19 / 04 / 2024

Çelik ihracatı ilk 4 ayda 4.7 milyar dolar oldu!

Çelik ihracatı ilk 4 ayda 4.7 milyar dolar oldu!

Türkiye'nin 2014 yılı ocak-nisan döneminde çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 7,1 azalışla 4,7 milyar dolar olurken, miktar bazında ise yüzde 7,6 düşüşle 6,3 milyon ton olarak gerçekleşti...




ÇELİK İhracatçıları Birliği, Türkiye'nin bu yılın ocak-nisan dönemindeki çelik ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,1 azalışla 4,7 milyar dolar olduğunu bildirdi. 


Birlik açıklamasına göre, Türkiye'nin 2014 yılı ocak-nisan döneminde çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 7,1 azalışla 4,7 milyar dolar olurken, miktar bazında ise yüzde 7,6 düşüşle 6,3 milyon ton olarak gerçekleşti. 


Çelik sektörünün ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye'nin ocak-nisan aylarındaki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 6,6 milyon ton; değer bazında ise 5,5 milyar dolara ulaştı. 

Miktar bazında 2 milyon 280 bin ton ihracat ile Ortadoğu dört aylık dönemde de liderliğini sürdürürken, bu bölgeyi 1 milyon 226 bin tonla AB ülkeleri, 773 bin tonla Kuzey Afrika, 600 bin tonla ABD ve Kanada'dan oluşan Kuzey Amerika izledi. 

Sektörün aynı dönemde en çok ihracat yaptığı üç ülke Irak, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve ABD olarak sıralandı. 

Bu dönemde en fazla miktar artışı yaşanan ülkeler İngiltere, İsrail, Fas ve BAE olurken; en fazla azalış Suudi Arabistan, İtalya, Umman ve Irak'ta gözlendi. 

RAKAMLARLA DURUM İlk dört aylık dönemde ürün grupları incelendiğinde, 2 milyon 806 bin ton ile inşaat demiri ilk sırada yer alırken; inşaat demirini 647 bin tonla profil, 629 bin tonla boru ve 566 bin tonla yassı sıcak takip etti. 

Bu yılın nisan ayında gerçekleştirilen ihracat geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında değerde yüzde 0,9 azalış ile 1,2 milyar dolar, miktarda ise yüzde 3,7 artışla 1,7 milyon ton olarak gerçekleşti. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, Türk çelik sektörü olarak nisan ayı ihracatlarını miktar bazında yüzde 3,7 artışla kapattıklarını belirtti. Söz konusu artışın 2014 yılında geçen yılın kayıplarını bir nebze de olsa kapatacaklarının önemli bir göstergesi niteliğinde olduğunu bildiren Ekinci, şunları kaydetti: "İlk dört ayın toplamına baktığımızda da geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazındaki gerilemenin yüzde 7,6 seviyelerinde olduğu görülüyor. 

Daha önceki rakamlara kıyasla ocak-nisan 2014 dönemindeki gerileme oranındaki azalma da ihracatımızdaki toparlanmanın sinyallerini veriyor. Yine dört aylık ihracat rakamlarımızı değerlendirdiğimizde Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ihracattaki artış dikkat çekiyor. 

Geçtiğimiz yıl Avrupa ülkelerinde yaşanan avro krizi sektörümüzün bu bölgeye olan ihracatını olumsuz yönde etkilemişti. 

Ancak son dönemde bu bölgeyle olan dış ticaretimizdeki gelişmeler oldukça umut verici. 

Ocak-nisan aylarında Avrupa Birliği ülkelerine geçen yıla göre miktar bazında yüzde 7,3 artış ile 1 milyon 226 bin ton ihracat gerçekleştirdik. 

Bu bölge sektörümüz için gerçekten önemli bir pazar ve bu pazarı tekrar kazanmak bizim için önemli bir gelişme." 


Ortadoğu Gazetesi 


Geri Dön