18 / 04 / 2024

Bütün çalışanlar 1000 liralık doğal gaz yardımı alabilecek mi?

Bütün çalışanlar 1000 liralık doğal gaz yardımı alabilecek mi?

9 Kasım’da yürürlüğe giren, çalışanlara doğal gaz ve ısınma gideri desteği getiren düzenlemenin ayrıntıları belli oldu. İşverenlerin çalışanlara yapacakları yardımın ne kadar olacağı da netleşti. Bütün özel sektör çalışanları 100 lira yardım alacak mı? İşte bütün detaylar...



NTV'nin haberine göre, işverenlerin çalışanlarına elektrik, doğal gaz ve ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapacakları ek ödemelerdeki vergi ve SGK istisnasının şartları şöyle:

Aylık toplam 1.000 lirayı aşmayan ödemeler istisna kapsamına giriyor. İşverenler tarafından tüm çalışanlara elektrik, doğal gaz ve ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılacak ödemelerin aylık toplam 1.000 liraya kadar olan kısmı istisna kapsamında bulunuyor.

1.000 lirayı aşan kısım ise gelir vergisi ve SGK primine tabi olacak. Bu ödemelerin çalışanların mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ek olarak yapılması gerekiyor. İşverenin bu istisnadan faydalanabilmesi için, yapılacak söz konusu ödemelerin mutlaka çalışanların mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ek olarak yapılması şart.

Çalışanların ücretinde bir artış oluşturmadan ücret kalemlerinin sadece adı değiştirilerek, bu istisnalardan yararlanılması mümkün değil.

Söz konusu istisna 9 Kasım 2022 ila 30 Haziran 2023 tarihleri arasında yapılacak ödemeler için geçerli olacak.

İstisnanın uygulanabilmesi için, söz konusu ödemenin, işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğal gaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılmış olması gerekiyor.

ÖZEL SEKTÖRDEKİ TÜM ÇALIŞANLAR DOĞAL GAZ YARDIMI ALACAK MI?

İşverenler, çalışanlara bu ödemeleri yapmak zorunda değil. Çalışana doğal gaz yardımı ödemesi yapmak tamamen isteğe bağlı. Dolayısıyla tüm özel sektör çalışanları 1000 lira tutarındaki ısınma ve doğalgaz yardımından faydalanmayacak.


Geri Dön