23 / 04 / 2024

Çanakkale Troya Müzesi 7 bölümden oluşacak!

Çanakkale Troya Müzesi 7 bölümden oluşacak!

Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içerisinde inşa edilen Troia Müzesi'nde çalışmalar hızla ilerliyor. 11 bin 200 metrekare alanda hayata geçirilen müze 7 bölümden oluşacak.



Çanakkale'nin Tevfikiye Köyü'nde inşa edilen Troia Müzesi'nde sona geliniyor. 3 bin metrekare sergi salonu, 11 bin 200 metrekare kapalı inşaat alanına sahip müze, bölgenin en büyük ve modern yapısı olarak hayata geçiriliyor.

Hürriyet Gazetesi'nden Ömer Erbil'in haberine göre, ‘’Troya 2018 Yılı’’ mimarlarından Ak Parti Grup Başkan vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, müze ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

 

Çanakkale Troya Müzesi 7 bölümden oluşacak!

 

Troia Müzesi'nin Çanakkale’ye çok ciddi bir katma değer kazandırdığını belirten Turan, ‘‘Heinrich Schliemann döneminde de Osmanlı’nın verdiği kazı izni ihlal edilmiş ve Priamos Hazinesi olarak adlandırılan Troya hazineleri ana vatandan koparılarak götürülmüştür. Şu an eserlerin bir kısmı Almanya Berlin Neues Müzesi’nde , büyük çoğunluğu ise Rusya Pushkin Müzesi’nde sergileniyor. Troya Müzesi’nin yapılması ile beraber eserlerin yerinde sergilenmesi, hukuk gereği bölgeye kazandırılmasının önü açılacak. Her eser yerinde sergilenmeli‘‘ şeklinde konuştu.

Troya Müzesi'nin 7 bölümden oluşacağını açıklayan Turan, ''Troia Müzesi, 3 bin metrekare sergi salonu 11 bin 200 metrekare kapalı inşaat alanına sahip büyük ve modern bir müze. Ziyarete rampadan inerek başlanacak. Müze içerisinde merpen yok. Rampanın duvarlarında bulunan nişlerde Troya’nın farklı katmanları; mezar taşları, büyük boy heykeller, sahne canlandırmalarıyla anlatılacak. Adeta her katta Troya’ın faklı zamanları yaşanacak. Misafirler, giriş katından itibaren 7 başlığa bölünmüş bir hikayeyi takip edecek. Troas Bölgesi Arkeolojisi, Troya’nın Tunç Çağı, İlyada Destanı ve Troya Savaşı, Antik Dönemde Troas ve İlion, Doğu Roma ve Osmanlı Dönemi, Arkeoloji Tarihçesi, Troya’nın İzleri olarak kategorize edilen hikayelerin arkeoloji dünyasına yön veren eserleri büyük bir titizlikle ziyaretçiler ile buluşturulacak'' dedi.


Geri Dön