16 / 04 / 2024

Çetin Osman Budak'tan TOKİ önergesi!

Çetin Osman Budak'tan TOKİ önergesi!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, TOKİ'nin kamulaştırma, mülkiyet, imar planı gibi gerekli koşullar tamamlanmadan yaptığı ihaleler nedeniyle oluşan kamu zararları için araştırma istedi.



CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, TOKİ'nin kamulaştırma, mülkiyet, imar planı gibi gerekli koşullar tamamlanmadan yaptığı ihaleler nedeniyle oluşan kamu zararları için araştırma istedi. Budak, "Kamu kaynakları, 'hızlı iş yapma' bahanesiyle boşa gidiyor" dedi. 


CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ihaleleriyle ilgili araştırma önergesini TBMM Başkanlığına sundu. TOKİ'nin AKP hükümetleri döneminde 72.9 Milyar TL'lik 5 hin 437 ihale gerçekleştirdiğini ve bu dönemde müteahhit firmalara toplam 48.4 Milyar TL'lik hak ediş ödemesi gerçekleştirdiğini kaydeden Budak, "TOKİ aynı dönemde 696 bin konut üretildiğini ve bunun 587 bin 614'ünün satıldığını açıklarken, yaklaşık 73 milyar TL gibi büyük bir kaynağın etkin ve verimli kullanıldığı konusunda ciddi kuşkular vardır. Davet usulü yapılan ihaleler, ihalelerdeki kayırmacılıkla ilgili şikayetler, geç teslim davalarında ödenen tazminatlar, iptal edilen ihaleler, eksik ve kusurlu inşaatlar gibi olgular, kamu kaynaklarının kullanımında daha dikkatli ve özenli davranılmasını gerektiğini ortaya koymaktadır" diye konuştu. Kamu İhale Kanunu'na 2003 yılında eklenen ve TOKİ'ye "kamulaştırma, mülkiyet, arsa temini, imar işlemleri ve uygulama projesine ilişkin şartlar aranmaksızın ihale yapma" yetkisi veren düzenleme ile ilgili ciddi sorunlar yaşandığını belirten Budak, bu kapsamda ortaya çıkan kamu zararlarının Sayıştay raporlarına da yansıdığını kaydetti. Budak, şunları söyledi: "istanbul'da, Konya'da okul yapımı için ihale yapılıyor, sonra bakılıyor ki aynı arazide hayırsever katkısı ile belediye katkısı ile okul yapılmış ama bundan TOKİ'nin haberi yok. Bunun gibi çok sayıda kamu zararına yol açan ihale işlemi görülmüştür. Kamu kaynaklarının; 'hızlı iş yapma' bahanesiyle gerçekleştirilen ancak mülkiyet ve arsa teinini sorunu ortaya çıkması veya koordinasyonsuzluk gibi nedenlerle iptal edilen ihaleler nedeniyle boşa gitmesine izin verilmemelidir. Örnekler, TOKİ'nin bu yetkisini ölçülü ve dikkatli şekilde kullanamadığını göstermektedir. Bu nedenlerle TOKİ'nin ihalelerinde ortaya çıkan zararların boyutlarının incelenmesi ve alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması gerekli görülmektedir." 



Antalya Beyaz


Geri Dön