24 / 04 / 2024

Bursa'da 70 bin konut dönüşüme giriyor!

Bursa'da 70 bin konut dönüşüme giriyor!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kentte devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi verdi. Aktaş, kent genelinde 70 bin konutun dönüşüme gireceğini söyledi.



Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm çalışmaları için düğmeye bastı. Kent genelinde 70 bin konutun dönüşüme girdiğini söyleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, çalışmalar hakkında son durumu paylaştı. Sabah Gazetesi köşe yazarlarından Osman Altınışık, kentteki çalışmaları kaleme aldı. İşte Altınışık'ın o yazısı...

Osmanlı İmparatorluğu'nun temellerinin atıldığı "Osmanlı'yı kuran şehir" olarak anılan Bursa'ya revan olduk. Uygarlıkların beşiği Bursa'ya ulaştığımızda buluşma adresindeyiz... Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, her zaman ki gibi tebessümle karşılıyor... Hoş, beş... Siyaset... Güncel konular... Gündemin yoğun baskısı... Bursa'yı konuşmak daha keyifli. Hal öyle olunca başkana kulak kesiliyoruz... Hayallerini, o hayallerin projeye dönüşümüne tanıklık ediyoruz. İşte o keyifli sohbetin dört ana başlığı... Kentsel dönüşüm... Eski Bursa... Gençlik... Enerji...

Bursa da 70 bin konut dönüşüme giriyor!

KENTİN GELECEĞİNE DAMGA VURACAK 

Bursa'nın geleceğine damga vuracak proje ile başlıyor başkan Aktaş, "Osmanlı'nın ilk başkenti olan Bursa'da 14. yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. yüzyılda han, bedesten ve çarşıların oluşumuyla gelişimini tamamlayan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'ni etrafını çevreleyen binalardan arındırarak yeniden gün yüzüne çıkaracak proje hız kesmeden devam ediyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da desteklenen, kentin geleceğine damga vuracak Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım projesinde, Kızılay, İŞKUR ve Merkez Bankası binası ile Pirinç Han'ın hemen arkasındaki Bursalı Esiri Mehmet Efendi olarak bilinen 40'ıncı Osmanlı şeyhülislamına ait türbenin etrafını saran 15 dükkânın yıkımı da tamamlanmıştı. Bölgedeki diğer binaların kamulaştırma süreçleri devam ederken Büyükşehir Belediyesi, tarihi bölgenin simge eserlerinden olan yaklaşık 6 asırlık Koza Han avlusunda da zemin iyileştirme çalışmaları tamamlandı" dedi.

70 BİN KONUT DÖNÜŞÜME GİRİYOR 

Aktaş, 600 bin konutun bulunduğu şehirde riskli 70 bin konut tespit edildiğini, şehrin geleceğini tehlikeye atmadan kentsel dönüşümü rantsal dönüşüme çevirmeden 6-7 mahallede çalışma yaptıklarını söyledi. Kentsel dönüşümün öncelikli konularından bir tanesi olduğunun altını çizen Başkan Aktaş, "İzmir depremi bir şeyi daha gösterdi ki bizim kentsel dönüşümü rantsal dönüşüme dönüştürmeden emsal ve kat artışına gitmeden, şehrin geleceğini tehlikeye atmadan, sağlıklı dönüşümü gerçekleştirmemiz gerekiyor. Biz 70 bin konut tespit ettik. Kısa vadede 20 bin konutun dönüşümü ile ilgili acil olanlarla ilgili çalışmaya başladık. Ama ben vatandaşımızın da taşın altına elini koymasıyla bu sürenin çok daha hızlı şekilde yol alınacağını ifade etmek istiyorum. Önümüzde 3.5 yıllık bir süremiz var. Bu noktada çok büyük rakama ulaşacağımızı tahmin ediyorum" diye konuştu. Merinos altı denilen 6-7 mahalle ile Altıparmak'taki dönüşümün öncelikli olduğuna işaret eden Başkan Aktaş, "Şu an Yıldırım ilçesi Erdoğan Caddesi üzerinde ve Yavuz Selim'de yaptığımız anlaşmalar var. Yeni binalar bir taraftan yapılırken, bir taraftan da dönüşümler gerçekleştireceğiz. Akpınar Mahallesi'nde ilk etapta 1050 konut var. Normalde burada 2 bin 230 konutumuz var. 430 dönümlük bir alan, ben vatandaşlarımızın bu konuda süreci onaylamasını bekliyorum. Vatandaşımızın da kabaca 100 bin ile 150 bin arası 12 yıl vadeli ödeme yapması planlanıyor" şeklinde konuştu.

Bursa da 70 bin konut dönüşüme giriyor!

DÖNÜŞÜM İÇİN İMZALAR TAMAM 

Zaman içinde yıpranan alanları iyileştirerek, depreme dayanıklı konutlarla güvenli yaşam alanları oluşturmayı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, Yıldırım'ın Yiğitler, Esenevler ve 75. Yıl mahallelerini kapsayan bölgede halk sahipleriyle anlaşmaya başladı. Toplam 6.19 hektar alanı kapsayan, üzerinde 184 yapı ve 350 hak sahibinin bulunduğu 3 bölgeden oluşan kentsel dönüşüm projesinin birinci bölgesinde, 9 bin 425 metrekare alanlı birinci etap yapılacak. Projenin uygulanacağı alanda halen 22 adet yapı ve toplam 62 hak sahibi bulunurken, zemin artı 7 kat olarak planlanan 3 blokluk projede toplam 133 daire yapılacak. Bu arada kent siluetini bozan 24 katlı Tower Plaza'nın yıkımını tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, 20 yıldır atıl halde duran ve görüntü kirliliğine yol açan Çelik Palas Oteli arkasında ek binaların yıkım çalışmalarına da başladı.

Bursa’da yapı stokunun beton ve demir kalitesi düşük!


Geri Dön