25 / 04 / 2024

Bursa'daki Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nde 'imar durdurma' kararı!

Bursa'daki Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nde 'imar durdurma' kararı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirilmesi planlanan bir dizi uygulamanın bulunduğu projeyle ilgili Pirinç Han, İpek Han ve Bakırcılar Çarşısı bölgesinde, her türlü imar uygulamasının durdurulmasıyla ilgili karar alındı.



Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilecek desteklerle hayata geçirilecek, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin çevresinin açılması ve tarihi aksın tüm güzellikleriyle öne çıkarılacak projede, bu bölgede yer alan imar uygulamalarının durdurulmasıyla ilgili karar verildiğini açıkladı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı açıklamaya göre, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın seçim vaatleri arasında bulunan "Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin çevresinin açılması" hakkında ilk müjdeli haber verildi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından verildiği hatırlatıldı.

İki hafta önceki Bursa ziyaretinde Ulu Cami ve etrafında yer alan Tarihi Hanlar Bölgesi'nde tarihi siluete zarar veren yapılarla ilgili kamulaştırma sürecine başlayacaklarını söyleyen Kurum, etaplar olarak 430 bin metrekarelik alanı yenileyerek, restorasyonları yapıp, tarihi binaları inceleyeceklerini, proje kapsamında İpek Han'ın içinde bulunan iyileştirmeler, Ertuğrulbey Meydan Projesi, Koza Han iç avlu düzenlemesi, cephe sağlıklaştırma, aydınlatma projeleri ve kaldırımlarıyla 150 milyon liralık bir maliyet ön gördüklerini söylemişti.

Bu kapsamda, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'ni dünya vitrinine çıkarması planlanan proje kapsamında, Büyükşehir Belediye Meclisi de önemli bir karar hayata geçirdi. Bölgeyi aslına dönüştürmesi planlanan çalışmaları hızlandıracak karar, Büyükşehir Belediye Meclisinin bu ayki ikinci oturumunda alındı. 
Tarihi hanlar ve çevresiyle ilgili bölgenin, tarihi karakterine uygun fonksiyonel canlandırmanın sağlanmasıyla ilgili projeler kapsamında Pirinç Han, İpek Han ve Bakırcılar Çarşısı Bölgesi'nde her türlü imar uygulamasının durdurulması oy birliğiyle kararlaştırıldı 

Açıklamada konu hakkında görüşleri kullanılan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin gerçek kimliğiyle turizme kazandırılması ve tarihi aksın rahatlatılmasıyla ilgili çalışmalara büyük önem verdiklerini söyledi. Koruma amaçlı imar planlarını hazırlayacak süreci sürdüreceklerini anlatan Aktaş, artık bölgede imar uygulamasının yapılmayacağını vurgulayarak, kararın Bursa'ya hayırlı olması için iyi dileklerde bulundu.


Geri Dön