26 / 04 / 2024

Bursa’daki inşaatlar için yeni plan iptali krizini ‘imar devrimi’ çözüyor!

Bursa’daki inşaatlar için yeni plan iptali krizini ‘imar devrimi’ çözüyor!

Bursa Olay Gazetesi köşe yazarı Ahmet Emin Yılmaz, bugünkü köşe yazısında Bursa’da imar planların yargı kararıyla iptal edilmesi sonucu doğan inşaat krizinin çözümünün imar devrimi olduğunu anlattı. İşte Ahmet Emin Yılmaz’ın o yazısı…



Bursa Olay Gazetesi köşe yazarı Ahmet Emin Yılmaz, bugünkü köşe yazısında Bursa’da imar planların yargı kararıyla iptal edilmesi sonucu doğan inşaat krizinin çözümünün imar devrimi olduğunu anlattı. İşte Ahmet Emin Yılmaz’ın o yazısı…

AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u ziyaret eden İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç yaptı, biz de 27 Ekim 2019 günü bu sütunlardan aktardık.

O ziyarette…

Bir parsele itiraz nedeniyle Bursa’nın inşaat gelişim bölgelerindeki planların yargı kararıyla iptal edilmesi sonucu doğan inşaat krizi ele alınmıştı.

Çünkü…

Planlar iptal olduğu için yeni inşaat ruhsatı verilemiyor, devam edenler tadilat projesi yapamıyor, bitenlere de belediyeler yapı kullanma belgesi veremiyordu. Bu da inşaat piyasasını kilitlediği gibi, sözleşmeye uyulamadığı için tazminat sorunlarına yol açıyordu.

Kısa adı İMSİAD olan İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Mustafa Andıç ziyarette Bakan Kurum’a şunu önermişti:

“Sorunlu parselle ilgili işlem yapılabilir, tüm bölgeyi cezalandırılmamak gerekir. Bu da bir yasayla kesin çözüme kavuşturulabilir.”

Görüşmede İMSİAD Üyesi olarak hazır bulunan Bursa Milletvekili Ödünç konunun Bakanlık takibini sürdürdü.

O görüşme sonrası…

İMSİAD’ın çözüm amacıyla bir yandan Bursa-Ankara-İstanbul arasında yasa ve yargı turları, bir yandan da Büyükşehir ve plan iptallerinden en çok etkilenen Mudanya belediyeleri arasında çözüm formülü girişimleri devam etti.

Girişimlerde…

Finansmanını İMSİAD’ın sağlayacağı planları bölerek yapma konusunda plan bütünü için belediyeler arası koordinasyon aşamasına gelinmişti ki, sorunu kökten çözecek haber Ankara’dan geldi:

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı imar kanunuyla ilgili bazı değişiklikleri de içeren yeni bir torba yasa 10 güne kadar Meclis’e geliyor.”

Torba yasada…

Bir parselde imara aykırılık ya da hukuki itiraz söz konusuysa, tüm bölge yerine ilgili parselin olduğu adanın incelenmesi yer alıyor.

Bir anlamda imar devrimi olarak yorumlanan torba yasa değişiklikleri içinde belediyeler açısından kritik bir madde daha var:

“Plan değişiklikleri artık parsel bazında değil, ada bazında olacak.”

Şu da önemli:

“Yanlış inşaat uygulamalarında tapuya şerh konacak. Kaçak ya da ruhsata aykırı işler yapıldığında, satış aşamasında alıcı vatandaş sorunu görecek.”


Geri Dön