25 / 04 / 2024

Cazibe Merkezleri Programı'nda neler değişti?

Cazibe Merkezleri Programı'nda neler değişti?

Cazibe merkezleri programı kapsamındaki iller, Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Karar'da açıklandı. Peki, Cazibe Merkezleri Programı'nda neler değişti?




Dünya Gazetesi yazarlarından Recep Bıyık bugünkü köşesinde ''Cazibe Merkezleri Programı'nda neler değişti?'' başlıklı yazısını yayınladı. İşte, Recep Bıyık'ın yazısı.. 

 

Görece az gelişmiş bölgelerdeki yatırım ortamını canlandırmak, bu bölgelerdeki istihdam, üretim ve ihracatı artırmak ve böylece bölgelerarası gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla oluşturulan Cazibe Merkezleri Programı, yaklaşık bir yıl önce yürürlüğe girdi.

 

Yasal düzenlemesi 22 Kasım 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 678 sayılı KHK ile yapıldı. Uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleyen 2016/9596 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, 11 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. 25 Ocak 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2018/11201 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'yla bir yıldır yürürlükte olan ancak uygulaması fiilen yapılamayan karar yürürlükten kaldırıldı, Cazibe Merkezleri Programı kapsamında olan illerde gerçekleştirilecek yatırımlara uygulanacak destekler yeniden düzenlendi.

 

Kapsamda değişiklik yapılmadı
Cazibe Merkezleri Programı kapsamında olan illerde bir değişiklik olmadı. Önceki kararda olduğu gibi yeni karar kapsamında da şu 23 il var: Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van.

 

Destek unsurlarında önemli değişiklikler var

Yürürlükten kalkan kararda destekler, dört tematik destek paketi içinde, sayılan destek unsurlarından oluşmuştu. Örneğin, yatırım ve üretim destek paketinde, şu destekler vardı:

 

1-) Danışmanlık hizmet desteği,
2-) Yatırım yeri tahsisi desteği,
3-) Bina yapımı desteği,
4-) Faizsiz yatırım kredisi desteği,
5-) Faiz indirimli işletme kredisi desteği.

 

Yeni kararda destek unsurlarının sadeleştirildiği ve esas olarak yatırımlarda devlet yardımları mevzuatı ile teşvik belgeli yatırımlara sağlanan teşvik ve desteklerin, daha da iyileştirilerek sağlandığı görülüyor. Buna karşılık, daha önceki kararda yer alan “Üretim tesisi taşıma destek paketinde yer alan destekler yeni karar kapsamında yok.


Geri Dön