26 / 04 / 2024

Celalettin Güvenç: Şanlıurfa'da emlak rant kapısı olmayacak!

Celalettin Güvenç: Şanlıurfa'da emlak rant kapısı olmayacak!

AK Parti Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Celalettin Güvenç, yerel seçim öncesi basın mensupları ile bir araya geldi. Şehrin imar, konut ve trafik konuları ile tespitlere dikkat çeken Güvenç, emlağın rant kapısı olmayacağını söyledi...



AK Parti Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Celalettin Güvenç, yerel seçim öncesi basın mensupları ile bir araya geldi. Şehrin imar, konut ve trafik konuları ile önemli tespitlere dikkat çeken Güvenç,"Türkiye'de kabul etmediğim bir şeyin altını çizmek istiyorum. İmar noktası rant kapısı olarak görülüyor. İmar mevzuatı Şanlıurfa'da rant kapısı olmayacak."dedi.


Ak Parti Şanlıurfa İl Başkanlığı seçim çalışmalarına hız verdi. Özel bir otelde basın mensupları bir araya gelen Şanlıurfa Ak Parti İl Başkanı Yusuf Eğilmez ve Ar Parti Büyükşehir Aday Adayı Celalettin Güvenç yapacakları projeler hakkında bilgi vererek, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türkiye'de imar noktasının toplumda rant kapısı olarak görüldüğünü ifade eden Güvenç,"İmar mevzuatı rant kapısı olmayacak. İmar mevzuatı arsa sahibi tarafından insanımızın üzerinde bir tehdit unsuru olmuş noktada bulunuyor. Bu durumun sözünü veriyorum. Şanlıurfalılardan oluşan bir imar komisyonu kurulacak. Her bölgenin objektif olarak kriterleri belirlenecek. Kim gelirse gelsin o bölgede yapılması gerekenler yapılacaktır. Arsa uygulamasından yüzde 40'tan aşağıya vermeyeceğiz. Objektif kriterleri imar komisyonunun kapısına asacağız. Bu şarttan da taviz vermeyeceğiz. Maalesef böyle bir kötü alışkanlık Türkiye Cumhuriyetinin belediyelerinde bulunuyor."dedi.


'TRAFİK VE KONUT ŞANLIURFA'NIN EN BÜYÜK SORUNU'

Şanlıurfa'da 2 yıldır valilik görevini yürüttüğünü belirten Celalettin Güvenç,"Şanlıurfa'nın en önemli sorunu trafik ve konuttur. Trafik konusunda çevre yolunu çok önemsiyorum. Şehrin trafiğini rahatlatacak çevre yolunun bir an önce bitirmemiz lazım. Ulaştırma Bakanlığından bir kez daha rica ettim. Bir an önce bitirilmesi noktasında. İstanbul Büyükşehir ulaşımını yöneten Rafet Bozdoğan. Şanlıurfa'ya davet ettim. Buraya gelmeden önce onu arayarak, ekibini toplaması noktasında ricada bulundum. 4-5 kişilik bir ekiple Şanlıurfa'ya gelerek, mevcut seçimden önce planları inceleteceğiz. Alternatif alterlere bakacağız. Siverek ve Viranşehir gibi büyük ilçelerimize de götüreceğiz. Bilimsel olarak inceleteceğiz, somut olarak inceleyeceğiz. 11 Nisan Meydanı'nın altındaki yolu bir an önce açmamız gerekiyor. Özel idare olarak Devteşti'den Çimento Fabrikasına yol açtık. Alternatif yollar içinde yol arıyoruz. Konut ile ilgili mevcut Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, 10 yılık dönemde önemli imar alanları açmış. 7 bin dekarlık alanı imar izni çıkarılmış; ancak alt yapı götürülememiş. Bu nedenden dolayı konut yapılamıyor. Bu durumda imar planlarını gözden geçireceğiz, alt yapı ve diğer konuları hızlandıracağız. Toki'ye son dönemlerde 3 bin konutun ihalesini yaptırdık. Eski Sanayi ile Toki arasında bir takım sıkıntılar bulunuyordu, onları bir araya getirdik. Tarafımızdan yapılacak ve takip edilecektir."dedi.


 'ARALIK AYININ SON HAFTASI İLÇE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI AÇIKLANACAK'

Ak Parti'nin kurumsal yapısı olarak ustalık dönemini yaşadığını belirten Güvenç, toplumun tüm dinamikleriyle fikir alış-verişinde bulunduklarını ifade ederek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yurt dışı gezisi sonra Aralık ayının sonuna doğru ilçe belediye başkanları açıklanacağını aktardı.

Şanlıurfa'ya seçim sürecinin hayırlı olması temennisinde bulunan Ak Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Celalettin Güvenç, büyükşehir belediyesi ile çıtayı daha yükseltmeyi hedeflediklerini vurguladı. Güvenç, seçimin centilmenlik içerisinde geçmesi dileğinde bulunarak, adalet içerisinde halkın iradesinin en güzel şekilde yansıtması temennisinde bulundu. Güvenç, sözlerine şu şekilde devam etti:"Sanlıurfa büyük bir kent, geleceği olan bir şehirdir. Tartışılması, çalışılması gayet doğal bir şehirdir. Büyükşehir ile birlikte getirdiği özel bir konum bulunuyor. Kamuoyunun çok iyi değerlendirmesi gerekiyor. Olgunluk içerisinde ifade edilmesi gerekiyor ki büyükşehir belediye demokrasi devrimidir. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi hareketidir. Daha önceki yapılarda ikili bir yapı bulunuyordu. Şanlıurfa özel bakımından çok özel bir ildir. Şanlıurfa'da kırsalda yaşayan nüfus sayısı yüzde 45'leri bulmaktadır. Büyükşehire bağlı mezraların sayısı 2 Bin 500'i bulmaktadır. Mezralarımız kanun hükmünde yok sayılmaktadır. Çok dağınık bir yerleşim merkezi bulunuyor. Türkiye'nin coğrafi konum bakımından büyüklük açısından 7. Bölgede yer almaktayız. Nüfus bakımından 9. İlinde yaşamaktayız. Bu yapı beraberinde büyük sorunlar getirerek, şehri yönetmeye talip olanlara çok büyük sorumluluklar ve görevler yüklemektedir. 30 yıllık memurluk deneyimi ve 10 yıllık valilik deneyimimiz bulunuyor."


'GELİŞİM VE DÖNÜŞÜM BİR SÜREÇTİR'

Başkan adayı Güvenç, Şanlıurfa'nın 12 yıl kaybettiği noktasında gibi söylemlerin ağır bulduğunu belirten Güvenç,"Mevcut başkanımız Fakıbaba'ya haksızlık olarak görürüm. Gelişim, değişim, dönüşüm bir süreçtir; ama benim elimde sihirli bir değnek var diye her şeyi çözeceğim iddiasında bulunmuyorum. Fakıbaba'nın ilk dönemde yaptığı çok önemli ciddi dönüşümler var. Değişim ve gelişim toplumsal bir olaydır. İş yapısını oluşturmak gerekiyor. Demokratik yapının alt yapısı, mantalitesi, siyasi yapı ile birlikte çok iyi işler yapıldı. 10 yıl önce 5 yıldız otelimiz bulunmuyordu. Birden bire olmaz. Bir süreç içerisinde gerçekleşir. Belediye sınırlarında valinin bir etkisi yoktur. Okullarımızı yaptık; ama yolları yoktur. Başkanın kendine göre alt yapı programı vardır. Bütün okulların sıkıntılarını siz çektiniz, yayınladınız. Biz atanmışların müdahale etme şansımız yoktur. Tüm belediyelerde il sınırları içerisinde belediye başkanın sözü geçerli. Bir ilçenin, belediye başkanın çalışmalarına müdahale etme şansımız yoktur. Şanlıurfa Belediyesiyle ortak projelerde beraber işleri sürdürdük. Mevcut yapı, yasal mevzuat izin vermiyor. Bu sorunları aşacağız. Elimiz güçlü bir şekilde, kaynak açısından da aşacağız. Trafik konusunda engelliler, çocuklar, kadınlar için özel projeler yapmak zorundayız. Mahallelerde kreş, engelliler için hayatı kolaylaştırmak için çalışmalar yapılmaya devam ediliyor. Engellileri hayata bağlamak, engellileri yaşam zevkini artırmak boynumuzun borcu. Çok şükür evde kapanmaktan kurtuldular. Evde bakım hizmeti sayesinde bu hizmetler arttı. Çok şükür özürlünün bir ayıp olmadığını, Allah'ın bir takdiri olduğunu biliyoruz. Onları yaşama bağlama açısından meslek sahibi ediyoruz. Belediye'de tüm kesimler için ofisler, bürolar oluşturacağız. Şanlıurfa Valiliğinde yaptığım amatörce işleri inşallah çok daha kapsamlı kadrolarla yapacağım. Ortak akılla bir yönetimi hedef alıyoruz." "şeklinde konuştu.

Ülkemize ve Şanlıurfa'ya olan inancımdan dolayı görevi kabul ettiğini belirten Güvenç, "Bu saatten sonra bir tane Celalettin değil bin tane Celalettin Güvenç Şanlıurfa'ya feda olsun. Hiçbir zaman makam ve koltuk sevdam olmadı."dedi.


'ŞANLIURFA, POTANSİYELİ EN YÜKSEK İLLER ARASINDA'

Şanlıurfa'nın Türkiye'nin potansiyeli en yüksek illeri arasında yer aldığını belirten Güvenç, sağduyulu insanlara hizmet etmenin bir fani için hizmetlerin en şereflisi olduğunun altını çizdi. Güvenç, hiçbir makam tutkusunun insanlara hizmet etmenin önüne geçemeyeceğini dile getirdi.  Güvenç,"İstanbul, Ankara'da en iyi hizmetlere de gitsem devam kendimi sorgulayacaktım. Hizmetten kaçtım diyecektim. Hepiniz çok iyi biliyorsunuz ki makam ve saltanat tutkum olmamıştır. Yaklaşık 30 yıldır kırmızı plaka adı altında hükümetimiz tarafından devletimizin önderliğinde halka hizmet verdik. Şuna  Ankara  Valisi olabilirdim belki veya farklı daha büyük yerlere gelebilirdim. İstanbul'da evim var bir tane. Allaha çok şükür çocuklarımı alır rahat edebilirdim; ama sonuç hizmet ise kimse kaçtı demesin diye Urfalılara hizmet etmek için Sayın Başbakanımızın teveccühü ile Urfa Büyük şehir Belediye Başkan adayı oldum. Çok büyük işler bizi bekliyor eskiden köylerimiz çamurdan geçilmez iken parke taşla tanıştı ve hizmet gitti. Sayın Başbakanımızın dik duruşu bize hizmet etmemize öncülük oldu. Tabii ki eksikliklerimiz var, tabiki daha birçok yol yürümemiz lazım ama bunun için destek ve sabır lazım. Urfa çok farklı bir kent coğrafi yapısıyla hiçbir yerde bulunamayan bir kent, nüfus bakımından büyüyen Türkiye'nin 9. Şehri bu nedenle yükümüz ağır; ama Başbakanımızın destekleriyle bu yük bizim için hiç ağır olmayacak ve hizmetlerimiz durmayacaktır."diye konuştu. 


'DEMOKRASİ DEVRİMİ GELİŞTİRİLİYOR'

Kürdüyle, Arabıyla, Türküyle ayrı gayrılarının olmadığını ifade eden Güvenç,"Bu coğrafyada demokrasi mücadelesinin verildiğini hatırlatıyorum. Yaşanan bu coğrafyada gençler öldürüldü, başbakanlar öldürüldü. Tayyip Erdoğan başkanlığında demokrasi devremi gerçekleştirildi. Yeter artık, söz milletindir. Rahmetli Menderes söylemişti, söz milletindir, onu astılar. Rahmetli Özal, halka dönük demokratik rejimi getirmeye çalışmıştı. Ölümü çok şüpheli, ifade edilen zehirlendiği. İnsanlar şiir okudu diye hapse atıldı. Demokrasi devrimi geliştiriliyor. Aşa aşa bugünlere geldik. Halkımız arasında ötekileştirmeye son vermeye çalışıyoruz."dedi.

Türkiye'nin en önemli potansiyelleri içerisinde barındıran Şanlıurfa'nın 932 Bin hektar sulanabilir arazinin bulunduğunu söyleyen Güvenç, halkın değişik bölgelerine mevsimlik işçi olarak çalışmaya gittiğini hatırlattı. Güvenç, 2008 Gap Eylem Planı ile birlikte kanayan yaraların önüne geçilmesinin hedeflendiğini vurguladı. Güvenç, 250 milyon harcanarak 900 Bin dekarlık arazinin sulanması ile birlikte bölgenin makus talihinin değişeceğini aktardı. Siverek ve Hilvan projesinin takipçisi olacaklarını dile getiren Güvenç, çoraklaşmanın önüne geçmek için kanalların yapılacağını ifade etti.


Ak Parti Şanlıurfa İl Başkanı Yusuf Eğilmez; "2014 yerel seçimlerine yaklaşık bir yıldır çalışıyoruz, çalışmalarımızı da devam ettiriyoruz. Kasım ayı içerisinde ilimizde temayül yoklaması yapıldı, aday aday müracaatlarımızı aldık. 

Büyükşehir için 9, ilçeler için ise 135 başvuru aldık. Bu süreç bizim için çok güzel bir seçim kampanyası oldu. 3 Aralık 2013 günü sayın başbakanımız grup toplantısında Büyük şehir Belediye Başkan adayımız olarak Celalettin Güvenç'i gösterdi. Biz teşkilatlar olarak hep şunu söyledik temayül yoklamalarını istek ve görüşlerini genel merkeze iletiyor, anketler yapıldı, kamuoyu yoklamaları yapıldı. 


STK'lardan görüş aldık ve neticesinde büyükşehir belediye başkan adayı olarak Sayın Celalettin Güvenç'i gösterdi. Ben burada sizlerin huzurunuzda hayırlı olsun diyorum ve yerel seçimleri çok büyük bir farkla kazanacağımıza inanıyorum."dedi. 


Ak Parti Şanlıurfa İl Başkanı Eğilmez, Ak Parti olarak Şanlıurfa'da 1 yıldır seçim hazırlıklarını sürdürdüklerini belirterek Cumartesi günü Şanlıurfa adayını Şanlıurfa'da karşıladıklarını söyledi. Bütün seçimlere iddialı girdiklerini belirten Başkan Eğilmez, 2014 yerel seçimlerinde de açık ara önde olacaklarını söyledi.

Yapılan basın toplantısı basın mensuplarının karşılıklı soru-cevapları ile sona erdi.


Zeki Altundağ/Yeni Urfa Gazetesi


Geri Dön