29 / 03 / 2024

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi dün açıldı!

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi dün açıldı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın da ilk 5 merkezinden biri Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, Sanayi Bakanı Fikri Işık tarafından 27 milyon lira yatırımla açıldı.



Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, Sanayi Bakanı Fikri Işık tarafından açıldı. Yaklaşık 27 milyon lira yatırımla hayata geçirilen, Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın da ilk 5 merkezinden biri olmayı hedefleyen merkez, geleceğin bilim insanlarını yetiştirecek. 9 bin metrekare kapalı, 20 bin metrekare toplam alana sahip olan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde 14 farklı noktada 270'e yakın deney alanı bulunuyor. Merkezde; Yenilenebilir Enerji, Suyun Serüveni, Dev Makina, Enerji Makinası, Jiroskop, Vorteks/Girdap Tüneli gibi özel galeriler bulunuyor. Ayrıca eğitim salonları, kimya, fizik, robot ve birçok konuda atölye alanları, bilim şovları, bilim kampları ve söyleşileri, simülasyon cihazları, video duvarı, kafeterya, planetaryum, 3 boyutlu sinema salonu gibi alanlar da merkezde olacak.


BİLİMİN SULTANLARI BURSA'DA

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin katkıları ve Bursa Kültür A.Ş.'nin çalışmaları sonucunda Türkiye'de ilk kez Bursa'ya getirilen Bilimin Sultanları sergisi, Altın Çağ'da yaşamış bilim alimleri ve onların buluşlarını geleceğin kaşifleri ile buluşturuyor. ABD, Kanada, Güney Afrika, Dubai, Malezya ve Norveç'te yer alan dünyaca ünlü bilim merkezlerinde sergilenerek Türkiye'de ilk kez Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'ne gelen sergi, 700-1700 yıllarını yani bilimin Altın Çağ olarak adlandırılan dönemini aydınlatıyor. Dünya üzerinde yaşamış olan Müslüman bilim adamlarının bu dönem boyunca bilime ve teknolojiye yaptıkları katkıyı gözler önüne seren sergi; astronomi, yön bulma, matematik, tıp, eczacılık, enstrüman yapımı, mühendislik, su taşıma teknikleri, optik ve uçak gibi birçok konuda Müslüman bilim adamlarının başarılı buluşlarını bilimseverlerle buluşturuyor


Bilimin Sultanları sergisi; 35 interaktif ve uygulamalı düzenek, 3 dokunmatik ekranlı oyun, 10 video gösterisi ve 75 posterden oluşuyor. Sergi için Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde 800 metrekarelik özel bir alan hazırlandı.


1000 YILLIK CİHAZ İLE KALP ATIŞLARINI GÖRME İMKANI

Bilimin Sultanları sergisinde ziyaretçiler; İbn-i Nefis'in 1242 yılında bulduğu cihazda kendi kalp atışlarını görebilmek için nabız sensörlerini tutabilecek, El Cezire'nin 3 metre boyundaki Filli Su Saati'ni inceleyebilecek, Hezarfen Ahmet Çelebi'nin Galata Kulesi'nden uçmayı nasıl planladığını, uçuş hareketini yapabilmek için kolların nasıl hareket etmesi gerektiğini uygulayarak görebilecek.


Bilimle, tarihle ve sanatla ilgili her kesimden küçük büyük her insanın dikkatini çekebilecek Bilimin Sultanları sergisinin Haziran ayına kadar Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde ziyarete açık olacak.


Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ise ilk 5'e girebilecek büyüklüğe ve özelliğe sahip Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin Bursa ve çevre illerdeki öğrencilerin okullarda öğrendikleri teorik bilgileri uygulamalı deney düzenekleri üzerinden eğlenerek pratiğe dökeceklerini ifade etti. Altepe, konuşmasını söyle sürdürdü: "ABD, Avrupa, Afrika ve Asya ülkelerindeki tüm bilim merkezlerini taradıktan sonra en güzel ve en iyi projeyi 27 milyon TL'lik bir kaynakla Bursa ve Türkiye için hazırladık. Geleceğin bilim insanlarının yetiştirmeyi hedeflediğimiz bu merkez ile gençlerin üretim kenti Bursa'da daha tasarımcı ve yenilikçi projelere imza atacağına inanıyoruz. Bu sayede gerçek anlamda yerli üretim desteklenecek. Proje için TÜBİTAK'ın ayırdığı 43 milyon TL'lik kaynağı henüz kullanmadık. Önümüzdeki dönemde projenin genişlemesi için bu kaynağı da kullanacağız."

Türkiye Gazetesi


Geri Dön