23 / 04 / 2024

Bursa'da inşaatı tamamlanamayan sitenin sakinlerinden çağrı!

Bursa'da inşaatı tamamlanamayan sitenin sakinlerinden çağrı!

Bursa'da 27 sene önce inşasına başlanan 110 konutluk site tamamlanamadı. Çeşitli sebeplerle arsa sahibi ve müteahhitlerle davalık olan kooperatiftekiler, şirketten ve müteahhitten şikayetçi oldu.



Bursa'da bir kooperatifin 27 yıl önce inşasına başladığı 110 konutluk site tamamlanamadı. Çeşitli sebeplerle arsa sahibi ve müteahhitlerle davalık olan kooperatiftekiler, şirketten ve müteahhitten şikayetçi olurken, ölüm tehdidi karşılaştıklarını da dile getirdi. Bursa’da 1994'te kurulan kooperatif, topladığı üyeler ile 110 konutluk site inşa etmek için harekete geçti. Sözcü'de yer alan habere göre; Kooperatif yönetimi sitenin yapılacağı arsayı, sahibi Serdar D.nin başka bir arsasına yurt binası inşa etme karşılığında alacaklarına ilişkin anlaştı. 

Fakat anlatılan iddialarda, Serdar D.'nin, kendisiyle yapılan sözleşmeye uyum sağlamayarak, arsanın tapusunu kooperatife vermediği belirtildi. Kooperatif yönetimi de arsanın tapusunu almak amacıyla 2005'te yasal yollara başvurdu. 10 yıl boyunca süren dava süreçlerinde Serdar D. kooperatif tarafından kendisi için inşa edilen yurtları işletirken, sitenin inşası ise bu zamanlarda durduruldu. Davanın sonuçlanmasıyla kooperatif yönetimine, arsanın tapusu verildi. 

Bursa da inşaatı tamamlanamayan sitenin sakinlerinden çağrı!

Serdar D., 2009'da yurt inşasının tam anlamıyla bitmediğini ileri sürdü ve kooperatife tazminat davası açtı. İddiaya göre; davaya bilirkişi olarak atanan avukatın Serdar D.nin başka bir davada avukatlığını yaptığı ifade edildi. Davada, kooperatifin Serdar D.ye 7 milyon TL tazminat ödemesine karar verildi. Kooperatif, tazminata itirazda bulundu.

Kooperatif yönetiminde, 6 ay önce bir seçim gerçekleştirilerek değişiklik yapıldı. İnşaatın tamamlanması amacıyla çalışmalara başlayan yönetim kurulu üyeleri, eski taşeron firma sahibi M.K. ve müteahhit İ.B. tarafından ölümle tehdit edildiklerine dikkat çekti. Kooperatifin 110 üyesi, evlerinin tamamlanması için yetkililere yardım çağrısında bulundu

BİRÇOK KİŞİ EVLERİNE TAŞINMADAN ÖLDÜ

tüm bur süreçle ilgili bilgi veren kooperatif üyesi Nadiye Yılmaz, şöyle konuştu:

– Nazlı Yapı Kooperatifi, yıllardır bitmeyen, zulüm çeken bir kooperatif. Burada toplamda 110 aileyiz. Sayıya vurduğumuz zaman 400-450 kişiye tekabül ediyor. Birçok insan kooperatifin bittiğini göremeden öldü. Bu kooperatifte sayısız sorun var. Toprak sahibi, 10 yıl boyunca bize tapu vermedi. Biz mahkeme kararıyla tapuyu aldık. Daha sonra toprak karşılığı yaptığımız yurtları 10 yıl boyunca kendisi işletti ve 5 yıl önce bu yurtları yıktırdı.

Bursa da inşaatı tamamlanamayan sitenin sakinlerinden çağrı!

6-7 MİLYON LİRALIK FAİZ KONUSU

– Bu yurtlar yerine gayet lüks apartmanlar yaptırdı. Oradan da gelir kazandı. Yıktırdığı yurtlarla ilgili bize tazminat davası açtı. Açtığı davada bilirkişilik yapan kişi, kendisinin başka bir davadan avukatlığını yapan kişi. Biz buna itiraz ettik fakat ‘kovuşturmaya gerek yoktur’ cevabını aldık. Kendisinin başka davada avukatlığını yapan kişi, bizi faiziyle birlikte 110 aileyi 6-7 milyon liraya tekabül eden bir faize karar kıldı. Yerel mahkeme de böyle bir karar verdi. Bu kadar aile, bu kadar acı çekerken, evlerimize taşınamamışken, usulsüzce bize hükmettikleri bu tazminat kararıyla biz yıkıldık. Şu an dava İstinaf Mahkemesi’nde ama bizler endişeliyiz.

SÜREKLİ TEHDİT EDİYORLAR

– Yeni yönetim bir şeyler yapmaya çalışıyor fakat burası üç müteahhit değiştiren bir kooperatif. Eski müteahhitler yeni yönetimi sürekli tehdit ediyor. O yüzden biz çok mağduruz. Bizi mağdur eden isimler aynı. Kooperatif dar gelirli aileler için mükemmel bir yapılanma. Bu dönemde ev sahibi olmak çok zor. Kooperatif gibi yapılanmalar sayesinde bizler ev sahibi oluyoruz. O kadar kötü niyetli insanlar var ki, ne yazık ki bu dar gelirli aileler daire sahibi olmayı beklerken misli fazlasıyla para ödemelerine rağmen daire sahibi olamıyorlar.

ÇAMURUN İÇİNDE YAŞIYORUZ

– 27 yıl önce temelleri atıldı. Toprak sahibi yüzünden 2005-2015 yılları arasında 10 yıl boyunca buraya çivi çakamadık. Daha sonra, geçmiş yönetimimiz sağlıklı çalışmadığı için yine kanımız emilmeye devam edildi. Yeni yönetim gelene kadar asansörümüz yoktu. Küçük çocuklarımın asansör boşluğundan düşme tehlikesi vardı. Biz asansör boşluklarına tahtalar çiviledik. Çevre düzenlememiz yok. Çamurun içinde yaşıyoruz. Yeni yönetim geldikten sonra işlemler hızlandı ve dolayısıyla insanlar daha yeni evlerine taşınmaya başladı. 45 aile son 6 aylık süre zarfında taşındı. Biz, üzerimize yük olan, toprak sahibiyle alakalı usulsüzlük kaynayan bu davadan kurtulmak istiyoruz. Tehditlerden kurtulmak istiyoruz.

Sitelerde aidat sorunu!

Sitelere devlet müdahalesi! Operasyonlar olabilir!


Geri Dön