelerini de yapan mahalle sakinlerine 7 ay önce Buca Belediyesi’nden birer uyarı yazısı gönderildi. Yazıda, İmar Barışı’nda bulunulmasına rağmen evlerdeki bazı eklentilerin 31 Aralık 2017 yılından sonra yapıldığının uydu görüntülerinden belirlendiği iddia edildi. Belediye çok sayıda mahalle sakini için 28 bin TL’yi bulan para cezaları kesti ve yıkılmasına karar verdi.

Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre; bu gelişme üzerine mahalle sakinleri, evlerinin 2017’den önce inşa edildiğini gösteren belgelerle beraber mahkemeye başvuru yaptı ve yürütmenin durdurulmasını istedi. Mahkeme bu talebi reddetti. Buca Belediyesi mahkemenin kararı sonrasında mahallede bulunan 20 evin elektrik ve suyunu kesti.  Geceleri karanlıkta kalan mahalle sakinleri su ihtiyaçlarını çeşmelerden taşıyarak ve kapı önüne koydukları bidonlarda biriken yağmur sularından karşılıyorlar.

Mahalleli su ihtiyacını dışarıya bıraktıkları bidonlardan karşılıyor.

Ev sahipleri belediyenin kararı üzerine şu tepkiyi verdi: “Eğer evlerimiz imara aykırıysa veya bir sorun varsa o zaman imar barışından nasıl yararlanabildik? Bizler bu süreçte istenen paraları yatırdık. Evlerimizin emlak vergisini ödüyoruz. Tüm ödemelerimizi zamanında yaptık. O zaman bizden bu paraları almasalardı.”

Konu hakkında açıklamada bulunan Buca Belediyesi’nden bir yetkili ise şunları söyledi: “Söz konusu yapıların 2017’den önce yapılması imar barışından yararlanacağı anlamına gelmez. Tüm şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Bu yapılarla ilgili başvuru süreci devam ediyor. Komisyon, ‘Uygundur, uygun değildir’ incelemesi yapmamış. Şu an bu yapılar 3194 Sayılı İmar Yasası’na aykırı olarak görünüyor. Vatandaşlar mağdur olduklarını düşünüyorlarsa belgelerini belediyeye getirsin. Eğer aykırı bir durum yoksa komisyonumuz bu konudaki görüşünü açıklar. Eğer komisyonumuz uygun görmezse, ‘Alınan yapı kayıt belgesinin şu tarihte, şu sebepten ötürü iptal edilmesine’ diyerek Çevre Şehircilik Bakanlığı’na iletir ve bu kapsamda yıkım kararı alınır. Yıkım programına alındığı zaman da kişiye tebliğ yapılır.”


Geri Dön