30 / 03 / 2024

Ceren Kumbasar: Konut projelerine yabancı isim vermekten kendimizi alamıyoruz!

Ceren Kumbasar: Konut projelerine yabancı isim vermekten kendimizi alamıyoruz!

Ceren Kumbasar Vatan Gazetesi'ndeki bugünki köşesinde konut projelerine verilen yabancı isimleri kaleme aldı. Tanıtımlara lansman, konutlara residence demekten, projelere de Avrupa'da yapılıyormuş gibi yabancı isim vermekten kendimizi alamıyoruz...



1995 yılından beri sayısız inşaat projesinde çalıştım. 1996 yılında Kazakistan’da kurulacak bir tekstil firmasının inşaatı için çalışıyordum ve en önemli işim çeviri yapmaktı. Çeviri yaparken de çoğu İngilizce kelimeyi koruduğum için sürekli olarak uyarı alıyordum. Ruslar’dan gelen, bir İngiliz’in anlamasının mümkün olamayacağı metinler sanırım beni mecburen yabancı dillere alıştırdı. Zaten sokakta da İngilizce’nin etkilerini çokça hissediyordunuz. Sene 1996 idi. 


Şimdi sene 2014. Türkiye’de bir çok şey değişti. Millet olarak birbirimizden ayrı düştüğümüz konular bile değişti. Ama bir şey hiç değişmiyor; dilimize gösteremediğimiz özen. 


Dilimizden kopuyoruz 


Biz dünyaya yaklaştıkça kendi dilimizden kopuyoruz. Araplar’la iş yapıyoruz, tabelalarımız Arapça’ya dönüyor. Almanlar’la çalıyoruz Almanca’ya dönüyor. İngilizce zaten tüm dünyada tecavüzü ilk gerçekleştiren dil. Alanya’ya gidin, Almanya sokaklarında gezdiğinizi zannedersiniz. Yalova deseniz Arapça tabelalardan geçilmiyor. Dünyaya açılmaya, tüm milletlerle ve kültürlerle bir olmaya hiç itirazım yok. Ama itirazım başka milletlerin dilleriyle kaynaşırken kendi dilimizi yerle bir etmemize. 


Her gün en az iki yeni projenin tanıtımının yapıldığı, inşaat sektörü açısından bereketli ve hareketli günler yaşıyoruz. Nedense bu tanıtımlara lansman, konutlara residence demekten, projelere de sanki hepsi Avrupa’da yapılıyormuş gibi yabancı isimler vermekten kendimizi alamıyoruz. 


Loft’a Loft diyelim


Yıllarca çalıştığım projelere ben de zaman zaman yabancı isimler verdim, bu isimlerin Türkçe eklerle kullanılmasını salık verdim. Bunun o günün koşullarında mantıklı nedenleri vardı. Ama artık Türkiye uluslararası arenada adı geçen bir ülkeyken, sadece İngilizce kelime ve terimlerden medet ummak akıl kârı değil. Elbette dilimize yerleşmiş bazı kelimeler var, onları kullanalım. Mesela ‘Loft’ artık dilimize yerleşti, üstelik dünyada da bu şekliyle kullanılıyor. Ama onlar gerçekten ‘Loft’ özellikleri taşıyan binalara ‘Loft’ diyorlar. Can Yücel’i anmadan olmaz, ‘Lofta Loft diyorlar’ yani. 


İnşaat sektörü Türkiye’nin ekonomisini güçlendiriyor ve kim ne derse desin geleceğini inşa ediyor. Bu inşa Türkiyeli mimarlar, Türkiyeli mühendisler, Türkiyeli işçiler tarafından yapılsın. İnşasını yaptığımız şeyler sadece konutlar, oteller, hastaneler, yollar, alışveriş merkezleri olmasın. Gelecek nesillere beton yığınları değil, kimliklerimizi bırakalım. Çocuklarımız başka kültürleri, dilleri eğitimlerinin gücüyle öğrensin. Onlar Türkçe’nin veya Türkiye coğrafyasının dillerinin tadıyla büyüsün.



Ceren Kumbasar/ Vatan Gazetesi 


Geri Dön