29 / 03 / 2024

Çay üreticileri dikkat! Yaş çay fiyatında son dakika! İşte 12 Mayıs 2022 yaş çay fiyat listesi...

Çay üreticileri dikkat! Yaş çay fiyatında son dakika! İşte 12 Mayıs 2022 yaş çay fiyat listesi...

Çay üreticileri merakla 2022 yaş çay alım fiyatının açıklanmasını bekliyor. Üreticiler, yaş çay taban fiyatının 8-10 TL arasında olmasını bekliyor. Peki yaş çay alım fiyatı kaç lira? 2022'de yaş çay taban fiyatı kaç lira olacak? İşte 12 Mayıs 2022 fiyat listesi...



Çay üreticileri, 2022 yılı yaş çay kampanyasının açıklanmasına sayılı günler kala yaş çay taban fiyatının kaç lira olacağına ilişkin araştırmalar yapmaya başladı. Karadeniz'de ilk sırada Rize olmak üzere, Trabzon, Artvin ve Giresun'da çay tarımı ile geçimini sağlayan 210 bin civarındaki çay üreticisi, üretim maliyetlerinin yükselmesi sebebiyle zorluklarla karşılaşıyor.

Yaş çaya TÜİK’in açıkladığı Mart ayı enflasyon oranı olan yüzde 61,14 ve yüzde 69,76 oranında zam yapılması öngörülüyor. Yaş çay üreticileri yaş çay taban fiyatının en az 1 kilo gübre alacak şekilde 8.5 TL olmasını bekliyor. 

Çay üreticileri dikkat! Yaş çay fiyatında son dakika! İşte 12 Mayıs 2022 yaş çay fiyat listesi... 

Yaklaşık 210 bin civarındaki çay üreticisi, yüzde 300'den fazla yükselen gübre fiyatarı sebebiyle çay bahçelerine gübre atamıyor, bu durumda verimin azalmasına neden oluyor. Bu durumun bir başka boyutu da ulaşım zamları sebebiyle çay üreticilerinin, çay toplamak amacıyla memleketlerine gidememeleri. 

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, konuyla ilgili açıklamasında, "Yaş çay alım fiyatı desteklemelerle birlikte kilogramı en az 10 TL olsun. 2016 yılından beri artırılmayan destekleme fiyatı artırılsın. Gübre destekleme bedelleri dönüm başına en az 250 TL olarak desteklensin. Üreticiyi koruyacak çay kanunu tüm tarafların katılımıyla acilen çıkartılmalıdır."

Çay üreticileri, çay kanununun çıkmasını, destek ödemesinin de artırılmasını istiyor. Mağdur olmak istemediklerinin altını çizen üreticiler, özel sektörün taban fiyattan düşük çay almasının engellenmesini de talep ediyor. 

Peki yaş çay alım fiyatı kaç lira? 2022'de yaş çay taban fiyatı kaç lira olacak? İşte 12 Mayıs 2022 fiyat listesi...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön