18 / 04 / 2024

Cevahir, Makedonya'ya 300 milyon Euro'luk rezidans yapıyor!

Cevahir, Makedonya'ya 300 milyon Euro'luk rezidans yapıyor!

Şirket, 300 milyon euroluk yatırımla 4 blokta 1376 konutlu rezidans, AVM ve otel yapacak. Cevahir Çin'de de yatırım fırsatlarını değerlendirecek



Cevahir Holding yurtdışı yatırımlarına Makedonya ile devam ediyor. Cevahir Holding, Makedonya'nın en büyük yatırımı olan rezidans ve AVM projesinin temelini attı. Makedonya Başbakanı Nikola Guruevski'nin de katıldığı törende konuşan Cevahir Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Cevahir, yaklaşık 300 milyon euro yatırımla hayata geçirdikleri ve sözleşmeye göre 6 yılda tamamlanması gereken projeyi 36 ayda tamamlamak istediklerini söyledi.  


Ukrayna'dan vazgeçti


42'şer katlı 4 kuleden oluşan projenin aynı zamanda Makedonya'nın en yüksek binası olacağına vurgu yapan Cevahir, "2 yıl önce ihaleye girdiğimizde en az 33 kat şartı olduğu için yerel firmaların katılmadığını gördük. İstersek daha yüksek yapabilirdik ama biz 42 katlı olarak tasarladık" dedi. Neden Makedonya sorusunu da cevaplayan Cevahir, yaşanan küresel kriz nedeniyle Ukrayna Kiev'deki 70 katlı kule projesinden vazgeçerek buraya yöneldiklerini söyledi. Makedonya'nın çok gelişmiş bir ekonomiye sahip olmaması nedeniyle krizden etkilenmediğinin altını çizen Cevahir, "Ülkede inşaat hamlesi başladı. Kriz nedeniyle Ukrayna projemizi durdurduk ama Makedonya'da durmayacağız" diye konuştu.


Türk işçi çalışıyor


Cevahir, projede çalışacak ekibin bir bölümünü Türkiye'den getireceklerini belirterek, ilk planda 75-80 kişinin geldiğini, bunun 100'e çıkacağını vurguladı. Projenin hedef kitlesinde Türklerin de bulunduğuna işaret eden Cevahir, "Daha satışa çıkmadan 300 talep aldık. Makedonya'dan Türkiye'ye göçen Türkler'e de satmayı hedefliyoruz. Ayrıca, buradaki devlet erkanı da projeye çok yoğun ilgi gösteriyor" dedi. Cevahir, daireleri ekimde satışa çıkaracaklarını belirterek, "İnşaat belli bir seviyeye geldikten sonra satışlara başlayacağız. Örnek dairemizi de hazırlayacağız. Fiyatları da o dönemde belirleyeceğiz" açıklamasını yaptı.


Oflular arsa kiraladı


Çin'den de davet aldıklarını vurgulayan Cevahir, "Çinliler Türk müteahhitlere çok olumlu bakıyorlar. Oradaki Oflular 49 yıllığına arsa kiraladılar ve inşaat yapıyor. Metrekaresini 100 dolara mal edip 3 bin dolara satıyorlar. Çinliler bizi de davet ediyor' dedi.


AVM'ye Türk markası sokacak


Cevahir de, projenin AVM bölümünde 24 bin metrekare inşaat, 16 bin metrekare de kiralanabilir alan olduğunu belirterek, "Sosyal yönü güçlü olacak AVM'nin rezidans sakinlerine ve bölgeye hitap edecek" dedi. Cevahir, AVM için henüz kiralamalara başlamadıklarını vurgulayarak, Türk firmalarını da buraya getireceklerini dile getirdi.


Otel de planlıyor


Cevahir, Üsküp'teki projenin ihalesini 2 yıl önce devletten almıştı. 6 yıl yasal süresi olan inşaatın 36 ayda tamamlanması öngörülüyor. 1376 daireden ve 14 bin metrekare kiralanabilir alanı olan AVM'den oluşan projeye Türk markaların gelmesi planlanıyor. Aynı bölgede 8 dönüm bir arsa daha alan Cevahir Holding, ilk projeyi bitirdikten sonra otel yatırımı da öngörüyor.

 

Mekke'ye devre mülk


İbrahim Cevahir, uzun zamandır gündemlerinde olan Mekke ve Medine'ye devremülk yatırımıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, Mekke'de Bin Abdülaziz'in 104 dönümlük arsasıyla ilgili görüşmelerinin sürdüğünü kaydetti.  Başka araziler üzerinde de çalıştığını ifade eden Cevahir, "Büyüklüğü 50 metrekare olan 1 daireyi 36 kişiye satacağız. Bölgede toplamda 1 milyar dolar civarında bir yatırım planlıyoruz" diye konuştu. Cevahir, Libya'da ise projelerinin yarım kaldığını açıklayarak, "Orada 17 milyon dolar alacağımız var ama kalıcı hükümetin kurulmasıyla kaldığımız yerden devam edeceğiz" dedi.


1376 daire yapıyor


1376 daireden oluşan projeyi 21 bin dönüm üzerinde hayata geçirdiklerini aktaran Cevahir, 2 etap halinde tamamlanacak projenin vereceği rezidans hizmetleriyle de ülkede bir ilk olacağını vurguladı. BTT Fas Mimarlık tarafından projelendirilen yatırımda 3 bin 500 otopark bulunuyor.


İstanbul'a rezidans yapacak


Cevahir Holding Yönetim Kurulu Üyesi Eser Cevahir, yeni projeleri hakkında bilgi verdi. İstanbul'da da rezidans yapmak istediklerini belirten Eser Cevahir, "İstanbul'da bazı bölgelerdeki arsalarla ilgileniyoruz. İyi bir rezidans projesi yapmak istiyoruz" dedi. Eser Cevahir, İstanbul'daki bir başka yatırımları olan Maltepe'deki cevahir Asia Hotel'i 1-2 ay sonra açacaklarını belirterek, "200 odalı oteli turistlik amaçlı planladık" dedi.


Emine Açar / BUGÜN


Geri Dön