28 / 03 / 2024

Caprice Gold davasında son durum!

Caprice Gold davasında son durum!

Caprice Gold projesi için açılan dolandırıcılık davası bugün görüldü. İşte Çağlayan Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Caprice Gold davasında son durum...



Nitelikli dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklu olarak yargılanan Jet Fadıl lakaplı Fadıl Akgündüz’ün Caprice Gold projesi için açılan dava bugün görüldü. Çağlayan Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada yaklaşık 100 müştekinin ifadesi dinlendi.


Duruşmada savunmasını yapan Fadıl Akgündüz, Bayrampaşa projesinde satışın yüzde 17'de kaldığını, 1 Kasım'dan sonra piyasaların istikrara geçmesiyle projeye ilginin arttığını ve yurt dışında yaptığı görüşmelerde 100 milyon dolarlık bir satışta mutabakata vardıklarını iddia etti.

 

Duruşma sonrası açıklama yapan Caprice Gold Yatırımcıları Derneği'nin avukatı Kadir Buz ise yaptığı açıklamada; "Fadıl Akgündüz kendini haklı çıkarmak için her zamanki gibi hikaye yazdı. En ufak bir ayrıntıyı dahi noktasına, virgülüne kadar anlatan zat sorduğum çok basit soru karşısında şaşırıp kaldı. Bu sorunun sorulacağını bilseydim çalışır gelirdim gibi trajikomik bir ifade de bulundu. Sorum şuydu; Didim'de bulunan Caprice otel kimin üzerine kayıtlı? Ne Fadıl Akgündüz ne de otelin işletmecisi olan yeğeni cevaplayamadı ve mahkeme heyetinin karşısında tutarsızlıkları ortaya çıktı." dedi.


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca, Caprice Gold Bayrampaşa ön ödemeli devre mülk ve Caprice Gold Maldivler ön ödemeli devre tatil projeleri kapsamında 349 kişiden para toplandığı ancak sözleşme hükümlerinin yerine getirilmediği belirtiliyor.


2 bin 443'er yıla kadar hapis istemi

Her iki projenin de tamamlanmadığı, müşterilerin mağdur edildiği ve paralarının geri ödenmediği ifade edilen iddianamede, sanıkların  349 müştekiye yönelik ''nitelikli dolandırıcılık'' suçundan 698 yıldan 2 bin 443'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor. 


Bir sonraki duruşma 29 Haziran'da

Fadıl Akgündüz ve yeğeni Mehmet Salih Obut'un tutukluluğunun devam ettiği Caprice Gold davasının bir sonraki duruşması 29 Haziran 2016 tarihinde gerçekleşecek.


2010'da başlamıştı

2010 yılında başlayan Caprice Gold'un taahhüt edilen 2013 yılında bitirilememesi nedeniyle kira parası alan mağdurlar, bu paranın da aylardır kendilerine ödenmediğini söylemişti. Caprice Gold ve Caprice Maldivler projesi mağdurları, Fadıl Akgündüz ve çalışanları hakkında nitelikli dolandırıcılık yaptıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.



Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, müştekilerin dinlenilmesinin ardından avukatların savunmaları alındı.


Taleplere ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, bu davayla birleşen dosyalarda sanık olarak yer almayan Mehmet Salih Obut ile Fadıl Akgündüz'ün kız kardeşi Avniye Obut ve eniştesi İbrahim Obut hakkında kamu davası açılmadığını belirtti.


Bu sanıkların dolandırıcılık suçunu işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesini gösteren deliller bulunduğunu kaydeden mahkeme heyeti, gereğinin yapılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.


Fadıl Akgündüz ve Mehmet Salih Obut'un tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, ifadesi alınan müştekilerin davaya katılma taleplerini kabul etti.


Duruşma ertelendi.


Akşam



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


"Nitelikli dolandırıcılık" suçundan 2 bin 443 yıla kadar hapsi istenen ve 4 aydır tutuklu bulunan işadamı Fadıl Akgündüz hakim karşısına çıktı.


Akgündüz ifade verdiği sırada duruşma salonunda gülüşmeler yaşandı. Mahkeme Başkanı da, “Hepinizi dışarı alırım, tiyatro sahnesi değil burası” diyerek gülenleri uyardı.  Duruşmayı dinleyenlerden biri ‘Reklam dinliyoruz’ diyerek Akgündüz’ün savunmasını kesti.


Devre mülk satışı yapılan yatırımcıların mağdur edildiği iddiasıyla, işadamı Fadıl Akgündüz’ün de aralarında bulunduğu 2′si tutuklu 4 sanık ‘Nitelikli dolandırıcılık” suçundan hakim karşısına çıktı. Fadıl Akgündüz, “Bu projeler merdivenaltı projeler değil, uluslararası ve devlet onayı alınan projelerdir. Mağduriyetleri gidermek için beraatimi ve tahliyemi istiyorum” dedi.


İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasına tutuklu sanıklar Fadıl Akgündüz ve Mehmet Salih Obut ile tutuksuz sanıklar Avniye Obut ve İbrahim Obut katıldı.

Fadıl Akgündüz duruşma salona girdiği sırada, bazı müştekiler, “Yazıklar olsun, hâlâ gülebiliyor!” diye tepki gösterdi.


Duruşmada 100 müşteki de hazır bulundu.


“TÜRKİYE EKONOMİSİ 2 YIL SIKINTI YAŞAYINCA, SATIŞLAR DA DURDU”


Kimlik tespitinin ardından savunmasını yapan Fadıl Akgündüz, davaya konu olan “Capricegold Bayrampaşa Projesi ve Capricegold Maldivler Projesi”nin önemini anlattı. Akgündüz, “Bayrampaşa Projesi çok önemli bir projeydi. Banka kredisi kullanılmayacağının duyuruları yapıldı. 8 bin 400 kişiye satış yapıldı. Türkiye ekonomisi 2 yıl sıkıntı yaşayınca, satışlar da durdu. Satışlar yüzde 17′de kaldı. Şu anda proje beklemektedir. 70 milyonluk daha kaynağa ihtiyaç var” dedi.


“TUTUKLANDIKTAN 4 AY SONRA HUZURUNUZDA BULUNUYORUM”


Fadıl Akgündüz, yurtdışına gittiğini ve bir Alman yatırımcıyla anlaştıklarını iddia ederek, “2014 yılında ulusal basın benim dolandırıcılıktan aranmadığım halde arandığımı yazdı. Yatırım durdu. Savcıyla görüşmek için randevu talep ettik. 21 Aralık’ta randevu talep ettik. Savcı delilleri toplamak için beni mahkemeye sevk etti. Tutuklandıktan 4 ay sonra huzurunuzda bulunuyorum. Verilen kararı saygıyla karşıladım” diye konuştu.


“TCK 158. MADDESİNCE (NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK) YARGILANMAMI İSTEMELERİNE ANLAM VEREMİYORUM”


Tutuklandıktan sonra dosyaya delil konulamadığını savunan Akgündüz, “Şirkette hem rutin hem geniş inceleme yapılmıştır. Şirkette bütün kayıtlar mevcuttur. 2 projeyle ilgili aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın da bulunduğu 37 ayrı kurumdan onay alınmıştır. Bu küçük bir proje değildir. İstanbul’un en büyük projesidir. Tüm paraların projeye harcandığı sürekli tespit edilmiştir. Türk Ceza Kanunu’nun 158. maddesince (Nitelikli dolandıcılık) yargılanmamı istemelerine anlam veremiyorum. Bu projeler merdivenaltı projeler değil, uluslararası ve devlet onayı alınan projelerdir. Projeye yatırım yapanlar arasında milletvekilleri, esnaf ve bankacı gibi bilinçli insanlar olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.


“İNŞAAT REKLAMI DİNLİYORUZ”


Akgündüz’ün, projenin depreme dayanıklı olduğunu ve 3,5 kat demir kullanıldığını söylemesi üzerine, salonda bulunanlardan bir kişi, “İnşaat reklamı dinliyoruz” şeklinde tepki gösterdi.

Maldivler Projesi’ne ilişkin 15 kişinin şikayetçi olduğuna dikkat çeken Akgündüz, bu projede bir kısım yatırımcının paralarının iade edildiğini söyledi. Akgündüz, müfettiş raporunda Maldivler’deki Caprice Otel inşaatına hiç başlamamakla suçlandığını belirterek, “Biz Maldivler’de inşaat yapmakla yükümlü değiliz. Oraya para göndermekle yükümlüyüz” diyerek, inşaatın yapılmasından oradaki şirketin sorumlu olduğunu öne sürdü.


“HEPİNİZİ DIŞARI ALIRIM, TİYATRO SAHNESİ DEĞİL BURASI”


Akgündüz ifade verdiği sırada duruşma salonunda gülüşmeler yaşandı. Mahkeme Başkanı da, “Hepinizi dışarı alırım, tiyatro sahnesi değil burası” diyerek gülenleri uyardı.

Kendileri hakkında rapor hazırlayan müfettişleri de eleştiren ve bir bilirkişi raporu alınmasını isteyen Akgündüz, “Bir tane bekleyen iş var, Bayrampaşa Projesi’nin bitmesi. Mağduriyetleri gidermek için beraatimi ve tahliyemi istiyorum” diye konuştu.

Diğer sanıklar da suçsuz olduklarını belirterek beraatlerini istedi.


İDDİANAME


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan 33 sayfalık iddianamede, aralarında Fadıl Akgündüz’ün de bulunduğu 4 şüpheli ile 349 müşteki yer alıyor.

İddianamede, devre mülk bedellerinin alınmasına rağmen şirket yönetimi tarafından taahhütlerinin yerine getirilmediği, bu şekilde dolandırıcılık yapıldığına dair iddialar üzerine, şirket ortakları Avniye Obut ve İbrahim Obut, şirket müdürü Mehmet Salih Obut ve söz konusu şirketi idare ettiği anlaşılan Mehmet Fadıl Akgündüz hakkında soruşturma başlatıldığı anlatıldı.

İddianamede, Capricegold Bayrampaşa Projesi’ne ilişkin ön ödemeli devre mülk ve Capricegold Maldivler Projesi’ne ilişkin ön ödemeli devre tatil sözleşmelerinde, mağdurlardan devre mülk ve devre tatil bedellerinin alınmasına rağmen, bu kişilere sözleşmede yazılı yükümlülüklerin yerine getirilmediği, soruşturma kapsamında elde edilen delillerden söz konusu şirket yetkililerin bu yükümlülüklerini yerine getirmemesinde “dolandırma kastıyla” hareket ettikleri öne sürüldü.

Her iki projeyle de yüzlerce kişinin mağdur edildiği belirtilen iddianamede, sanıkların müştekilere yönelik eyleminin “Nitelikli dolandırıcılık” suçu kapsamında kaldığı vurgulandı.

İddianamede, 4 sanığın, 349 müştekiye yönelik eylemlerinden dolayı ayrı ayrı 698 yıldan 2 bin 443′er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.


Sözcü



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Devre mülk satışıyla ilgili dolandırıcılıkla suçlanan Fadıl Akgündüz duruşma salonuna girerken bazı müştekiler, “Hâlâ gülebiliyor” diye tepki gösterdi. Akgündüz: “Hayatım boyunca ülkemin kalkınması için çalıştım”


İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuklu sanıklar İş adamı Fadıl Akgündüz ve Mehmet Salih Obut ile tutuksuz sanıklar Avniye Obut ve İbrahim Obut hazır bulundu. Savunmasını yapan Fadıl Akgündüz, davaya konu Capricegold Bayrampaşa Projesi ve Capricegold Maldivler Projesi’nin çok önemli olduğunu söyledi.  Akgündüz, “Bayrampaşa Projesi çok önemli bir projeydi. 8 bin 400 kişiye satış yapıldı. Türkiye ekonomisi 2 yıl sıkıntı yaşayınca, satışlar da durdu. Şu anda proje beklemektedir. 2014 yılında ulusal basın benim dolandırıcılıktan aranmadığım halde arandığımı yazdı. Yatırım durdu. Tutuklandıktan 4 ay sonra huzurunuzda bulunuyorum. Verilen kararı saygıyla karşıladım” diye konuştu. 

 

‘Devlet onayı alan projeler’ 

 

Tutuklandıktan sonra dosyaya delil konulamadığına dikkat çeken Akgündüz, “Şirkette bütün kayıtlar mevcuttur. 2 projeyle ilgili aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın da bulunduğu 37 ayrı kurumdan onay alınmıştır.  İstanbul’un en büyük projesidir. Tüm paraların projeye harcandığı tespit edilmiştir. Nitelikli dolandırıcılıkla yargılanmamı istemelerine anlam veremiyorum. Bu projeler merdivenaltı projeler değil, uluslararası ve devlet onayı alınan projelerdir. Projeye yatırım yapanlar arasında milletvekilleri, esnaf ve bankacı gibi bilinçli insanlar olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.  

 

‘Nasıl zarar verebilirim’

 

Tutuklanmasına neden olan şikayetçilerin hem kendi yatırımlarını hem de 9 bin 600 kişinin yatırımlarını bekletmeye aldıklarını öne süren Akgündüz, “Hayatım boyunca ülkemin kalkınması ve refahı için çalıştım. Ülkeye faydalı olmaya çalışırken, şahısların haklarına hukuklarına nasıl zarar verebilirim. Bu ülkenin benden yararlanması lazım ama 4 aydır ceza evindeyim” dedi.  Diğer sanıklarda suçlamaları kabul etmedi.  Duruşmada hazır bulunan müştekilerin bir kısmı evlerini satarak bir kısmı da takas ederek projeye girdiklerini ancak mağdur olduklarını belirterek sanıklardan şikayetçi oldu. 

 

Maldivler savunması

 

Akgündüz, projenin depreme dayanıklı olduğunu ve 3,5 kat demir kullanıldığını söylemesi üzerine salonda bulunanlardan bir kişi  “İnşaat reklamı dinliyoruz” şeklinde tepki gösterdi. Akgündüz, müfettiş raporunda da Maldivler’de ki Caprice Otel inşaatına hiç başlamamakla suçlandığını hatırlatarak, “Biz Maldivler de inşaat yapmakla yükümlü değiliz. Oraya para göndermekle yükümlüyüz” diyerek  inşaatın yapılmasından oradaki ortağı ADK Akarsu Şirketinin sorumlu olduğunu öne sürdü.


Vatan



Haber Yeni Hayat Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


“Nitelikli dolandırıcılık” suçundan 2 bin 443 yıla kadar hapsi istenen ve 4 aydır tutuklu bulunan işadamı Fadıl Akgündüz hakim karşısına çıktı. Fadıl Akgündüz duruşma salona girdiği sırada, bazı müştekiler, “Yazıklar olsun, hâlâ gülebiliyor!” diye tepki gösterdi. Duruşmada 100 müşteki de hazır bulundu.


Akgündüz, savunmasında “Bu projeler merdivenaltı projeler değil, uluslararası ve devlet onayı alınan projelerdir. Mağduriyetleri gidermek için beraatimi ve tahliyemi istiyorum” dedi. Akgündüz’ün, savunması üzerine salonda bulunanlardan bir kişi, “İnşaat reklamı dinliyoruz” şeklinde tepki gösterdi.İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasına tutuklu sanıklar Fadıl Akgündüz ve Mehmet Salih Obut ile tutuksuz sanıklar Avniye Obut ve İbrahim Obut katıldı. İddianamede, devre mülk bedellerinin alınmasına rağmen şirket yönetimi tarafından taahhütlerinin yerine getirilmediği, bu şekilde dolandırıcılık yapıldığına dair iddialar üzerine, şirket ortakları Avniye Obut ve İbrahim Obut, şirket müdürü Mehmet Salih Obut ve söz konusu şirketi idare ettiği anlaşılan Mehmet Fadıl Akgündüz hakkında soruşturma başlatıldığı anlatıldı.


Yeni Hayat


Geri Dön