23 / 04 / 2024

Çalışma Ekonomisi Uzmanı Aziz Çelik'ten asgari ücret yorumu

Çalışma Ekonomisi Uzmanı Aziz Çelik'ten asgari ücret yorumu

Asgari ücretinn bugünü ve yarını hakkında açıklamalarda bulunan Çalışma Ekonomisi Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, asgari ücretin ortalama ücret haline evrildiğini söyledi.



Türkiye'de asgari ücret ve asgari ücrete yakın seviyelerde bir ücretle çalışanların sayısı 10 milyon dolaylarında. Bu durum, asgari ücretle ilgili alınacak kararların toplumun büyük bir kesimini yakından ilgilendirdiği anlamına geliyor.

Asgari ücrete çalışanların sayısı giderek artıyor

Asgari ücretinn bugünü ve yarını hakkında açıklamalarda bulunan Çalışma Ekonomisi Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, asgari ücretin ortalama ücret haline evrildiğini söyleyerek, "Asgari ücret bir ekonomideki en düşük ücret seviyesini ifade eder. Hayatı idame ettirebilmek için gerekli olan en temel ihtiyaçların, malların, hizmetlerin toplam tutarını ifade eder bize. Bu da ekseriyetle dar bir kesimin ücreti olur.

Çalışma Ekonomisi Uzmanı Aziz Çelik ten asgari ücret yorumu

Misal, Avrupa Birliği ülkelerinde, yeni yayımlanan bir araştırmaya göre, asgari ücretle ve asgari ücretin yüzde 10'u civarında ücret alarak çalışanların oranı yüzde 4 dolaylarında. Türkiye'de ise son senelrde asgari ücret ile ve asgari ücret civarında çalışanların oranı giderek artış halinde. Misal asgari ücretin yüzde 10 fazlası yani 4500-4600 liraya kadar olan ücret alanların oranı yaklaşık %50. Bu da yaklaşık 9.1 milyon çalışana karşılık gelmekte. Asgari ücretin %20 fazlasını düşündüğümüzde ise bu oran yüzde 53'e kadar çıkıyor ve 10 milyona yaklaşıyor. Böyle baktığımızda asgari ücret, dar ücretli kesimi değil genel ücret seviyesini belirlemiş oluyor. Yaklaşık ücret haline geliyor. Memur maaşları, emekli aylıkları, sendikalı işçi ücetleri asgari ücrete yakınsıyor. Asgari ücret 4 bin 250 lira civarında ama pek çok yerde 6 bin, 6 bin 500 civarında dolaşmakta. Bu nedenle toplum asgari ücretli haline geliyor." dedi. 

Çelik, "O açıdan saptanacak ücret sınırlı bir kesimi ilgilendiren en düşük düzeydeki ücretleri ifade etmiyor aslında. Toplumun ortalama ücreti haline gelmiş durumda Türkiye'de. Ücretlerin düzeyinin sendikalar ve toplu sözleşme yoluyla belirlenmesi gerekir. Ülkede toplu sözleşme kapsamında belirlenenlerin sayısı artarsa ortalama ücret, asgari ücretten farklılaşır. En düşük ücret alanların sayısı daha sınırlı hale gelir." diye konuştu. 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön