20 / 04 / 2024

Bülent Oğuz: Bacasız sanayi olan turizm yükselecek!

Bülent Oğuz: Bacasız sanayi olan turizm yükselecek!

Akbank KOBİ Bankacılığı'ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz Bodrum'da düzenlenen Gelecek Turizmde" toplantısında konuştu. Oğuz, " Bacasız sanayi turizm yükselecek " şeklinde konuştu...



Akbank KOBİ Bankacılığımdan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, Akbank Turizm Destek Paketi'nde turizmcilirin hayatını kolaylaştıracak başka ürünlerin de bulunduğunu, turizmcilerin yurtdışı kart sahiplerine, çeşitli döviz kurları üzerinden satış yapabilmelerine olanak tanıyan "Dövizli POS"un da bunlardan biri olduğunu bildirdi. 


Akbank KOBİ Bankacılığı'ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, artan sanayileşme ile birlikte karbon kotaları azaldıkça alternatif arayışların artacağını, 'bacasız sanayi' olarak da bilinen turizmin öneminin gelecek dönemde daha da yükseleceğini bildirdi. 


Akbank'tan yapılan açıklamaya göre, banka, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) iş birliği ve Bodrum Otelciler Derneği (BODER) katkılarıyla "Gelecek Turizmde" toplantısını Bodrumda düzenledi. 

Toplantıda konuşan Oğuz, artan sanayileşme ile birlikte karbon kotaları azaldıkça alternatif arayışların artacağını, 'bacasız sanayi' olarak da bilinen turizmin öneminin gelecek dönemde daha da yükseleceğini kaydetti. 


Turizm sektörünün uzun süredir bu durumun bilinciyle hareket ederek, yatırımlarını aralıksız sürdürdüğüne ve devamlı geliştiğine işaret eden Oğuz, "Biz de Akbank olarak önemli bir yere sahip olan ve ilerisi için de potansiyel taşıyan sektörün desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. 

Başta konaklama olmak üzere acente, mağaza ve restoran gibi turizm sektöründe faaliyet gösteren firmalara yönelik Turizm Destek Paketi'ni yeniden şekillendirdikleri bilgisini veren Oğuz, firmaların pakette yer alan Sezon Ödemeli Turizm Kredisi'ııi yapacakları yeni yatırımlar için olduğu kadar, yeni sezon için ihtiyaçları olan işletme kredisi olarak kullanmak üzere de alabileceklerini dile gelirdi. 

Sezon hazırlığı, enerji verimliliği, ekipman yenileme ve atık yönetimi gibi yatırımlar için firmaların nakit akışına bağlı olarak, 9 aya varan geri ödemesiz dönem imkanı sunan krediden yararlanabileceğini bildiren Oğuz, şunları kaydetti: "Biz turizmin Türkiye ekonomisinin gelecekte istikrarlı büyümesini oturtacağı zeminler arasında kritik bir yere sahip olduğuna inanıyoruz. Bundan sonra da ülkemizin turizm sektöründeki hedeflerine ulaşabilmesi için sektöre desteğimizi artırarak devam edeceğimizi ifade etmek istiyorum." Akbank'tan "Dövizli POS" Oğuz, Akbank Turizm Destek Paketi'nde turizmcilerin hayatını kolaylaştıracak başka ürünlerin de bulunduğunu, turizmcilerin yurtdışı kart sahiplerine, çeşitli döviz kurları üzerinden satış yapabilmelerine olanak tanıyan "Dövizli POS"un da bunlardan biri olduğunu bildirdi. 

Toplantıda konuşan TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık ise 2013 yılında turist sayısının 40 milyona yaklaştığını, turizm gelirlerinin de 32 milyar doları aştığını bildirdi. 

Bu yılın 8 aylık döneminde turist sayısında 25 milyonun aşıldığı bilgisini veren Ayık, yılın ilk yarısındaki turizm gelirlerinin ise 13,8 milyar doları bulduğunu kaydetti. 


Türkiye'de 2013 sonu itibarıyla Turizm İşletme Belgeli tesis sayısı 3 bini bulurken, Turizm Yatırım Belgeli Tesis sayısının ise bini aştığına dikkati çeken Ayık, "Bu tesislerdeki oda sayısı 400 bini aşarken, yatak sayısı da 600 bine kadar çıktı ve toplam yatak sayısı 1 milyon 300 bine ulaştı" ifadelerini kullandı. 

Yeşil yıldızlı tesis sayısının arttırılmasının yanında turizm pazarlamasını kolaylaştırmak amacıyla mavi bayraklı plajların arttırılması gerektiğinin altını çizen Ayık'ın açıklamada şu görüşlerine de yer verildi: "Tüm dünyada turist sayısı yükselen tempoda artıyor ve artık bir milyar sınırının üzerine çıktı. Küresel düzeyde turist sayısı 2012 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 4.1 artışla 1 milyar 35 milyona çıkarken, bu artış 2013 yılında yüzde 5'i buldu ve turist sayısı 1 milyar 87 milyon düzeyine kadar çıktı. 

Türkiye, dünya sıralamasında 10. sırada bulunuyor. 


Buradan da anlaşılacağı gibi, Türkiye ekonomisinin Cumhuriyetimizin 100. yılı 2023'te ilk 10'a girme hazırlıklarını ilk tamamlayan sektör turizm oldu. Artık hedefimiz, ilk beşe girmek." Bu arada 2014 sezonunun değerlendirildiği, 2015 sezonuna ilişkin beklentiler ile çevre duyarlılığı, markalaşma ve dijitalleşmenin konuşulduğu toplantıya BODER Genel Sekreteri Orhan Kavala,  İzmir  Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkan Yardımcısı Prof.Dr. İbrahim Birkan ve INTEL temsilcisi Koray Çandır da katıldı. 


İzmir Ticaret Gazetesi


Geri Dön