26 / 04 / 2024

Camiler, yeniden dizayn edilecek mi?

Camiler, yeniden dizayn edilecek mi?

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, makamında, Sudan’ın Ankara Büyükelçisi Osman Eldirdier’i kabul etti. Görmez, burada yaptığı konuşmada, martta, resmi temaslarda bulunmak üzere Sudan’ı ziyaret edeceğini belirtti.



Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Cami müştemilatı içerisinde, açları doyuracak, akan gözyaşlarını dindirecek, sokak çocuklarını barındıracak, onlara ev sahipliği yapacak, onları Allah’ın evlerinde bağrına basacak mekanların oluşturulması yönünde çağrıda bulunuyorum. Her türlü garibin, gurebanın, sokakta kalmış insanın sığınabileceği ilk mekan Allah’ın evleri olmalıdır. Camilerimizi buna göre yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor” dedi.


Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, makamında, Sudan’ın  Ankara  Büyükelçisi Osman Eldirdier’i kabul etti. Görmez, burada yaptığı konuşmada, martta, resmi temaslarda bulunmak üzere Sudan’ı ziyaret edeceğini belirtti.


Ziyaretin, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmesi dileğinde bulunan Görmez, Sudan’ın Afrika’da bir ilim merkezi olduğunu dile getirdi.


İstanbul’da açılması planlanan ‘Uluslararası İslam Üniversitesi’ne de değinen Görmez, “İstanbul’da akademik çalışmaları ve ilmi gelişmeleri destekleyecek Türkçe, Arapça ve İngilizce derslerin verildiği bir üniversite açmaya karar verdik. İki ay kadar önce Suriyeli 300 alimle görüştük. İstanbul, Irak’tan, Suriye’den, Yemen’den alimlerin geldiği bir şehir haline dönüştü. Biz de onlardan istifade etmek istiyoruz. İki yıl önce de Sudan’dan ihtisas merkezlerimize hocaları getirdik. Gelen hocaların sayısını artırmayı hedefliyoruz.”


CAMİLER EVSİZLERE AÇILMALI


Kabulün ardından bir gazeteci Görmez’e, “Soğuk kış günlerinde camilerin evsizlere açılması konusundaki düşünceleriniz nedir?” sorusunu yöneltti.


Görmez, camilerin, sadece namaz kılma mekanları olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:


“Her türlü garibin, gurebanın, sokakta kalmış insanın sığınabileceği ilk mekan Allah’ın evleri olmalıdır. Camilerimizi buna göre yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Cami müştemilatı içinde açları doyuracak, akan gözyaşlarını dindirecek, sokak çocuklarını barındıracak, onlara ev sahipliği yapacak, onları Allah’ın evlerinde bağrına basacak mekanların oluşturulması yönünde çağrıda bulunuyorum.”


KIYAK’TAN ÇAĞRIYA DESTEK


Türkiye Camii ve Kur’an Kursu Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Recep Kıyak, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in cami müştemilatlarına yönelik açıklamalarına destek verdi. 


Bu çağrıya katıldıklarını vurgulayan Kıyak, “Ancak camilerimiz bu konuda hazırlıklı değil. Cami müştemilatlarını bu şekilde geniş tabanlı yapabilmemiz için maddi imkanlar gerekiyor. Bundan sonra bu şekilde dönüştürülmesi için cami derneklerimizi göreve davet ediyoruz” diye konuştu.


Kıyak, bu insanların kendi vatandaşları olduğunu, camilerin de Allah’ın evleri olduğuna işaret ederek, “Bu insanlarımız camide değil, müştemilatlarında barındırılacak. Bunun için cami derneklerimizin geniş tabanlı çalışmalara girmesini istiyoruz. Diyanet İşleri Başkanımızın bu görüşüne sahip çıkıyor ve destekliyoruz” ifadesini kullandı.     


Yeni Akit


Geri Dön