28 / 03 / 2024

Bursa Tower Plaza'da yıkım başladı!

Bursa Tower Plaza'da yıkım başladı!

Bursa'da, Altıparmak Mahallesi Stadyum Caddesi'nde 20 yıldır boş duran ve riskli olduğu belirlenen Tower Plaza'da yıkım için çalışmalara başlandı...



Bursa'nın Altıparmak Mahallesi Stadyum Caddesi'nde 1990 yılında 38 bin metrekare alan üzerine inşa edilen Tower Plaza ile ilgili tartışmalar, inşaat aşamasında başlamıştı. O dönem imarda değişiklik yapıldığı iddiası ile akademik odalar konuyu yargıya taşırken, 20 kat için ruhsat verilen plazada, plan değişiklikleri planlama esaslarına aykırı bulunsa da inşaat devam etmişti. 1998 yılına gelindiğinde 20 artı 4 kat yapım izni içeren ruhsat alınan plazada, kaçak bölümler olduğu gerekçesiyle içindeki iş yerlerinin ruhsatı iptal edildi ve plaza açılışından kısa süre sonra kapandı. Plaza ilk açıldığında büyük bölümü Flash TV tarafından kullanıldı.

Yürürlükteki deprem ve yapı denetim yönetmeliklerinden çok önce projelendirilen ve 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'ne de maruz kalan binanın olası can ve mal kaybına yol açmaması için Büyükşehir Belediyesi devreye girdi. Büyükşehir Belediyesi ilk olarak riskli yapı tespit başvuru sürecinin başlatılabilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yetki aldı. Yetkinin ardından geçen yıl mart ayında plaza sahiplerine, Bakanlıkça yetkilendirilen bir kuruluşa denetim yaptırması ve riskli yapı tespitine ilişkin dosyayı 45 gün içinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne iletmesi, aksi halde tespit çalışmalarının Büyükşehir Belediyesi tarafından resen başlatılacağı bildirildi. Verilen süre içerisinde plaza sahipleri tarafından herhangi bir işlem yaptırılmayınca, Büyükşehir Belediyesi tespit çalışmalarına başladı.

DENETİM ENGELLENDİ

Bakanlık tarafından yetkilendirilen Yapı Araştırma Test Merkezi yetkilileri, geçen yıl haziran ayında denetim için gittikleri plazaya güvenlik görevlileri tarafından içeriye alınmadı. Görevliler hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Devam eden süreçte riskli yapı tespitinin Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce resen yürütülmesi konusunda mahkeme kararları bulunmasına rağmen; yapı sahipleri, yürütülen teknik işlemleri engellemek üzere girişimlerde bulundu. Bu hamlelere karşın yetkili test kuruluşu teknik çalışmasını tamamlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayına sundu.

İTİRAZLAR REDDEDİLDİ

Şirket avukatı tarafından, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin riskli yapı tespiti yapılmasına ilişkin işlemin iptali için açtığı dava, İdare Mahkemesince reddedildi. Bölge İdare Mahkemesine yapılan itiraz da 23 Temmuz'da reddedildi. Mahkeme kararları, riskli yapı tespitine ilişkin çalışmaların tamamıyla usul ve yasalara uygun olduğunu ortaya koydu.

BİNA RİSKLİ BULUNDU

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bakanlıkça yetkili firmaya hazırlatılan riskli yapı raporu tamamlandıktan sonra, 2018 Ekim ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yapının çürük olduğu bilimsel olarak tescil edilmiş oldu. Onaylı mimari projede 4 bodrum, zemin ve 18 normal kattan oluşan 23 katlı binanın taşıyıcı sisteminde yapılan incelemeler neticesinde, "Yapılan tüm inceleme araştırma ve hesaplamaların ışığı altında söz konusu bina, can güvenliği performansını sağlamamakta olup, yönetmelik kurallarına göre riskli binadır" denildi.

YIKIM SÜRECİ BAŞLADI

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Bina önce tahliye edili. Tahliye işleminin tamamlanmasının ardından da yıkım sürecine geçildi. Binanın batı cephesine seyyar iskele kurulumu tamamlanırken, güney cephesine iskele kurulum çalışmaları devam ediyor. Öte taraftan, yıkımı üstlenen yüklenici firma görevlileri, bina içindeki asma tavanlar, kapı, pencere, havalandırma sistemi gibi tesisatları sökmeye devam ediyor. Binanın tam iskelet haline gelmesinin ardından en üstteki bir katın işçiler tarafından yıkılacağı belirtildi. Ardından bina üzerine çıkarılacak iş makinesi ile kat kat binanın yıkımının gerçekleştirileceği bildirildi.


Geri Dön