28 / 03 / 2024

Büyükçekmece kentleşmede Avrupalı gibi davrandı!

Büyükçekmece kentleşmede Avrupalı gibi davrandı!

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün yaptığı açıklamada Büyükçekmece'de kaçak yapılaşmaya asla izin vermediklerini, kentleşmede Avrupa kriterlerinin göz önünde bulundurulduğunu belirtti




Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Büyükçekmece'de kaçak yapılaşmaya asla izin vermediklerini, kentleşmede Avrupa kriterlerinin göz önünde bulundurulduğunu belirterek; "Olası Marmara Depremi göz önünde bulundurularak yorgun yapıların yenilenmesi gerekiyor" dedi.


Büyükçekmece'de yıllardır konuşulan ve tartışılan olası Marmara depremi, Deprem Haftası'nda düzenlenen konferansta, alanında uzman isimler tarafından ele alındı.


Deprem Tüm Yönleriyle Masaya Yatırıldı


Marmara'da olası deprem konusu,  Büyükçekmece Belediyesi tarafından Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında  düzenlenen panelde konuşuldu. Moderatörlüğünü Büyükçekmece Belediyesi Sivil Savunma Müdürü Cengiz Topel Yaylacı'nın yaptığı panele İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Deprem Uzmanı Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ve Afet Yönetim Uzmanı Özden Işık Konuşmacı olarak katıldı. 17 Ağustos 1999  yılında yaşanan Marmara Depremi sonrası hep konuşulan ve merak edilen bir konu olan olası deprem,  tüm yönleriyle masaya yatırılırdı.


"Büyükçekmece'de kaçak inşaat yok"


Konferansta söz alan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, ilçede yapılan deprem hazırlıklarını anlattı. Depreme her hazır olmak gerektiğini belirten Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, " Biz Büyükçekmece'de halkımıza bir buçuk kat, bazı binalara da da kottan kazandıkları için 2 buçuk kat ilave verdik. Müteahhitlerle anlaşsın, kolay yapsınlar diye. Biz vatandaşımızın hem cebine para girmesini sağladık. Hem de binasının yıkılıp 300 bin TL ise 500 bin dolarlık yani bir milyonluk bina olsun diye . Büyükçekmece'de kaçak inşaat yok. Binaların üzerine ilave kat yapılmadı ama. Buna rağmen binalar çok yorgun. İzolasyonsuz yapılmış binaların çoğu, demirler sıfırlanmış. Buna rağmen ayaktan kaldı. Bunun sebebi her seçimde bir kat ilave yapılmadı. Avrupalı gibi davrandık. Bunun için Büyükçekmecelilere  teşekkür ediyorum. Ama binalarımızı yenilemek zorundayız" dedi.


"Marmara çevresinde kentleşme son derece kötü"


Kent depremlerinin bilinen köy  depremleri ile hiç alakası olmadığını söyleye  Deprem Uzmanı Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu," Kentte bir binayı kurtarmak için bir çok binaya ihtiyaç var. Ama köyde olan bir depremde o insanların 10'a biri ile bu kurtarmayı yapabiliyoruz. Kentlerde durum öyle olmuyor. Çünkü; doğalgazı var başka bir çok şeyi var. Bütün bunlar bir risk oluşturuyor. Tehlike bir olgunun bizi tehdit etmesidir. Marmara'da fay olması tehlikedir, bizi tehdit ediyor. Marmara etrafına yaptığımız kentleşme son derece kötü. Ortalama olarak baktığımızda çok ciddi riskler var" ifadelerini kullandı. Öte yandan konferansta, Büyükçekmece Belediyesi'nde farklı meslek gruplarından oluşturulan  29  kişilik Arama Kurtarma Ekibi de hazır bulundu.


Büyükçekmece Belediyesi




Haber Posta Trakya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Deprem Haftası etkinliklerinde düzenlenen panelde konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Büyükçekmece'de kaçak yapılaşmaya asla izin vermediklerini söyledi.


Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında Büyükçekmece Belediyesi tarafından bir panel düzenlendi. Olası Marmara depremi panelde tüm yönleriyle masaya yatırıldı. Panelde bir konuşma yapan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün. ilçede yapılan deprem hazırlıklarını anlattı. Depreme her hazır olmak gerektiğini belirten Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgun. "Biz Büyükçekmece'de halkımıza bir buçuk kat. bazı binalara da kottan kazandıkları için 2 buçuk kal ilave verdik. Müteahhitlerle anlaşsın, kolay yapsınlar diye. Biz vatandaşımızın hem cebine para girmesini sağladık. Hem de binasının yıkılıp 300 bin TL ise 500 bin dolarlık yani bir milyonluk bina olsun diye... Büyükçekmece'de kaçak inşaat yok. Binaların üzerine ilave kat yapılmadı ama. Buna rağmen binalar çok yorgun, lzolasyonsuz yapılmış binaların çoğu. demirler sıfırlanmış. Buna rağmen ayaktan kaldı. Bunun sebebi her seçimde bir kat ilave yapılmadı. Avrupalı gibi davrandık. Bunun için Buvukcekmeceliler'e teşekkür ediyorum. Ama binalarımızı yenilemek zorundayız" dedi. Kent depremlerinin bilinen köy depremleri ile hiç alakası olmadığını söyleye Deprem Uzmanı Yardımcı Doç. Dr. Oğuz Gundoğdu. "Kentte bir binayı kurtarmak köydekinden çok daha zor... Çünkü doğalgazı var. başka birçok şeyi var. Bütün bunlar bir risk oluşturuyor. Tehlike bir olgunun bizi tehdit etmesidir. Marmara'da fay olması tehlikedir, bizi tehdit ediyor. Marmara etrafına yaptığımız kentleşme son derece kotu. Ortalama olarak baktığımızda çok ciddi riskler var" ifadelerini kullandı. 



Posta Trakya


Geri Dön