24 / 04 / 2024

Büyükçekmece Yat Limanı inşaatının bir kısmı denize gömüldü!

Büyükçekmece Yat Limanı inşaatının bir kısmı denize gömüldü!

Büyükçekmece Belediyesi bilimsel raporlara rağmen yat limanında ısrarını sürdürdü. 40 milyon dolar maliyetli liman suya gömüldü.




TÜBİTAK ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi raporlarında ‘gazlı alan’ diye gösterilen ve tüm olumsuz görüşlere rağmen inşaatına başlanan Büyükçekmece Yat Limanı inşaatının bir kısmı denize gömüldü.

Büyükçekmece sahilinde CHP’li ilçe belediyesi tarafından hayata geçirilen 85 bin metrekarelik Yat Limanı Projesi’nin mendirek alanında geçtiğimiz günlerde çökme yaşandı. Deniz dibindeki gaz sıkışması sebebiyle ortaya çıkan heyelandan Mendirek inşaatının büyük kısmı denize gömüldü. TÜBİTAK ve İBB raporlarında ‘heyelan bölgesi’ ve ‘gazlı alan’ diyerek inşasına olumsuz rapor verilen projeye 2011 yılında başlandı. Akşam'ın haberine göre, Ocak 2019 tarihinde İstanbul 8. İdare Mahkemesi “kamu yararına uygun olmadığı” gerekçesiyle yürütmeyi durdurdu. Belediye, kararı temyiz edip liman projesine yeniden başladı.

RAPORLAR OLUMSUZ

TÜBİTAK, Marmara Bölgesi’nin ‘Deprem Aktivitesi’ için 18 Nisan 2007-28 Kasım 2008 arasında bölgede araştırmalar yaptı. Yat limanı projesinin olduğu kıyıda metan gazı tespit eden TÜBİTAK, bölgeyi haritada işaretledi. Projeyle ilgili ÇED başvuru dosyasına sunulan Mayıs 2017 tarihli raporda “42 metre derinliğinde 5 adet sondaj kuyusuyla yapılan araştırmada yaklaşık olarak 39 cm-71 cm aralığında zeminde oturma (çökme) olduğu gözlenmiştir” ifadeleri yer aldı. Yat limanı için en son İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü’nün olumsuz görüş bildirdiği ortaya çıktı: ”Büyükçekmece Yat Marinası’nın yapıldığı yer, heyelana katılmış yerler arasındadır. Bölge Jepolitkik-Jeoteknik olarak incelenmelidir.”

STK’LAR DAVA AÇTI

Büyükçekmece Atatürk Mahalle Muhtarı Alkış Barış, büyük bir tehlikeye davetiye çıkaracak marinayla ilgili yetkililerin sessiz kalmasına isyan ederek: “Herkes Kanal İstanbul’u tartışıyor. Büyükçekmece’yi kimse görmüyor. 2008’de burayla ilgili rapor olmasına rağmen inşaat başlandı. Bütün uzmanlar Büyükçekmece’yi gazlı bölge olarak işaretlemiş. Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün gözü bu raporu görmek istemiyor. Mimaroba’da 20 yıl önce aynen böyle göçük oldu. Buraya otel, iskele ve kafeler yapılıyor. Burada bir patlama olursa ve onlarca insan ölürse bunun hesabını kim verecek?” diye konuştu.. Muhtar Alkış ve STK’lar liman projesini yargıya taşıdı.

Büyükçekmece Yat Limanı inşaatının bir kısmı denize gömüldü!

TÜBİTAK: YOĞUN METAN BİRİKİYOR

Yat limanı projesi 270 milyon lira maliyetle inşa ediliyor.

Büyükçekmece Yat Limanı inşaatının bir kısmı denize gömüldü!

‘JEOLOJİK ARAŞTIRMA ŞART’

TÜBİTAK ve İBB incelemesinde bölgede gaz bulunduğunu doğrulayan yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, şöyle konuştu: “Bölgenin heyelan tehdidi altında olduğu bir gerçek. Projeyle ilgili jeolojik bir araştırma yapılması gerekir.”

 

Hasan Akgün ihale davasıyla ilgili iddiaları yalanladı!


Geri Dön