24 / 04 / 2024

Çalışma hayatında 2 flaş değişiklik!

Çalışma hayatında 2 flaş değişiklik!

Ekonomik reformlar kapsamında çalışma hayatında birçok değişiklikler yapıldı. Bu kapsamda uzaktan çalışma sistemi yasal bir zemine oturtulacak ve kısmi çalışan kişilere de önemli fırsatlar sağlanacak.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Ekonomi Reformları Paketi'nde çok sayıda devrim niteliğinde değişiklik yer aldı. Bu değişikliklerin uygulanma takvimleri de geçtiğimiz Salı günü açıklandı.

Çalışma hayatında 2 flaş değişiklik!

EVDEN ÇALIŞIYORUZ

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem'in Yeni Asır'da kaleme aldığı yazısının ilgili kısmı şu şekilde: Uzaktan çalışma ya da daha anlaşılır olması bakımından evden çalışma şu anda Türkiye'de birçok şirket tarafından uygulanıyor. Bu şekilde hem şirketlerin maliyetleri düşüyor hem de salgının yayılması önleniyor.

Ancak uzaktan çalışmanın detayları, işçi işveren hakları burada önem kazanıyor. Bu yüzden yeni dönemde bununla ilgili bir yasal düzenlemeye de ihtiyaç duyuluyor. Fakat şu anda uygulamanın yaygın olması sebebiyle bir yönetmelik de çıkartıldı. Şimdi onun detaylarına bakalım.

Çalışma hayatında 2 flaş değişiklik!

SÖZLEŞME NASIL YAPILACAK?

Uzaktan çalışma mutlaka sözleşme ile yapılacak. Sözleşmede işin tanımı, yapılma şekli, yeri ve ücreti mutlaka bulunacak. İşle ilgili araçlar ve ekipmanlar ile bunların korunması da sözleşmede yer alacak. İşin yapılmasıyla ilgili maliyetlerin karşılanması yer alacak. Çalışma süresi mevzuata uygun olarak sözleşmede belirtilir.

KİMLERİ İLGİLENDİRİYOR?

İş Kanununun 14. maddesinde tarif edilen uzaktan çalışanlar. Personeliyle uzakta çalışma ve çağrı üzerine sözleşme yapan işverenler. İşin bir kısmını veya tamamını uzaktan yapanlar. Uzaktan çalışmayı isteyen işçi ve işverenleri yakından ilgilendiriyor.

UZAKTAN ÇALIŞMA NASIL BAŞLAYACAK?

Mevcut iş sözleşmesi işçi ve işverenin anlaşmasıyla uzaktan çalışmaya döndürülebilir. İşçi uzaktan çalışmak için yazılı başvuruda bulunuyor.

İşveren talebi değerlendirilmesinin ardından 30 güde yazılı olarak cevaplanıyor. Talebin kabul edilmesi durumunda sözleşme yapılır. İşçi isterse tekrar işyerinde çalışma talebinde bulunabilir. Zorlayıcı nedenler varsa uzaktan çalışma için işçinin onayı aranmaz.

Çalışma hayatında 2 flaş değişiklik!

KISA ÇALIŞANA YENİ YASA

Pandemiyle beraber hayatımıza giren uzaktan çalışmanın yanında bir başka konu da esnek çalışma modelleri oldu.Bazı zamanlarda uygulanan part-time ya da kısmi süreli çalışma dediğimiz uygulama da yasal bir zemine yerleştirilecek.

Bu şekilde çalışanların yıllık izin, hafta tatili, kıdem tazminatı, işe geri dönüş gibi birçok haklarının yasal bir zeminde tarif edilmesi gerekiyor. İşte bu şekilde çalışanlar için getirilecek haklardan bazıları:

Kısmi süreli çalışanlara yeni haklar gelecek. İş kanununa yıllık izin, hafta tatili gibi haklar eklenecek. Kıdem tazminatına hak kazanma süreleri açıkça tarif edilecek.

Kısmi çalışmada eksik günler borçlanıp tamamlanabilecek. Tam zamanlı çalışırken kısa çalışmaya geçenlere 12 ay vergi istisnası uygulanıyor.

ÇALIŞMA MEKANI NASIL OLACAK

İşin yapılış şekline göre çalışma yeri daha önceden tamamlanıyor. Bu düzenlemenin maliyeti işçi ile işveren tarafından hesaplanıyor. Çalışanın kullanacağı araç ve gereçler işveren tarafından sağlanıyor. İşçinin iş sağlığı ile ilgili tedbirleri ve bilgilendirmeyi yapmak işverenin sorumluluğu altında tutuluyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön