26 / 04 / 2024

Buğday fiyatlarına bir haftada yüzde 40 zam! Ekmeğe zam mı gelecek? 

Buğday fiyatlarına bir haftada yüzde 40 zam! Ekmeğe zam mı gelecek? 

Gıda fiyatlarındaki engellenemeyen artış, vatandaşın alım gücünü de olumsuz yönde etkiliyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, buğday piyasasının yükselmesine sebep oldu. 1959’dan sonra ilk kez haftalık bazda yüzde 40’ın üzerinde artış yaşayan buğday fiyatları, 12 doları aştı.



Son 14 yılın zirvesine ulaşan buğday fiyatlarıyla ilgili açıklama yapan Çin Tarım Bakanı Renjian ‘’Tarihin en kötü dönemini yaşıyoruz’’ diyerek, olayı özetledi…Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle başlayan Ukrayna işgali, küresel anlamda olumsuzlukları da beraberinde getirdi. Küresel buğday ihracatının hemen hemen yüzde 29’unu oluşturan Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş, buğday arzını da kötü etkiledi.

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşın ardından buğday ticareti durma noktasına geldi. Fiyatlar, Chicago Ticaret Borsası’nda haftalık bazda yüzde 40,6 yükselerek, 12,09 dolara çıktı. Son 14 yılın zirvesine ulaşan buğday fiyatlarıyla ilgili açıklama yapan dünyanın en çok buğday tüketen ülkesi Çin’in Tarım ve Köy İşleri Bakanı Tang Renjian, ülkesindeki kışlık buğday stoğunun kritik seviyelerde olduğunu duyurdu.

Buğday fiyatlarına bir haftada yüzde 40 zam! Ekmeğe zam mı gelecek? 

Buğday fiyatları Orta Doğu ülkelerinde paniğe sebep olurken, Mısır’ın da gıda tedariğinde en çok etkilenebilecek ülkeler arasında yer aldığı vurgulandı. Uzmanlar, 1977 Ekmek Ayaklanması ve 2011 yılında Yasemin Devrimi’ne benzer olayların yaşanmasından endişe ediyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön