26 / 04 / 2024

Büyük depremleri 5 gün önceden öğrenebileceğiz!

Büyük depremleri 5 gün önceden öğrenebileceğiz!

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Aralık ayında başlatılacak Küresel Deprem Tahmin Sistemi Projesi’ne, Fransız asıllı Türk vatandaşı bilim adamı Ronald Karel de (60) dahil edildi




Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Aralık ayında başlatılacak Küresel Deprem Tahmin Sistemi Projesi’ne, Fransız asıllı Türk vatandaşı bilim adamı Ronald Karel de (60) dahil edildi. Uzun soluklu projede yer alacak tek Türk olmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Karel, “Çok değil 10 yıl gibi kısa bir sürede bulutları, klimatolojik değerleri, fay hatlarını uzaydan inceleyerek büyük depremleri beş gün öncesine kadar öğrenme fırsatı bulacağız. Deprem konusunda bir çığır açacak proje insanlık tarihinin en önemli çalışmalarından biri olacak” dedi.


Ön sinyaller


Dev projenin tanıtımının 10-12 Aralık tarihlerinde yapılacağını belirten Karel, kendisinin de projeye, 1970’te 16 yaşındayken Gediz depremi öncesi keşfettiği iyonize bulutlar ve daha sonra onlarca yıl üzerinde çalıştığı değişik ön sinyallerle katkıda bulunacağını söyledi.


‘BODRUM’A DA ALET YERLEŞTİRİLECEK’


“Proje kapsamında, 12 değişik ölçüm aleti ile faylardan ve uydulardan toplanacak olan veriler büyük bir bilgisayarda toplanıp NASA’ya iletilecek. NASA tarafından ayrıca Bodrum’a da alet yerleştirilecek.


Vatan


Geri Dön